Caietele elevilor au ajuns deja la destinatar. Cei aproximativ 2600 de elevi înscrişi în program anul acesta au primit imediat după începerea anului şcolar caietele proaspăt tipărite, care îi vor însoţi întregul an. Au acolo fişe rezumat pentru fiecare lecţie, fişele de lucru, rolurile pentru jocuri, harţi, planuri, cam tot ce au nevoie.
Pentru cele mai multe şcoli, cele de stat, caietele au fost gratuite. Iar asta a fost posibil în acest an cu mult efort… fizic. Comunităţile De-a arhitectura (din ce în ce mai numeroase) din Bucureşti şi Sibiu s-au mobilizat cu ajutorul Fundaţiilor Comunitare din fiecare localitate şi au alergat mulţi kilometri şi au înotat multe lungimi de bazin olimpic pentru a obţine donaţii din partea simpatizanţilor, strângând astfel în jur de 2000 de euro. A completat suma necesară, cu generozitate, devenind partener al cursului pentru anul şcolar 2014-2015, compania Goodyear.
Cronologic:
- Pe 31 mai la Sibiu a avut loc SemiMaratonul 2014, organizat de Fundaţia Comunitară Sibiu şi Asociaţia Pedale, unde au alergat, pe vreme de cod portocaliu, prietenii noştri buni. Prietenii lor – şi ai noştri – părinţi, colegi, şefi, profesori, rude, au donat câte o sumă modică pentru de-a arhitectura, înscriindu-se pe site-ul SemiMaratonului. Traseul crosului de 5km ne-a plimbat prin centrul Sibiului, prin pieţe, pe străduţe, pe scări, iar cei mai bine pregătiţi au atacat traseul de 21km al semi-maratonului. Am avut susţinători şi la cursa copiilor, pe Amelia Nadia Trăuşan şi Luca Talabă Găvozdea. Am numărat un total de 182,43km alergaţi: de 11 ori crosul de 5km, de 6 ori semi-maratonul de 21,09km şi de două ori 400m alergaţi de cei mici. Alergătorii cei mari, nu toţi arhitecţi, au fost: Iulia Maria Nistor, Viorel Costin, Adriana Comănici, Anca Bordean, Miruna Grigorescu, Carmen Şandru, Traian Rareş Oros, Maria Cristina Găvozdea, Radu Mihail Trăuşan, Ciprian Paşca, Eduard Spindler, Petra Petyko, Alexandra Trăuşan, Adrian Pop, Marius Timofte, Gabriel Roşca şi Lucian Alexandru Găvozdea.
- În iulie, la Bucureşti, Fundaţia Comunitară a organizat Swimathon-ul Bucureşti, la care am înscris şi noi proiectul şi o echipă de înotători, numită ARHimede. S-au antrenat ca echipă şi au făcut o ştafetă de toată frumuseţea, susţinuţi cu mare elan de pe marginea bazinului de toţi ai lor – familie şi prieteni. Clasamenul oficial arată 63 de lungimi de bazin înotate în 50 de minute, a patra performanţă din întregul eveniment. Au înotat anul acesta arhitecţii Alex Axinte, Christian Beros, Claudia Bingöl, Adrian Soare şi Andrei Şerbescu, ei fiind susţinuţi de donatori care s-au înscris pe site-ul Swimathon-ului şi au angajat diverse sume de bani pentru fiecare lungime de bazin înotată. Aici puteți consulta raportul final al Swimathon-ului București 2014.
Pentru cele 6 şcoli private din program caietele au fost tipărite contra cost, iar în clasele din Constanţa părinţii au acoperit costul acestora.
Ghidul pentru îndrumători a fost tipărit în cadrul proiectului de formare a îndrumătorilor De-a arhitectura finanţat de Uniunea Arhitecţilor din România din fondul Timbrul Arhitecturii 2014.
Puteţi vedea aici cum arată coperţile caietelor.
Mulţumirile noastre merg către toţi cei care au făcut un cât de mic efort pentru ca noi să avem cum să pregătim acest an şcolar. Faptul că proiectul nostru a mobilizat aşa de multe resurse din comunităţile în care suntem prezenţi ne bucură şi ne face să continuăm. Vă aşteptăm în continuare să ne fiţi alături pentru a aduce educaţia de arhitectură şi mediu construit la copiii din toată ţara. Pentru oraşe mai bune şi comunităţi mai frumoase.