Lecție 1: Fundraising – „De-a arhitectura în școala mea”, 2016-2017

09/12/16 | Curs

După un prim an de „De-a arhitectura în școala mea” în Timişoara, extindem proiectul pilot şi în Bucureşti. În cadrul cursului „De-a arhitectura în școala mea”, elevii, ghidaţi de îndrumătorul arhitect, vor avea posibilitatea să descopere şi să îşi dezvolte un mod de gândire şi abordare a problemelor specific arhitecţilor şi designerilor („design thinking”) prin realizarea de propuneri prin care să îmbunătăţească sau să reimagineze şcoala lor, fiind implicaţi astfel într-un proces de învăţare activă, în care îşi folosesc simţul practic şi creativitatea.

Este o abordare a învăţării prin proiect aplicată pe un exemplu concret pe care îl cunosc şi utilizează, şcoala. Elevii investighează şcoala, identifică aspecte legate de clădire pe care doresc să le îmbunătăţească/schimbe, îşi imaginează ce vor să facă, se documentează, analizează şi fac propuneri de proiect, proiect pe care îl vor prezenta la posibililor utilizatori. Arhitectul îndrumător şi profesorul sunt numai ghizi în acest proces.

Pentru a stimula învăţarea şi a da un sens celor învăţate, elevii vor selecta din proiectul propus de ei partea fezabilă de realizat într-un buget dat, pe care îl au din partea sponsorilor programului.

În anul școlar 2016-2017 programul beneficiază de o sponsorizare prin Fundația Comunitară București din partea programului Porche Romania – Mobilizăm excelența. Sponsorizarea va da posibilitatea claselor participante să realizeze intervenția propusă de ei.

Program în pilotare în 2015-2017. Programul este gratuit pentru școlile de stat. Dezvoltarea și implementarea acestui program educațional este finanţată parțial de Ordinul Arhitecților din România prin din fondul Taxa „Timbrul Arhitecturii”

Corina Croitoru, membu fondator De-a Arhitectura, le-a vorbit elevilor despre fundraising. Mai jos puteţi citi despre cum s-a desfăşurat această primă lecţie.

 width=

Pentru că „De-a arhitectura în şcoala mea” are o componentă practică foarte importantă, am mers în aceeași direcție și cu fundraising-ul. Am considerat că este bine să sădim niște semințe și în această direcție, să îi învățăm că stă în puterea lor să se implice în toate etapele proiectului (inclusiv în a crește fondurile proiectului), astfel încât ideea lor de a schimba școala în care învață să aiba mai multe șanse să se realizeze.

Astfel, pe lângă suma de bani obținută prin programul Mobilizăm Excelența (sponsor Porsche România, program implementat de Fundația Comunitară București), copiii din cele 5 clase pilot din București, au învățat cum să facă fundraising de-adevăratelea. Ca să înflorească, să aibă rod copacul, este nevoie ca acesta să aibă niște rădăcini puternice. Toate aceste rădăcini înseamnă modalități prin care sunt cu un pas mai aproape de realizarea ideii lor:

⌂ 9000lei/clasă, prin programul Mobilizăm Excelența
⌂ concurs cu premii de 10 000lei, împărțiți la toate cele 5 clase, prin programul Mobilizăm Excelența
⌂ donații cash de la prieteni
⌂ munca fizică a prietenilor
⌂ materiale de construcții de la companii producătoare
⌂ sponsorizări de la firme, prin mecanismul de redirecționarea a 20% din impozitul pe profit.

 width=

Elevii încă nu au ales ideea de reamenajare în școlile lor, însă au foarte multe variante pe care le dezbat:

⌂ renovarea bibliotecii cu acces și pentru oameni din cartier
⌂ cantină în școală
⌂ renovarea grupurilor sanitare
⌂ proiect de signalistică în școală
⌂ zonă de relaxare în clasă
⌂ clasă mobilă în curtea școlii
⌂ bănci de citit pe holurile școlii

Ideile sunt multe și, într-adevăr, utile. Motivația le este mare. Curiozitatea și mai mare. Au fost deci interesați de fundraising.

Am ales trei reprezentanți din fiecare clasă care să se ocupe (în echipă cu colegii) de strângerea de fonduri:

⌂ un fundraiser care să prezinte proiectul lor companiilor și care să atragă sponsorizări sau materiale de construcții pentru clasa lor
⌂ un friendraiser care să mobilizeze prietenii și familiile din școală, care să doneze bani sau să voteze proiectul școlii lor
⌂ un creative care să facă afișul sau filmulețul care să reprezinte ideea lor de proiect și care să convingă lumea de importanța proiectului lor.

 width=

Va urma. 🙂

Text:  arh. Corina Croitoru