„Arhitecții Cartierului” – un nou atelier De-a arhitectura

Text: arh. Anca Bordean, arh. Diana Constantinescu, arh. Carmen Șandru
Editor: antropolog Gabriela Anghel, arh. Monica Popescu
Fotografii: Sergiu Brega, Alexandru Haraga; capturi de pe site-ul evenimentului „IDentitate: arhitecți pentru Cartierul Arhitecților”
Timp de citire: 4 minute


De-a Arhitectura Sibiu a organizat pe 18 septembrie 2021 atelierul „Arhitecții Cartierului” în cadrul proiectului cultural „IDentitate: arhitecți pentru Cartierul Arhitecților” inițiat de Filiala Sibiu-Vâlcea a Ordinului Arhitecților din România (OAR) și finanțat prin „Timbrul de arhitectură”. Dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani atelierul și-a propus să răspundă la întrebarea: „Cine sunt arhitecții care dau numele străzilor cartierului?” Timp de două ore cei mici au făcut cunoștință cu viața și clădirile proiectate de către aceștia, familiarizându-se cu noțiuni de bază legate de rolul arhitecturii și al urbanismului în viața comunităților. Pornind de la aceste noțiuni, sub îndrumarea arh. Anca Bordean, arh. Diana Constantinescu și arh. Carmen Șandru, ei au luat parte la un atelier de tip hands-on, în care clădirile proiectate de arhitecții cartierului au fost „personajele” principale. Cele trei îndrumătoare ne-au povestit mai departe cum a decurs evenimentul.

Cartierul Arhitecților s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Situarea sa la limita administrativă și construită a orașului Sibiu l-a făcut extrem de atractiv pentru dezvoltatorii imobiliari și, deci, pentru noi, locuitori. Din păcate, însă, cartierul s-a dezvoltat fără o strategie consistentă și coerentă de urbanism, fiind astăzi vizibile o serie de inconveniente și disfuncționalități, având drept consecință un nivel discutabil de calitate a vieții din cartier, dar și un efect parazitar asupra orașului Sibiu.

Filiala Sibiu-Vâlcea a Ordinului Arhitecților din România a primit de-a lungul anilor numeroase solicitări din partea rezidenților și a unora dintre grupurile și asociațiile din cartier de a interveni în zonă pentru identificarea unor soluții la problemele cu care se confruntă locatarii. Ca răspuns la aceste solicitări a fost inițiat proiectul „IDentitate: arhitecți pentru Cartierul Arhitecților”, care și-a propus să exploreze cartierul într-o manieră participativă, cu scopul de a identifica calitățile și neajunsurile acestuia în prezent și de a pregăti proiecte și intervenții de ameliorare a calității vieții locuitorilor săi.

Asociația De-a Arhitectura, filiala Sibiu, s-a alăturat acestui demers, concepând un nou atelier destinat copiilor din Cartierul Arhitecților. Atelierul s-a desfășurat în aer liber, pe una din străzile cartierului, în cadrul evenimentului destinat rezidenților.

Având în vedere că numele cartierului se datorează celor peste 30 de străzi care poartă numele unor arhitecți români consacrați ce au trăit și profesat în secolele XIX-XXI și care au avut realizări profesionale remarcabile, scopul principal al activității a fost să-i familiarizăm pe cei mici cu o parte din aceștia.

Astfel, la ora 10 dimineața dintr-o sâmbătă însorită s-au adunat 15 copii curioși și dornici de explorare în fața cofetăriei Mândra din Cartierul Arhitecților din orașul Cisnădie, județul Sibiu. În prima parte a atelierului fiecare participant a primit o mică broșură în care erau prezentați zece dintre arhitecții care dau numele străzilor din cartier. Broșura a cuprins date biografice semnificative pentru fiecare arhitect, o scurtă descriere a activității acestuia, precum și o ilustrare a celor mai importante clădiri proiectate de fiecare în parte. În urma discuțiilor despre evoluția arhitecturii în țara noastră și despre stiluri în arhitectura românească, copiii au fost foarte impresionați de bogăția detaliilor regăsite la clădirile proiectate de arh. Ion D. Berindey, dar și de liniile simple și clare ale clădirilor concepute de arh. Horia Creangă sau arh. George Matei Cantacuzino.

În cea de-a doua parte, cei mici au avut șansa să se joace cu clădirile proiectate de cei 10 arhitecți și să le găsească un loc într-un mic orășel. Fiecare copilaș a primit câteva clădiri cu diverse funcțiuni printate pe cartoane, pe care le-a decupat. Apoi, asemenea unui oraș pop-up, în care toate clădirile poartă semnătura unor maeștri, am planificat și organizat împreună un orășel așa cum îl visează ei: fără mașini, cu autobuze electrice și cu multe biciclete.

În planificarea orășelului am încercat să îi facem pe cei mici să analizeze cartierul în care locuiesc, Cartierul Arhitecților, să identifice plusurile, care îi fac bucuroși că trăiesc acolo, dar și neajunsurile acestuia. Apoi, cu toate plusurile și minusurile acestea în minte, să contureze un plan pentru orășelul lor, în care sunt luate în seamă toate nevoile locuitorilor.

Astfel, orașul imaginat de copii era străbătut de un râu curat, de care să se poată bucura fiecare locuitor, avea multe parcuri și locuri de joacă, dar și o piață centrală, cu fântână, care să fie punctul de întâlnire pentru prieteni în weekend-uri. Clădirile cu funcțiuni importante au fost amplasate în piața centrală, dar și de-a lungul unui mare bulevard, la capătul căruia ajungeai la gară sau la aeroport. Pe lângă aceste clădiri publice au fost ridicate și mici cartiere de case individuale și de locuințe colective, caracterizate de prezența multor spații verzi.

La finalul atelierului, datorită culorii vizibil predominante, verde, orășelul a căpătat numele de Orașul Verde. Deși cele două ore de atelier se scurseseră, câțiva dintre copii de-abia s-au lăsat luați acasă de părinți. Ar fi stat la nesfârșit să deseneze stații de autobuz și piste de biciclete sau să confecționeze copaci din sârmă pentru orășelul lor verde.

Nu în ultimul rând, vrem să menționăm că în cadrul acestui eveniment am inaugurat rulota, pentru care am strâns fonduri în cadrul Maratonului Internațional Sibiu 2019. Dorim să le mulțumim coordonatorilor proiectului „IDentitate: arhitecți pentru Cartierul Arhitecților” pentru invitația de a face parte din această inițiativă, lui Sergiu Brega și lui Alexandru Haraga pentru fotografii și Școlii Finlandeze ERI Sibiu pentru recomandare!

Lăsăm pozele să vorbească, noi ne-am încărcat bateriile cu această ocazie, pentru că a fost o plăcere să lucrăm cu așa copii!