Pe 13 octombrie 2018, De-a Arhitectura Sibiu a desfăşurat atelierul „Planet City” ca parte a evenimentului Arhitectura.6. Atelierul gratuit dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 6 şi 9 ani a avut loc la sediul Filialei Teritoriale Sibiu-Vâlcea a Ordinului Arhitecților din România (OAR) şi a fost coordonat de arhitecţii De-a arhitectura: Anca Bordean, Diana Constantinescu, cu sprijinul voluntarului arh. Roxana Vochescu.
Arhitectura.6 este un eveniment bienal de arhitectură care prezintă cele mai bune proiecte de arhitectură realizate în ultimii doi ani de arhitecții județelor Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu și Vâlcea. Expoziția proiectelor este prezentată pe rând, timp de câteva zile, în fiecare dintre cele 6 județe și este acompaniată de diverse programe care pun în dialog arhitectura și societatea. Arhitectura.6 este un proiect cultural finanțat din taxa „Timbrul Arhitecturii”.
Anca şi Diana ne povestesc în continuare cum s-a desfăşurat „Planet City” în Sibiu.
Poate că ne era prea dor de Micul Prinț, iar asta ne-a făcut să ne bucurăm și mai mult de atelierul „Planet City”, pe care l-am organizat într-o sâmbătă dimineață de octombrie. Atelierul a făcut parte dintr-o serie de evenimente desfășurate în cadrul Arhitectura.6, proiect cultural de tip bienală de arhitectură, organizat de județele Brașov, Covasna, Harghita, Sibiu, Vâlcea și Mureș.
Cu ochii în stele și cu mânuțele pe cartoane colorate, copiii au încercat să își imagineze cum ar arăta propria lor planetă, pornind de la meseria lor preferată. Atenți la povestea Micului Prinț, au fost purtați prin spațiu, printre stele și planete locuite de adulți… cam rătăciți. Urmărind povestea, copiii au ajuns să își pună aceeași întrebare ca Micul Prinț: oare atunci când vor fi mari, vor mai vrea să se joace? Micuții participanți la atelier au fost optimiști, fiind siguri că ei nu vor înceta niciodată să se bucure de joc.
Avântul lor a fost evident atunci când au primit mingiuțele de polistiren pe care urmau să le transforme în propria lor planetă. Cu entuziasm și fără prea multă vorbă, copiii și-au ales materialele, folosind culori și texturi diverse. S-au gândit ce relief există pe planeta lor, cum arată vegetația, cum arată casa lor și, nu în ultimul rând, ce fel de oameni viețuiesc acolo. Fiecare planetă a fost pregătită și amenajată astfel încât să-și primească cât mai bine locatarul. Meseriile alese de copii au generat scenografii diverse: polițiști, balerine, medici veterinari, artiști și-au găsit adăpost pe planete cu ape colorate și cu căsuțe înalte până la cer.
La final, când toate planetele erau gata echipate, am construit un soi de oraș suspendat. Mai întâi am hotărât împreună cu copiii care meserii și funcțiuni ar fi potrivite în centrul orașului și care din ele își au locul la periferia acestuia. Mulți copii se gândiseră în ce zonă ar funcționa mai bine încă din momentul în care au amenajat planeta. Ne-au convins că inginerii și inventatorii, de exemplu, au nevoie de liniște și spațiu verde în jurul lor, pe când actorii și balerinele, bineînțeles că stau în centru, unde e agitație și multă lume.
După ce ne-am pus de acord care, unde va locui, am trecut la construit orașul. Am întins o rețea de ațe, ce a împânzit întreaga încăpere a sediului OAR Sibiu, fiecărui copilaș venindu-i rândul să-și poziționeze propria planetă în orașul din spațiu. La final, a mai rămas să ne gândim la modul de deplasare a omuleților de la o planetă la alta. Astfel, biciclete și autoturisme spațiale și-au găsit locul pe drumuri colorate și întortocheate, așa încât aceștia să-și viziteze cât mai ușor prietenii din centrul sau de la marginea orașului.
Ca după fiecare atelier De-a arhitectura, am avut sentimentul de bucurie că în cele trei ore am reușit să-i ajutăm pe cei mici să înțeleagă, prin joc, cum se organizează un oraș și că le-am oferit posibilitatea de a-și valorifica creativitatea, imaginația, dar și empatia.
Atelierul „Planet City” este un atelier marca De-a arhitectura care se organizează la clase, în cadrul săptămânii „Școala Altfel”, pe tot parcursul anului școlar 2018-2019. Mai multe detalii găsiți aici.
Mulțumim echipei Arhitectura.6 și Filialei Teritoriale Sibiu-Vâlcea a Ordinului Arhitecților din România pentru invitaţia de a participa la evenimentul din acest an!
Text: arh. Anca Bordean, arh. Diana Constantinescu
Editori: antropolog Gabriela Anghel, arh. Monica Popescu
Fotografi: arh. Anca Bordean, arh. Diana Constantinescu, arh. Roxana Vochescu