„Casa, musafir în natură” – serie de ateliere la Kunsthalle Bega

Text: arh. Monica Popescu
Editor: antropolog Gabriela Anghel
Fotografii: Vlad Cîndea, dr. arh. Brîndușa Havași, stud. arh. Dariana Pau
Timp de citire: 8 minute


Cu ocazia expoziției internaționale de grup curatoriată de Anca Verona Mihuleț, „Cronicile viitorilor supereroi”, ce a fost inaugurată pe 2 octombrie 2021 la Kunsthalle Bega, în Timișoara, De-a Arhitectura a organizat, la invitația Stardust Architects, o serie de ateliere gratuite cu tema „Casa, musafir în natură”, în cadrul instalației „Metabucătăria”.

Expoziția, deschisă până pe 20 martie 2022, a avut ca punct de plecare cartea inventatorului american Ray Kurzweil, „Danielle: Chronicles of a Superheroine” [n.e. din engleză: „Danielle: Cronicile unei supereroine”], care urmărește eforturile unei tinere de a rezolva marile probleme globale cu ajutorul cunoașterii și tehnologiei. Scrisă dintr-o dublă perspectivă, cartea este un manual care ne ajută să ne poziționăm în fața lucrurilor care vor veni și pentru care trebuie să fim pregătiți, de la migrație la încălzirea globală, de la diverse forme de competitivitate economică la transformarea emoțională și capacitatea de a împărți.

În cadrul expoziției, Școala Kunsthalle Bega a creat un nou spațiu educațional pentru copii și adolescenți unde cursuri precum „Introducere în arta contemporană”, „Istoria artei pentru copii” sau „Metabucătăria” au oferit modalități interactive de studiu, adaptate diferitelor categorii de vârstă.

„Metabucătăria” a fost o instalație spațială, cele cinci practici selectate de colectivul Stardust Architects pentru a fi incluse în aceasta au avut în comun orientarea către recuperarea unui meșteșug, a lucrului cu un anumit material sau a unor practici sociale sau spațiale care pot constitui modele pentru sustenabilitate.

De-a Arhitectura a extins atelierele „Metabucătăriei” cu o serie de întâlniri pe tema „Casa, musafir în natură”. Seria de ateliere a fost dezvoltată în jurul conceptului de sustenabilitate și, în mod particular, al celui de economie circulară. Explicarea termenilor s-a făcut în directă legătură cu exponatele instalației „Metabucătăria”. Copiii de 9-12 ani și 12-15 ani s-au familiarizat cu idei și soluții contemporane din domeniul arhitecturii și al design-ului de obiect/materiale. Pentru că tot mai mulți tineri se confruntă cu anxietatea în ceea ce privește problemele climatice și viitorul planetei, în timpul activităților practice participanții la ateliere și-au descoperit și testat cunoștințele într-o manieră recreativă. În felul acesta am vrut să ne asigurăm că ei vor păstra amintirea unei experiențe plăcute și a unui sentiment optimist în ceea ce privește viitorul.

Cum îți imaginezi că vor locui oamenii în viitor? Ar putea, oare, orașele noastre să se reîmprietenească cu natura? Cu siguranță.” – așa a sunat invitația adresată copiilor la final de 2021 de către creatoarele activității, arh. Diana Dona și arh. Ioana Rizea. Primul atelier a avut loc pe 11 noiembrie 2021, iar cei mici, de 9-12 ani, au avut parte de o experiență deosebită într-un spațiu atipic pentru ei – o galerie de artă. Îndrumătoarea De-a arhitectura, arh. Andreea Micșa, le-a povestit despre economie circulară, despre pașapoarte de materiale, deșeuri ca resursă sau biomateriale. Apoi, copiii au fost conduși într-un tur ghidat al expoziției „Metabucătăria” și au fost încântați să descopere exponatele, învârtindu-se în jurul mesei rotunde, chiar de două ori! Când s-au întors în zona de „atelier” s-au apucat imediat de desenat o căsuță imaginată în natură, iar mai apoi au transformat-o într-o machetă folosind frunze și cartoane reciclate.

Andreea ne-a transmis cum s-au desfășurat lucrurile:

„Activitatea a decurs bine, iar copiilor le-a plăcut mult, la partea de prezentare inițială cei mici aveau deja multe remarci interesante despre ce vedeau pe ecran. Au fost încântați de «Metabucătăria», au avut multe întrebări specifice, fiind foarte curioși despre materialele expuse acolo. Am înconjurat masa cu exponate de mai multe ori, iar doamna învățătoare i-a pus să ghicească după miros ierburile aromate expuse.

La partea de desen și bricolaj câțiva dintre noi ne-am împărțit în echipe și am lucrat împreună cu voluntarii Kunsthalle – unii dintre copii au desenat planul casei-musafir, alții fațadele, apoi au construit macheta, în timp ce alți copii au lucrat individual atât desenul, cât și macheta și au fost multe întrebări și solicitări de ajutor. Cel mai interesant pentru elevi a fost să folosească frunze și bețișoare, le-a plăcut cartonul ondulat și cânepa.”

La mijloc de ianuarie a avut loc cel de-al doilea atelier îndrumat tot de arh. Andreea Micșa. Iată ce ne-a transmis arhitecta:

„Mi-a plăcut mult să fiu îndrumător la acest atelier pentru că e o temă foarte actuală despre care copiii au nevoie și chiar îi preocupă să discute, dar și pentru că le oferă posibilitatea să fie ingenioși, să experimenteze.

La atelier ul din ianuarie am avut bucuria să mă întâlnesc cu copii de la școli diferite care nu se cunoșteau între ei. Mai întâi am făcut cunoștință între noi și așa am aflat că fiecare dintre ei venise din dorința de a lucra, din curiozitate și cu mare interes pentru atelier. Cei mai mulți dintre copii mai participaseră și la alte ateliere sau făcuseră la școală un opțional De-a-arhitectura. Acest lucru a fost reflectat și la partea de vizită a instalației Metabucătăria, cât și la partea de discuții – cei micii au avut întrebări și comentarii foarte interesante și la subiect, au povestit din experiența lor, din vacanțe. Am fost foarte impresionată de cât de multe lucruri experimentaseră deja copiii legat de relația omului cu natura, fie la școală, fie cu familia. Machetele realizate la atelier au arătat aceste lucruri, au fost foarte interesante și diverse, toate lucrate cu atenție și răbdare. A fost dificil să îi desprindem pe cei mici de la masa de lucru pentru că ei ar mai fi stat poate încă o oră să detalieze machetele.

Copiii și-au prezentat fiecare lucrarea colegilor de atelier, având ocazia să-și exprime și verbal ideile. Câțiva au fost puțin timizi, dar au reușit să treacă peste emoții și și-au prezentat macheta.

Cel mai mult copiilor le-a plăcut să lucreze cu materialele naturale – frunze, bețișoare, semințe – și să atingă exponatele din cadrul Metabucătăriei. Ne-am simțit bine cu toții, ba chiar copiii au întrebat când este următorul atelier și ce activități vor mai fi.”

Despre atelierul desfășurat pe 17 februarie 2022, care i-a avut ca invitați pe elevii de școală primară (9-12 ani) din Bencecul de Jos, localitate aflată la 25 de kilometri de Timișoara, ne-a povestit Brîndușa Havași, arhitect îndrumător al atelierului:

„Copiii s-au bucurat să revadă lucrările expoziției de la Kunstahalle și mai ales să le atingă pe cele interactive. La masa Metabucătăria am descoperit recipiente și ingrediente din bucătăria bunicii, care ne-au arătat cum putem să transformăm deșeurile din fructe în oțet, cum putem să colorăm pânza cu pigmenți naturali din coji de ceapă, nuci sau avocado, cum să redescoperim gusturi mai vechi ale unor mâncăruri de tigvă, anghinare sau cânepă, după rețete de la 1700, cum să producem biscuiți din pământ cu plante aromatice cu care să tapetăm pereții de lemn ai casei și cum să confecționăm cărămizi termoizolatoare, hempcrete, din fibre de cânepă cu var.

Ierburi, legume, fructe, pământ și var sunt materiale din preajma gospodăriei ce devin ingrediente cu utilizări în diferite domenii, de la hrană la îmbrăcăminte și chiar pentru protecția casei la frig și umezeală. Nimic nu se pierde, totul se transformă și se utilizează inteligent!

Pământul ne găzduiește de sute de mii de ani. Natura a oferit întotdeauna oamenilor adăpost și hrană, iar noi am alterat aceste condiții. Din musafiri am devenit stăpâni. Acum a devenit responsabilitatea noastră să restabilim echilibrul în această relație, ne transmit Ioana Rizea și Diana Dona, autoarele atelierului.

Ce înseamnă să fim musafiri în natură? Cum afectăm mediul natural, peisajul, flora, fauna, insectele, atunci când construim? Ce înseamnă sustenabilitate? Dar economia circulară? Putem să construim fără a genera deșeuri? În cât timp se dezintegrează deșeurile? Care dintre acestea pot fi reciclate? Ce este pașaportul de materiale? Ce sunt biomaterialele? În cât timp vom consuma resursele planetei? Ce vom lăsa moștenire copiilor și nepoților noștrii? Ce putem învăța de la bunii și străbunii noștri? Ei cum construiau?

După toate aceste întrebări copiii s-au pus pe treabă. Au început să frământe ca pe aluat bucata de lut primită și, în timp ce o îmblânzeau cu mâinile, se gândeau ce fel de casă să clădească și în ce peisaj. Unii au gândit o casă în pădure, la umbra copacilor, care să protejeze lutul de ploaie, alții au gândit casa ca pe o grădină sau ca o cabană, iar unul dintre copii a ales o casă în deșert. Casele au primit întărituri și acoperișuri din bețe, au fost decorate cu semințe de grâu și mei care la primăvară vor încolți și vor acoperi casa cu spicele lor; florile de lavandă, soc, trandafiri și mlădițele de cimbrișor au parfumat pereții și tavanele.

Vă lăsăm cu imagini ale caselor modelate de copii. Fă rai din ce ai, zice o vorbă din bătrâni, și noi zicem că acești copii au reușit!”

Seria a fost încheiată cu atelierul îndrumat pe arh. Maria Sgîrcea, dedicat adolescenților de 12-15 ani, care a avut loc pe 12 martie 2022 și despre care Maria ne-a povestit cum a decurs:

„Participanții vioi ai atelierului «Casa, musafir în natură» au explorat liberi expoziția «Metabucătăria». Masa uriașă și plină de experimente a instalației apelează puternic la curiozitatea naturală a vârstei participanților. În jurul unei mese pline de mostre ale explorărilor arhitecților contemporani care cercetează diferite aspecte ale vieții cotidiene complementare arhitecturi, participanții au putut să se bucure de experimente privind vopseli naturale pentru textile, rețete și plante din timpuri uitate, termoizolații din blocuri de cânepă, materiale din pământ și plante aromatice, precum și mobilier de lemn fără prinderi metalice, reprezentat chiar de masa care guvernează Metabucătăria.

Sub îndrumarea De-a Arhitectura ne-am putut folosi de această incursiune curioasă și am mers mai departe spre a înțelege, prin vizionarea de exemple de bună practică, cum se folosesc materialele sustenabil în construcții și comunități și cum funcționează dinamicile sănătoase de durabilitate. Am urmărit construcții care se pot demonta complet și ale căror materiale se pot refolosi pentru alte construcții, comunitățile neavând practic deșeuri fiindcă reciclează tot ce consumă, sau clădiri care trăiesc în armonie cu natura și sunt un musafir respectuos în aceasta.

Și, ca să nu lăsăm să scape întreaga energie creativă ce a ieșit la suprafață cu ocazia acestui atelier, participanții, lucrând împreună în echipe, au acceptat provocarea de a crea un logo al designului reversibil, o ocazie perfectă de a dezbate și înțelege ce înseamnă această practică.
Am plecat acasă după atelier stimulați, dar nu fără a ne da temă de gândire despre care este rolul nostru în responsabilitatea de a fi sustenabili, fie că suntem copil, adolescent, tânăr adult, educator, arhitect sau cercetător.”

Atelierul a fost creat de arh. Diana Dona și arh. Ioana Rizea. Expoziția „Cronicile viitorilor supereroi s-a inaugurat pe 2 octombrie 2021, la Kunsthalle Bega, în Timișoara, și a putut fi vizitată până pe 20 martie 2022.

Mulțumim pe această cale Kunsthalle Bega, Stardust Architects, îndrumătorilor care i-au îndemnat pe cei mici să viseze la un viitor mai bun și copiilor care ne-au uimit cu a lor curiozitate genuină.