De-a arhitectura în camera mea și-a ales finalistul

Desfăşurat în perioada 15 ianuarie – 15 iunie 2018, alături de partenerii de la Holcim România şi AFI Cotroceni, concursul „De-a arhitectura în camera mea”, ediţia II, dedicat copiilor din clasele IV-VIII în anul școlar 2017-2018, și-a ales finalistul.

Pe 23 iulie 2018, juriul format din: arh. Claudia Bingöl (Asociaţia De-a Arhitectura), arh. Corina Croitoru (Asociaţia De-a Arhitectura), Alina Cristea (Holcim România), Bogdan Tulbure (Siniat România), Iulia Borsan (AFI Cotroceni) a desemnat câștigătorul locului I la cea de-a doua ediţie, David Cozma de clasa a V-a din Ştefăneşti, judeţul Argeş, al cărui filmuleț câștigător îl puteţi vedea mai jos. Valoarea premiului I a fost de 700 euro.

Pentru a stabili câştigătorii locurilor II şi III, am decis organizarea unui atelier în toamnă, în Bucureşti, în care copiii înscrişi deja în concurs, dar care nu au finalizat înscrierea cu un clip video, pot participa. Copiii vor putea astfel lucra cu arhitecţi ai Asociaţiei De-a Arhitectura pentru a realiza o propunere detaliată a camerei lor.

Concursul „De-a arhitectura în camera mea” a venit ca un răspuns firesc la nevoia copiilor de a-şi crea un spațiu propriu, personal, în care să se regăsească, un spaţiu care să fie în acord cu personalitatea lor și schimbările din viața lor. Dincolo de dobândirea unor noțiuni de arhitectură și design interior, acest concurs a creat un context de empowerment [n.r. împuternicire] pentru cei mici. Aceștia au avut oportunitatea de a lua decizii şi de a-şi însuşi spațiul, de a deveni responsabili pentru el şi de a și-l apropria într-o manieră unică, centrată pe tipul lor de personalitate. Design-ul interior îmbină esteticul cu utilul astfel încât copiii au trebuit să îşi adapteze imaginația la concretul spațiului pe care îl aveau la dispoziție și să facă un design realist.

„De-a arhitectura în camera mea” este un proiect iniţiat de Asociaţia De-a Arhitectura care îşi propune să le ofere copiilor un Ghid practic de informaţii şi inspiraţii care să îi ajute să îşi reamenajeze camera. Ajutaţi de materialul didactic special conceput pentru ei, copiii (cu acordul părinţilor) au ocazia să păşească într-o nouă lume, aceea a arhitecturii şi design-ului de interior.

Pentru a se înscrie în concurs, copii creativi, deciși să își pună amprente personală pe spațiul în care locuiesc, au trebuit să realizeze un film de 1 minut pe care să îl încarce pe YouTube. În urma înscrierii gratuite la concurs (de către un părinte), copiii au primit următoarele materiale: Ghidul online „De-a arhitectura în camera mea”, Fișele de realizare a mobilierului pentru macheta de lucru și Regulamentul Concursului.

Ne-am bucurat să vedem idei creative de la copii și mulțumim tuturor celor care au avut curajul de a participa la concurs.

Autor text: antropolog Gabriela Anghel
Editor: arh. Monica Popescu

0