Cinci ani de cursuri De-a arhitectura, cinci ani de educație de arhitectură și mediu construit

05/04/16 | Curs, Curs opţional, Presa

Pentru noi, Asociația De-a arhitectura, anul școlar 2016-2017 a început deja din decembrie 2015 când am lansat înscrierile la cursurile oferite de asociație pentru următorul an școlar. La sfârşitul lunii martie 2016 am încheiat procesul de înscriere a claselor, iar acum analizăm situația și invităm arhitecții să se înscrie în program, ca voluntari.
Astfel, ne pregătim să oferim asistență, în al cincilea an de la crearea De-a arhitectura, unui număr de 142 clase din ciclul primar și gimnazial, școli de stat, care doresc să desfășoare cursurile dezvoltate de noi:

⌂ pentru elevii din clasa pregătitoare, I sau a II-a: De-a arhitectura Mini, curs opțional (curriculum la decizia școlii sau extracurricular) → 58 clase, aproximativ 1500 de elevi

⌂ pentru elevii din clasa a III-a sau a IV-a: De-a arhitectura în orașul meu, curs opțional (curriculum la decizia școlii sau extracurricular) ce face parte din oferta la nivel național, aprobat prin Ordinul Ministrului Educației Naționale nr. 4422 din 28 august 2014 → 78 clase, aproximativ 2000 de elevi

⌂ pentru elevii din clasa a VI-a și a VII-a: De-a Arhitectura în școala mea, curs opțional (curriculum la decizia școlii sau extracurricular) → 6 clase, aproximativ 150 de elevi.

 width=

Asistența Asociației De-a arhitectura în predarea cursurilor constă în:

⌂ pregătirea profesorilor implicați, prin metode de instruire la distanță, dar și prin întâlniri/ateliere de formare desfășurate înainte de începutul anului școlar

⌂ acces la materialele metodologice și didactice pentru profesorul clasei: ghidul îndrumătorului cu detalierea planificării întregului curs și a desfășurării fiecărei ore

⌂ acces la materialele auxiliare pentru elevi: caietul elevului cu fișe de lucru și fișe recapitulative

⌂ acces la resursele de sprijin ale asociației pe parcursul anului școlar – schimb de experiențe în grupul îndrumătorilor, coordonare regională

⌂ diplomă pentru profesori și elevi.

 width=

Procesul de înscriere a specialiştilor voluntari (arhitecţi, student arhitecţi, urbanişti sau peisagişti) este deschis până în data de 10 iulie 2016, cu alegerea claselor pe care să le sprijine. Aceştia urmează să participe, de asemenea, la pregătirea prealabilă pentru a putea apoi să asiste profesorul clasei pe parcursul anului școlar, la distanță (în pregătirea periodică a orelor) sau direct la ore (pregătirea și susținerea orelor împreună cu profesorul clasei). Ne străduim să oferim această asistență suplimentară tuturor claselor înscrise, însă aceasta nu depinde de noi, ci de înscrierile și disponibilitatea specialiștilor voluntari din fiecare localitate.

 width=

„De-a arhitectura Mini” se adresează copiilor din clasele I și a II-a și dorește să-i încurajeze pe micii școlari să-și construiască lumi fantastice și personale, pe măsura imaginaţiei lor, pornind de la o poveste, lecţiile fiind în mare parte ateliere hands-on. Curricula este concepută pe metoda „learning by doing” și se concentrează pe una dintre caracteristicile cele mai importante ale vârstei de 7-9 ani: imaginația. Prin acest curs mai punem o caramidă la consolidarea personalității, a încrederii în sine a copiilor, dar și a creativității individuale și colective.

 width=

„De-a arhitectura în oraşul meu” se adresează elevilor din clasele a III-a și a IV-a. Curricula pune la lucru creativitatea elevilor, spiritul lor critic, îi face mai atenți la ce se întâmplă în orașul lor și îi ajută să descopere lumea fascinantă a arhitecturii. Localitatea în care ei trăiesc este materialul didactic de referință. Programul are un suport de curs, o programă, un caiet al elevului și materiale didactice vizuale. Cursul a fost conceput pe structura: observ-analizez-construiesc-prezint. Prima parte a demersului educațional urmărește achiziționarea de informații prin experința directă a elevilor: expediții în oraș, experiment, joc și prezentări vizuale, iar cea de-a doua este aplicația practică a celor învățate anterior, elevii lucrând împreună la un proiect comun.

Fiecare an școlar se finalizează, la disciplina educație de arhitectură și mediu construit, cu o expoziție De-a arhitectura cu proiectele elevilor.

 width=

„De-a arhitectura în școala mea” se adresează elevilor din ciclul gimnazial, clasa a VI-a sau a VII-a și este un program educațional de arhitectură și construcții sustenabile. Elevii, ghidați de un arhitect, vor avea posibilitatea să descopere și să își dezvolte un mod de gândire și abordare a problemelor specific arhitecților și designer-ilor („design thinking”) prin realizarea de propuneri prin care să îmbunătățească sau să reimagineze școala lor, fiind implicați astfel într-un proces de învățare activă, în care își folosesc simțul practic și creativitatea.

 width=

Ne bucurăm să semnalăm parteneriatul strategic dintre Asociația De-a arhitectura și Uniunea Arhitecţilor din România (UAR). Aceasta din urmă sprijină, pentru al treilea an, pregătirea îndrumătorilor ce vor susţine cursul opţional De-a arhitectura pentru clasele de elevi ce vor primi asistenţa asociaţiei De-a arhitectura în anul şcolar 2016-2017. UAR a semnat în martie acordarea sprijinului financiar cu ajutorul căruia vom oferi arhitecţilor voluntari şi profesorilor ghidaj în studierea materialelor didactice şi ateliere regionale de formare, cu aplicaţii practice şi schimb de experienţe, pregătire ce se va desfăşura înainte de anul şcolar următor, pe parcursul lunilor iunie-septembrie.

În acest an Asociaţia De-a arhitectura a devenit partener strategic al Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), recunoscând astfel valorile comune care ne conduc. Prin cursurile pentru şcolari noi contribuim semnificativ la a duce în comunitate noţiuni de bază de arhitectură şi mediu construit, iar acest lucru este făcut cu înţelegerea responsabilităţii pentru viitorul oraşelor româneşti. Sprijinul financiar acordat Asociaţiei noastre de OAR va permite organizarea asistenţei asociaţiei pentru toate clasele din ţară şi revizuirea materialelor didactice, precum şi finanţarea unei părţi din materialele dedicate claselor.

 width=

Mulțumiri pentru susținere în anul școlar 2015-2016:

Ordinul Arhitecților din România, Uniunea Arhitecților din România, Ca Immo, Ceresit, Controltech, Digital Spirit, Duraziv, Elmas, FPSE, Galateca, Greentek, Holver, ING, Magic Holiday, Omini Clinic, Paconstruct, Ruukki, Simbio, Siniat, Star East Pet, Velux, Veranda, Zoiss, Ciclaton, Fundația Comunitară București, Fundația Comunitară Sibiu.

Asociația De-a arhitectura 

Asociația De-a arhitectura a fost înființată în 2013, urmărind dezvoltarea şi promovarea educaţiei de arhitectură şi mediu construit pentru publicul larg în vederea conştientizării şi a cunoaşterii valorilor arhitecturii, design-ului şi ale urbanismului. Numai prin înţelegerea şi asumarea lor de către diverse categorii de public se poate asigura o creştere durabilă a calităţii mediului construit din mediile urbane şi rurale. Noi credem că o schimbare a paradigmei culturii arhitecturale şi urbane a societăţii româneşti actuale nu se poate face decât pornind de la educaţia copiilor, viitorii cetăţeni şi formatori indirecţi de opinie ai părinţilor lor, iar această idee a dat naştere programului cultural-educaţional „De-a arhitectura”.

 width=