Atelierul „One man’s trash is another man’s treasure” la Institutul Francez din Timișoara

j

Text: arh. Diana Andra Lucaciu, arh. Andreea Nistor

l

Editor: antropolog Gabriela Anghel, arh. Monica Popescu

Fotografii: Roxana Puriș-Topciov

h

Timp de citire: 4 minute

La începutul lunii iulie 2023 echipa De-a arhitectura din Timișoara formată din arh. Diana Andra Lucaciu, arh. Andreea Nistor și arh. Dariana Pau a fost invitată la evenimentul One man’s trash is another man’s treasure organizat de Pur.clothing la Institutul Francez din Timișoara. Activitatea a cuprins o serie de ateliere și seminarii pe tema sustenabilității și a invitat copiii, dar și adulții deopotrivă, să descopere cât de mare este impactul tuturor acțiunilor noastre asupra Planetei și cum putem face alegeri mai prietenoase cu mediul în viața noastră de zi cu zi.

Proiectul s-a desfășurat cu sprijinul Institutului Francez din Timișoara, al Asociației De-a Arhitectura, al Anei Rubeli și al asociației Aici a stat, al Universității de Vest Timișoara și al Comunității Faina UA.

Despre ce purtăm, ce înseamnă „sustenabilitate” și cum facem ca acesta să nu fie doar un termen, ci un stil de viață, dar și despre cum prichindeii de 4-9 ani s-au familiarizat cu termenii „upcycling” („reciclare creativă”) și DIY („fă singur”) ne-au povestit Andreea și Diana.

Dimineața de 2 iulie le-a fost dedicată celor mai mici exploratori ai sustenabilității, copilașilor de 4-6 ani, la atelierul pur.kids 1 – atelier de creație și familiarizare cu textilele. Atelierul a început cu o poveste citită de îndrumători și ascultată cu interes de prichindei care i-a introdus pe cei mici în subiectul arhitecturii, al castelelor și al cetăților (pe înțelesul lor) și cu distribuirea unor imagini cu diferite clădiri. După ce am terminat lectura a început treaba: ne-am suflecat mânecile și fiecare a început să lucreze la colajul-clădire. Atelierul a invitat copiii să realizeze colaje din deșeuri/resturi textile, iar cu ajutorul adezivului special (biodegradabil) aceștia au făcut un colaj inspirat din detaliile locației atelierului. A fost minunat, copiii au fost foarte creativi, încântați de activitate și ne-am împrietenit ușor. La final au plecat zâmbitori, fiind nerăbdători să ajungă acasă ca să își continue lucrarea și să o arate întregii familii.

Următorul atelier, cel dedicat copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani, pur.kids 2, s-a desfășurat tot în aer liber, în curtea minunată a Institutului Francez care ne-a servit pe alocuri ca inspirație pentru activitatea propusă. Scopul atelierului a fost de a îi iniția pe cei mici în arta croitoriei prin realizarea decorului camerei unei jucării adusă de aceștia, într-o cutie de pantofi poziționată pe verticală, utilizând deșeuri textile.

După ce ne-am cunoscut și am ascultat povestea Andreei, care a coordonat atelierul dedicat grupei de vârstă 4-6 ani, le-am ilustrat participantelor câteva exemple de camere de copii care aveau tot felul de elemente jucăușe de decor sau de mobilier. Văzând cât de diversă și colorată poate să fie o cameră de copil, fetele s-au bucurat foarte mult și au început sa vină cu tot felul de idei pe care să le punem în practică. Astfel, am început să discutăm și să analizăm materialele pe care le aveam la dispoziție (materiale de care au fost extrem de încântate). Am ales culorile pentru cameră, piesele de mobilier care se potriveau cel mai bine cu jucăria pe care au adus-o și, încet, încet ne-am apucat de treabă.

Pentru că orice amenajare interioară pornește de la design-ul pereților și alegerea materialului pentru pardoseală, am început înainte de toate cu îmbrăcarea pereților și a pardoselii camerei, cu materialele textile alese de ele. Următorul pas a fost să ne folosim de materiale pentru a realiza diferite piese de mobilier – pat normal, pat suspendat de tavan și dulap, încheind amenajarea cu realizarea diverselor obiecte decorative – perne, pătură, rafturi, ghivece, obiecte de iluminat. Aici cred că fetițele au fost entuziasmate deoarece au avut ocazia să învețe să coasă pentru prima oară în viața lor.

Atelierul s-a încheiat cu zâmbete pe buze, o sesiune foto în care au arătat cu mândrie camera jucăriei alese și cu dorința de a lua materialul acasă ca să continue să realizeze obiecte care să facă camera jucăriei cât mai distractivă. Am rămas plăcut impresionată de ideile creative pe care le-au avut, încă de dinaintea ilustrării exemplelor, și m-am bucurat să văd zâmbetul larg de pe fața lor la momentul încheierii atelierului.

Cel de-al treilea atelier de creație și inițiere în arta croitoriei, pur.kids 3, dedicat copiilor de 9-12 ani, a invitat copiii să realizeze singuri huse de telefon sau gentuțe, utilizând deșeuri textile, după tipare inspirate din detaliile unor clădiri emblematice din Timișoara, precum și de clădirea care a găzduit atelierul, Institutul Francez din Timișoara.

Iată ce impresii ne-au lăsat și părinții care au participat la activități:

„«One man’s trash is another man’s treasure» a fost o reală plăcere, de la început până la final. Atelierele au fost foarte bine organizate, conceptul creativ m-a ajutat să ies din zona de confort și să mă cunosc mai bine. Am savurat cu emoție reprezentația lui Andrei Rubeli și am ascultat cu plăcere deosebită subiectul sustenabilității în cadrul prezentării Roxanei și al Anei.

Am plecat spre casă cu gândul că mi-aș dori atât de mult să mai particip la genul acesta de evenimente și consider că societatea noastră ar beneficia enorm în urma participării la ateliere de creație și prezentări de sustenabilitate. Mulțumim organizatorilor, ați realizat o treabă deosebit de frumoasă, apreciez cu sinceritate și căldură munca depusă și sper din tot sufletul să vă revăd și la alte evenimente asemănătoare!”părinte.

„O inițiativă care mi-a adus o activitate nouă, plăcută și timp de calitate cu fiica mea – două generații diferite într-o după-amiază de relaxare și învățat lucruri noi. Mulțumesc!”părinte.

Mulțumim și noi celor trei îndrumătoare, arh. Diana Andra Lucaciu, arh. Andreea Nistor și arh. Dariana Pau, Roxanei Puriș-Topciov de la Pur.clothing pentru invitație, precum și copiilor și părinților care ne-au însoțit în această explorare în lumea sustenabilității.

One man’s trash is another man’s treasure” a făcut parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și a fost finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.