Atelierul ciripit

Sâmbătă, 25 octombrie 2014, a avut loc primul atelier pentru copii de construit căsuţe de păsărele.

A fost primul atelier al Asociaţiei De-a Arhitectura în care am încercat un nou format, acela de a se lucra în echipă părinte-copil. Nu ştim cui i-a plăcut mai mult, copiilor sau părinţilor (care au reuşit uşor să intre în atmosfera jucăuşă)!

DSCF7771
Atelierul a fost coordonat de arh. Corina Croitoru (Asociaţia De-a Arhitectura), arh. Cristi Borcan şi arh. Maria Daria Oancea (StudioBasar) şi Dani Drăgan (Societatea Ornitologică Română) şi a debutat cu o prezentare din partea specialistului în păsări care le-a vorbit copiilor despre vrăbii, pentru că ele sunt beneficiarii căsuţelor. Am aflat astfel că vrăbiile pot face şi 15 pui pe an, în serii de câte 3 perioade, că ele trăiesc chiar şi 15 ani, deci pot fi mai „în vârstă” decât copiii de la atelier, că au nevoie de ajutor pe timpul iernii pentru a se hrăni, că îşi fac cuib în cele mai neobişnuite locuri, chiar şi pe faţadă în termoizolaţie.Arh. Cristi Borcan le-a arătat apoi copiilor cum oraşul este şi al păsărilor şi animalelor, cam tot atât cât este al oamenilor, cum au cam aceleaşi activităţi: atât oamenii, cât şi păsările/animalele fac baie în Dâmboviţa, merg cu tramvaiul, traversează strada, etc. După această prezentare am înţeles, cu mic cu mare, că şi păsările şi animalele merită acelaşi respect ca şi oamenii.S-a dat apoi startul la creaţie! Copiii au ales din materialele puse la dispoziţie, tot felul de ţevi, coturi, capace şi le-au combinat cum numai mintea lor liberă poate face, şi au rezultat foarte multe modele de căsuţe, mai multe decât ne-am închipuit noi ca arhitecţi că se poate. Au decorat apoi căsuţele cu izolir band de diferite culori, cu panglici, cu abţibilduri, dar au şi desenat cu marker-ul. Unul din copii, care are 10 ani, ecologistul grupei se pare, a spus că el nu decorează deloc căsuţa pentru că păsările văd culorile mult mai strident ca noi şi astfel nu vor popula cuibul. Avem de învăţat de la copii!

Au rezultat nişte căsuţe de păsărele cu dublă funcţionalitate, pe timp de iarnă au rol de hrănitoare pentru vrăbii, iar din primăvară devin cuiburi. Ele se vor agăţa de faţadă, iar copiii pot ţine un jurnal de ocupare, notându-şi când au fost ocupate, când au scos ouă, când au ieşit puii, când şi-au luat zborul. Astfel au ocazia să înveţe în mod practic despre păsărele şi să îşi continue pasiunea.

Aici puteti vedea instrucţiunile de realizare ale unui astfel de cuib, scris de StudioBasar.

Lansăm o provocare! Faceţi un astfel de cuib, puneţi-l pe faţadă şi faceţi-i o poză pe care noi o vom publica pe Facebook, pe pagina asociaţiei de-a arhitectura!

Mulţumim arh. Mădălina Bold şi arh. Maria Daria Oancea pentru asistenţa copiilor pe durata atelierului.
Mulţumim Galateca pentru găzduire în spaţiul lor luminos şi generos, spaţiu care a permis copiilor să fie creativi.
Mulţumim French Revolution pentru eclerele delicioase cu care am putut răsplăti creativitatea copiilor la sfârşitul evenimentului.
Mulţumim Valrom pentru donaţia de materiale (ţevi de instalaţii şi fitinguri) din care copiii au putut crea Căsuţele de păsărele.

DSCF7941