De-a arhitectura TALKS – PRE ARHITECTURA: András Cseh

05/11/14 | Rețea

Ne pregătim pentru prima conferinţă din România dedicată educaţiei de arhitectură pentru copii. De-a arhitectura TALKS a fost acceptată ca proiect cultural al Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), organizată de Asociaţia De-a Arhitectura. Prima ediţie (dintr-o serie pe care o dorim anuală) se deschide pe 15 noiembrie 2014 la Sala Frescelor a Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti (UAUIM), cu prezentări şi discuţii, urmate de o jumătate de zi de ateliere derulate la Concrete House. Sperăm să ne întâlnim, să ne inspirăm unii de la alţii şi să reuşim să punem bazele unei reţele adevărate.

Mai multe detalii despre program aici. Nu uitaţi să confirmaţi participarea la: office@de-a-arhitectura.ro.

Vă prezentăm mai jos unul dintre invitaţi. Vă încurajăm să ne trimiteţi în avans întrebările care apar, vor fi puncte de plecare în discuţia de pe 15 noiembrie.

PRE ARHITECTURA  |  UNGARIA

ARH. ANDRÁS CSEH  |  STRUCTURI NARATIVE: prezentare + atelier (EN)

Copiii, când încep să creeze, copiază structurile narative ale vieţii lor de zi cu zi, precum şi ale lumilor lor imaginare. Povestea nu dispare în spatele activităţii, ci dimpotrivă, structurează şi întăreşte întregul proces. Dar cum putem noi captura această fertilitate a narativului pentru a oferi un impuls procesului creativ? Oare ideea de bază a poveştii dă startul călătoriei creative? Sau ar trebui să rămânem la unelte şi abordări abstracte şi astfel să lăsăm spaţiu pentru infinitele posibilităţi ale poveştilor copiilor? Nu limităm creativitatea copiilor oferindu-le setări de-a gata pentru o sarcină? Sau noi le dăm destul numai cu elementele vocabularului nostru arhitectural? Ambele abordări par raţionale şi de bun simţ, dar, cu toate acestea, profesioniştii dezbat câştigurile şi dezavantajele unei metode sau a alteia.

Prezentarea „Structuri narative” va dezvălui argumentele pro şi contra ale abstracţiei şi ale narativului, printr-o investigare critică a exemplelor realizate la workshop-urile Pre Arhitectura. Atelierul este o serie de experimente care au de-a face cu conexiunea dintre naraţie şi creaţie.

András Cseh (1982, Ungaria) este un tânăr arhitect maghiar care activează în numeroase domenii ale arhitecturii: lucrează ca arhitect la CZITA Arhitects, este asistent universitar la Departamentul de Design al Universităţii Széchenyi István din Győr şi este cercetător al Universităţii de Artă şi Design Moholy-Nagy din Budapesta, concentrându-se pe „învăţarea spaţială” şi educaţia de arhitectură pentru copii. Ca parte practică a cercetării sale, el a iniţiat Pre Arhitectura, un workshop vocaţional unde studenţii arhitecţi şi copiii realizează împreună diferite structuri spaţiale şi instalaţii, învăţând unii de la alţii în timp ce construiesc. Ca membru a grupului de experţi al Camerei Arhitecţilor din Ungaria a luat parte la dezvoltarea educaţiei pentru cultura vizuală în curricula şcolară naţională maghiară. El însuşi practică „learning by doing” (învăţarea prin facere) ca leader al echipei Hello Wood, o serie de workshop-uri internaţionale pentru tineri arhitecţi şi studenţi.