Atelier „De-a arhitectura. Cum va arăta Sighișoara când voi fi mare?”

10/04/17 | Atelier, Parteneri, Proiecte

Ce este un arhitect și cu ce se ocupă el? De ce ar fi importantă arhitectura în orașul în care locuim și în care ne învârtim zi de zi?

„Sighișoara2029” în parteneriat cu De-a Arhitectura a organizat pe 30 și 31 martie cel de-al doilea atelier „De-a arhitectura: Cum va arăta Sighișoara când voi fi mare?” din seria evenimentelor „Sighișoara crește”.


Copiii mini-arhitecți au găsit răspunsuri și soluții sub îndrumarea colegului lor mai mare. Au descoperit și au dezbătut cum au apărut primele construcții și adăposturi și cum aceste adăposturi s-au adaptat în timp la nevoile crescânde ale oamenilor. Orașul e ca un organism viu, se schimbă la față, crește, se mai grăbește, se și lovește, iar toate aceste schimbări ne marchează și nouă viața pe care o ducem în mijlocul lui.

Cum vrem să arate orașul nostru în viitor? Cum ar trebui să arate spațiile publice într-un oraș pentru a ne simți bine și în siguranță?

Copiii au identificat spontan aspecte cheie care ar fi necesare pentru un oraș plăcut de locuit: să amenajăm spații pentru plimbare, mers cu bicicleta sau cu rolele (chiar prin centrul orașului), să facem să dispară din mașinile care acum sunt parcate peste tot și sufocă și urâțesc orașul; râul Târnava să fie folosit pentru agrement (ce bine i-ar sta cu alei de promenadă și bărci pe valuri), să construim pasarele elegante sau lifturi în spații publice, care să ne scutească de permanenta confruntare cu traficul rutier; să avem din nou patinoar, să fie mai multă mișcare în oraș, mai multă cultură (cinema, grădină de vară, spectacole în aer liber), mai multă verdeață, mai multă curățenie și, implicit, mai multă sănătate și voie bună în urbe.

Mini-arhitecții au luat fiecare câte o temă din cele pe care le-au identificat și au desenat/pictat/colorat cum ar putea să arate aceste spații publice dacă ar încăpea pe mâna lor. Au facut un lucru extraordinar și au promis că nu pleacă de la atelier până nu vor găsi soluțiile („Stăm atât cât e nevoie pentru că de aceea am venit aici.” – Natacha; „Am venit de departe aici ca să fac ceva pentru oraș.” – Darius).

Chiar așa, cum ar fi dacă unele locuri ar încăpea pe mâna noastră, să le amenajăm așa cum ne-ar plăcea, așa cum am face și în casa sau în curtea noastră? Uitați-vă în jur, haideți să găsim locuri pe care le-am putea face mai frumoase și fiți pregătiți când vă vom chema să ne ajutați să punem în practică ideile copiilor.  

Text: Mădălina Herţioga
Fotograf: Eduard Gross

Save