Challenge 8 #DeaArhitecturaAcasa: Turul orașelor cu străzi pe ape

Text: arh. Aurelia Axente-Stan, arh. Ioana Rizea
Editori: antropolog Gabriela Anghel, arh. Monica Popescu
Fotografii: părinții copiilor care au participat la „Challenge 8 #DeaArhitecturaAcasa: Orașe cu străzi pe ape”
Timp de citire: 7 minute


În perioada 20 noiembrie – 18 decembrie 2020 echipa „Challenge 8 #DeaArhitecturaAcasa: „Orașele cu străzi pe ape” a invitat copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani să își imagineze propriul oraș îmbrățișat de ape în care le-ar plăcea să locuiască, i-a invitat să deseneze hartă turistică a orașului lor și să scrie povestea orașului așa cum ar fi vrut să îl prezinte unui prieten venit în vizită.

Cei mici au fost îndemnați să răspundă la un set de întrebări: „Ți-ar plăcea să locuiești într-un oraș străbătut de muuuuulte canale de apă? Dar într-un oraș îmbrățișat de ape? Dacă ai fi o stradă în orașul imaginat de tine, cum ar arăta clădirile tale? Dacă ai fi o casă, cu ce materiale ai fi îmbrăcată ca să reziști la apă? Dacă ai fi locuitor în oraș, cum te-ai deplasa de colo-colo?”

Pe parcursul celor patru săptămâni am primit 65 de proiecte cu orașe cu străzi pe ape imaginate de copii pe care le-am așteptat cu nerăbdare și curiozitate, dornice să explorăm și să aflăm toate secretele fiecărui oraș alături de cei mai buni ghizi, copiii.

  • Orașul Speranței, Denisa

Ne-am bucurat să călătorim alături de ei prin orașele cu străzi pe ape, plutitoare sau scufundate, să le cunoaștem prietenii și locurile preferate din oraș, să îi însoțim la plimbare sau în aventuri, să descoperim ce pasiuni au și care sunt cele mai importante locuri din oraș pentru ei.

Așa cum ne-au obișnuit deja, cei mici au fost foarte creativi, lăsându-se cu ușurință purtați de imaginație în propriile orașe cu străzi pe ape, pline de culoare, cu foarte multe parcuri și locuri de joacă, cu restaurante subacvatice, școli plutitoare de lemn, cu ferestre largi, cu poduri spectaculoase care te duc fie în zone ale orașului situate pe malul opus, fie în locuri secrete.

Fie că sunt poduri de sticlă, poduri-curcubeu sau poduri mobile, toate oferă priveliști minunate atunci când le traversezi. Ne-au impresionat atât preocuparea lor pentru folosirea responsabilă a resurselor, cât și utilizarea materialelor inovative pentru locuințe.

Cei mici ne-au dezvăluit cele mai ascunse secrete ale orașelor lor, ne-au invitat să le vizităm, să le admirăm de sus, din telecabină sau baloane cu aer, să le cunoaștem prietenii și să pornim împreună în aventuri subacvatice, prin grădinile de alge, printre corali și nenumărate specii de pești. Ne-am bucurat să călătorim alături de ei în orașele pe care le-au imaginat. Și pentru noi crearea acestei provocări a însemnat o „călătorie pe apă și prin aer” în jurul lumii.

Vă invităm să descoperiți câteva dintre orașele prin care am călătorit alături de copii.

  • Orașul de nisip, Ana, 8 ani

Toate călătoriile au nevoie de planificare și de un traseu. Prima oprire a fost în Orașul de nisip, un oraș ca într-o poveste, în care întâlnești cele mai multe clădiri-bărci pe care le-ai văzut vreodată. Fiecare construcție e plină de culoare și povești. Ana ne povestește: „Orașul cuprinde mai multe insule între care se circulă cu bărci și vapoare. O parte din clădiri sunt pe vapoare. Pot circula pe apă. Orașul are mai multe plaje, hotel și restaurant, unde pot veni turiștii. În oraș se regăsesc: spital – pe vapor, plaje, hotel și restaurant – cu acces pe apă, poarta se deschide spre interior pentru a nu deranja circulația bărcilor, case, școala, grădinița și creșa – pe vapor, vapor de luptă, veterinar și vaporul lui, sediul pompierilor – pe vapor – furtunul cu care sting incendiile se alimentează din mare, casă în construcție.”

În apropierea Orașului de nisip am descoperit Orașul podurilor, un oraș care te înveselește și binedispune, locuitorii săi fiind iubitori de animale și având mare grijă de ele. „Orașul cuprinde două insule străbătute de râuri, care sunt traversate de poduri. Cele două insule sunt legate printr-un pod mare. În oraș pot circula și mașini, pe lângă bărci și vapoare. În oraș se regăsesc: magazine, case, parcuri, aquapark – alimentat cu apă din râuri, sediul pompierilor și mașina lor, veterinar, școala, sediul și mașina polițiștilor, bloc zgârie-nori, blocuri, casă cu grădină”, continuă povestea orașului Anei.

Am continuat traseul nostru prin Orașul la îndemână și am fost încântate să vedem orașul de sus, într-o plimbare cu telecabina sau cu balonul și să ne bucurăm de priveliște. Orașul la îndemână este un oraș în care te poți orienta ușor și, indiferent în ce zonă te afli, totul pare la îndemână, bine organizat și planificat. Parcul Inimă, amplasat în centrul orașului, conectează toate zonele prin intermediul canalelor de apă. Podurile de lemn te ajută să ajungi dintr-o parte în alta, de la muzeu și până la școală.

Catinca ne-a povestit că: „Orașul la îndemână, văzut de sus, seamănă cu o mână și totul e aproape. Fiecare deget reprezintă o zonă. Degetul mare este zona de amuzament pentru copii. E foarte aproape de zona de locuințe de pe arătător și putem merge de acasă în parc fie cu barca, fie cu telecabina, fie cu balonul. Sau, dacă vrei, poți merge și înota! Tot lângă zona cu locuințe, dar în cealaltă parte (adică pe mijlociu), se află zona cu școala, grădinița și liceul, unde ajungi repede dacă treci podul sau înoți.

Părinții își pot lăsa copiii la grădi și apoi trec în zona inelară a birourilor și fabricilor (unde muncesc) la fel de repede: fie pe pod, fie cu barca, fie înot. Urmează degetul mic unde facem cumpărături, căci aici sunt magazine (mai ales de costume de baie), mall-uri și piața. De aici am putea lua telescaunul și ajungem în palmă sau zona centrală, unde avem muzee, un teren de fotbal, o sală de teatru și concerte. Inima orașului este o zonă verde. Mai sunt câteva canale mai mici cu apă, să ne răcorim dacă este prea cald sau dacă am alergat prea mult la antrenamentul de fotbal de pe stadion. Dacă ne e foame există și o cafenea cu gustărele și băuturi. Până acasă putem ajunge ori pe jos, ori cu telecabina. E cel mai grozav oraș!”

  • Hotel & Spa Peștiuc, Liliana, 8 ani

Am poposit pentru o zi la Hotel & Spa Peștiuc „amplasat în Apăcilly Valley, ApăChiledor. Hotelul are forma unui pește, fiind înconjurat de o grădină luxuriantă de alge, în care, dacă ne uităm, găsim și comoara peștilor-pirați. La ultimul nivel are o piscină care se deschide, lăsând peștiucii și apăcioșii la plaja subacvatică. Aici se ajunge cu ajutorul unui lift acționat de forța apei și dorința peștilor. Apăcioșii-sirene încântă invitații la hotel cu cântecele lor sirenoase care atrag peștii curioși din apropiere.“

În Orașul Acvatic am făcut o excursie cu barca de la locul de joacă pentru copii până la școală, cu oprire langă farul amplasat în centrul orașului. Ghid ne-a fost Theodor, prietenul nostru mai vechi. El ne-a povestit că este foarte mândru să locuiască în acest oraș, cu multe străzi pe ape: „Aici oamenii se deplasează unde au nevoie cu bărcile. Avem bărci de poliție, ambulanțe. Bărci de transport călători și mărfuri. Orașul are o școală unde învață copiii, un spital modern, piață și magazine unde oamenii își fac cumpărăturile, restaurant pentru a lua masa și un muzeu pe care îl vizitează toți turiștii. Mai putem vizita Palatul Parlamentului, sediul Poliției, pentru credincioși există o frumoasă biserică, pentru copii există un loc de joacă, un circ și multe spații verzi. Oaspeții orașului se pot caza la un hotel foarte frumos, avem și o stație de alimentare cu combustibil, multe case și blocuri printre multele străzi cu apă care întregesc acest oraș. În centrul orașului se află un far care veghează navigația pe canalele orașului, acesta fiind principalul punct de atracție.”

Locuitorii din Pet City formează o comunitate implicată care protejează natura și mediul înconjurător, fiind foarte inovativă în ceea ce privește soluțiile de reciclare a materialelor și utilizarea lor în modelarea mediului construit. Forma orașului văzută de la nivelul norilor te duce și ea cu gândul la reciclarea, refolosirea și reutilizarea materialelor. Maria a spus povestea orașului ei: „Orașul meu se numește PET City și are forma unei sticle. Este construit din plastic reciclat și își ia energia de la Hidrocentrala Dop. Există școală, spital, clădiri de locuit și locuri de joacă. Oamenii se deplasează cu mici vaporașe care au forma unor capace. Cele roșii reprezintă ambulanța, cele albastre poliția, iar restul sunt pentru transportul public. Podurile leagă zonele de uscat între ele, iar oamenii se deplasează cu trotinetele, bicicletele sau pe jos. Vă invit pe străzile orașului meu.”

  • „Restaurantul Apelor” (Orașul apăcioșilor), Francesca, 8 ani

Tot în Orașul Apăcioșilor am întâlnit 3 copii veseli, Pic, Poc și Pici, care ne-au făcut un tur prin orașul lor. Ultima oprire a fost la Restaurantul Apelor pentru a ne bucura de priveliștea superbă către ocean. Seara, târziu, am fost surprinși de miile de stele care veghează deasupra orașului. Ce aventură de neuitat! Francesca ne transmite: „Orașul apăcioșilor este un oraș unde trăiesc mulți pitici care adoră să înoate. Iar acolo este și un restaurant care se numește Restaurantul Apelor. Acolo vin des trei copii: Pic, Poc și Pici care adoră să mănânce de acolo fructe de mare, mai ales stridii. Este un oraș ascuns, plin de vietăți marine. Acel restaurant are vederea superbă spre ocean. În fiecare seară ei se uită la stele și adorm îmbrățișați.”

Orașul Darian este un oraș în care te poți orienta ușor, în care nu există mașini. Canalele dispuse radial împart orașul în mici insule. În unele zone ale orașului poți ajunge pe poduri, iar în cele mai liniștite doar cu barca. Am trecut acest oraș pe lista noastră de călătorii. Liviu ne descrie orașul său: „Încă de la intrarea în oraș o să te impresioneze o școală, un restaurant, un cinematograf și apoi cartierul unde locuiesc eu. Pe partea opusă se află un spital și un parc foarte mare din care ai trei ieșiri ca să ajungi mai ușor înapoi. Deoarece în orașul meu se circulă doar pe apă, s-au construit trei poduri care pornesc din cartierul meu. Podurile fac legătura cu spitalul, cinematograful și parcul. Este un oraș minunat.”

Orașul Distracției și al bucuriei, în care poți sta toată ziua în parcul cel mare. Grădina Zoologică este foarte prietenoasă cu animalele, fiecare având zone generoase și largi unde locuiesc, iar Grădina Botanică găzduiește cele mai rare specii de flori și plante.

Mulțumim tuturor copiilor care au participat alături de noi la cea de-a opta provocare #DeaArhitecturaAcasa și adulților care i-au ajutat pe cei mici să ne trimită rezultatele creațiilor lor! Vă invităm să studiați fiecare oraș în parte, să citiți despre destinații de călătorie minunate în orașe cu străzi pe ape și să vă convingeți, dacă nu ați făcut-o deja, că imaginația e cel mai sigur mijloc de transport către orice destinație, reală sau imaginară. Toate proiectele sunt prezentate într-o galerie publicată pe pagina noastră de Facebook.

Dacă ați ratat înscrierea, dar doriți să acceptați provocarea noastră, primim în continuare cu drag orașe cu străzi pe ape pe adresa: challenge@de-a-arhitectura.ro, chiar dacă perioada de înscriere s-a încheiat.