Adunare Generală De-a Arhitectura 2022 – despre oameni și 10 ani de activitate

j

Text: antropolog Gabriela Anghel

l

Editor: arh. Monica Popescu

Fotografii: arh. Monica Popescu

h

Timp de citire: 5 minute

Adunare Generală De-a Arhitectura, devenită deja o tradiție anuală, a avut loc anul trecut pe 10 decembrie, online, pe platforma ZOOM. „Casa” reuniunii a fost binecunoscutul spațiu virtual de lucru De-a arhitectura, platforma Miro, unde membri noi și vechi ai asociației s-au reunit preț de trei ore pentru a face bilanțul anului ce tocmai se încheia, dar și pentru a formula o abordare pentru anul ce urma.

Formată din 6 membri fondatori, 3 membri ai Filialei Sibiu şi 66 de membri asociaţi, profesioniști ai mediului construit şi profesori, întâlnirea anuală îşi doreşte să fie un spaţiu de reflecție, în care participanţii să își împărtășească lecțiile învățate și să contribuie la creșterea programelor educaționale ale asociației.

Întâlnirea a fost deschisă de arh. Mina Sava, membru fondator și președinte al Asociației De-a Arhitectura, care ne-a prezentat agenda întâlnirii: o retrospectivă după un deceniu de activitate, dar și planurile pentru anul 2023, prezentarea proiectelor desfășurate în anul 2022 și modul în care au decurs acestea, prezentarea membrilor noi și procesul de votare pentru a le face intrarea oficială în asociație, prezentarea și votarea unui nou membru în Consiliul Director. Ultimul subiect de pe listă a fost o invitație către o rezoluție și o viziune comună: să ne imaginăm unde va fi și cum va arăta asociația peste încă 10 ani.

„Ne-am focusat în primii 10 ani pe programe educaționale pentru copii, desfășurate în școli, și pe un program de design participativ. Am lucrat în principal cu instituții de învățământ și culturale. Pentru buna desfășurare a activităților am dezvoltat și implementat programe de formare care anul acesta s-au îmbogățit cu un nou proiect, «De-a pedagogia 2.0» și în 2021 cu programul «Interdisciplinar». Din dorinţa de a lucra cu tineri și adulți am continuat să dezvoltăm programul «Urban Up» inițiat în 2017. În 2021-2022 ne-am concentrat foarte mult pe dezvoltare organizaţională, mai precis să punem la punct o platformă de înscrieri pentru evenimente și cursuri, platformă în cadrul căreia am integrat și aspecte administrative.

În 2021 am făcut o strategie pe 5 ani și ne-am propus să digitalizăm programele asociației, astfel încât să devină și o sursă de inspirație deschisă publicului larg, iar în etapa a doua a strategiei ne-am propus să consolidăm comunitatea creată în acești 10 ani de profesori și profesioniști ai mediului construit, care să pună bazele unei noi specializări, aceea de mediatori ai calității mediului construit către publicul larg – «Arhitrainer».

Ne-am bucurat că am fost pentru a doua oară nominalizați la premiile internaționale HundrED pentru educație în inovație. A crescut numărul elevilor participanți din școli, dar și de la ateliere. Programul de design participativ, «My School Can Be Cool», va căpăta o nouă dimensiune, aceea de a forma principalii stakeholderi care pot promova valorile mediului construit în societate.”

În 2022, în cadrul proiectului #DeaArhitecturaAcasa, am tradus trei provocări în limba ucraineană, iar pe viitor ne dorim ca acestea să devină o completare și un instrument care să îi ajute pe îndrumători la clase, dar și ca unelte de învățare online, disponibile gratuit copiilor (ne-a povestit pe scurt arh. int. Mădălina Bold, coordonatoarea proiectului). Am avut multe înscrieri și solicitări pentru atelierele din cadrul Clubului și în 2023 va fi un call nou pentru crearea și dezvoltarea de conținuturi noi, deschis membrilor din rețea.

Au avut loc două ateliere online, „De-a pedagogia 2.0 – Metode și instrumente digitale de lucru colaborativ”, la care au fost invitați îndrumători din programul „De-a arhitectura în orașul meu” și „My School Can Be Cool” (ne-a povestit mai multe arh. Aurelia Axente-Stan, coordonatoarea proiectului De-a pedagogia și coordonator local București-SUD) și am dat drumul celor 8 conținuturi realizate în proiectul „Interdisciplinaritate re-construită” (ne-a povestit arh. Cristina Dumitrescu, coordonatarea acestuia proiect).

Din 8 școli și licee înscrise în programul „My School Can Be Cool”, 7 au participat la sesiunea de finanțare a proiectelor, iar două premii au fost oferite de Raiffeisen Bank prin programul de granturi Raiffeisen Comunități. În luna septembrie 2022 trei instituții de învățământ au finalizat etapa de implementare. Tot 2022 a fost și anul de pilotare al Ghidului online (a transmis coordonatorul programului, arh. Viorica Popescu).

Pe parcursul anului trecut s-au desfășurat două proiecte adresate tinerilor. În „Urban Up Fellowship – Let’s help Urban Up Grow Up” 26 de studenți selectați au dezvoltat, alături de 13 mentori din rețeaua De-a arhitectura, 5 scenarii de pedagogie urbană pe temele: patrimoniu, bună guvernare, incluziune, ecologie și mobilitate care au fost ulterior pilotate în diferite contexte. Proiectul „TU_act [Teens Urban Acupuncture]” a invitat studenții, fellows, să devină mentori pentru liceenii care și-au dorit să propună idei de amenajare pentru spațiile publice.

Arh. Anca Bordean, arh. Carmen Șandru și arh. Diana Constantinescu ne-au povestit despre activitatea filialei De-a Arhitectura Sibiu, despre atelierele „Structuri dulci” și „De-a arhitectura la sat” dedicate copiilor ucraineni, despre atelierele „De-a arhitectura în camera mea” desfășurate în 6 județe în cadrul Bienalei de arhitectură Arhitectura.6 și despre expozițiile de final de an.

Despre De-a Arhitectura Brașov am aflat vești de la arh. Ioana Aldea care ne-a povestit despre atelierele „Recunoaște satul” din Veneția de Jos și despre programul „De-a arhitectura în camera mea”, despre expoziții și despre atelierele organizate în cadrul Bienalei de arhitectură Arhitectura.6.

Prof. înv. primar Gianina Vanca ne-a vorbit despre activitatea din nordul țării unde s-au organizat atelierele „Detectivi urbani”, iar membri ai asociației au participat la conferința internațională „Cultură și wellbeing”, organizată la Centrul Cultural Clujean, unde au prezentat activitatea asociației.

Și la Iași lucrurile au mers bine, echipa câștigând o finanțare cu proiectul „Arhitecturi de poveste” care va fi organizat în 2023 în parteneriat cu Filiala Teritorială Iași a Ordinului Arhitecților din România, precum și cu Muzeul Literaturii Române. Proiectul va presupune un concurs de scenarii educaționale, tema fiind la intersecția dintre literatură și arhitectură (arh. Carmina Gheorghiță, coordonatoar local EST).

Coordonatorul local De-a Arhitectura Vest, dr. arh. Brîndușa Havași, ne-a povestit despre multele activități din zona Timiș și Caraș-Severin. Programul educațional „My School Can Be Cool” s-a bucurat în premieră de un parteneriat cu Primăria Municipiului Reșița, care continuă și în anul școlar 2022-2023 la Colegiul Național „Traian Lalescu”. Același program a fost selectat în cadrul Bienalei timișorene de arhitectură – BETA 2022, la secțiunea Inițiative/Experimente/Viziuni în arhitectură și a câștigat o mențiune. Au avut loc 3 ateliere „Reimaginează Piața 700 Timișoara” în cadrul BETA, 6 ateliere „Detectivi urbani Reșița” și 5 ateliere „Detectivi urbani” tot în cadrul BETA, iar Brîndușa a reprezentat De-a Arhitectura la Forumul Medierii Culturale din Cluj pe 29-30 august 2022.

Pe lângă prezentările proiectelor, arh. Corina Croitoru, manager de fundraising, și arh. Monica Popescu, manager PR&Comunicare, împreună cu antropolog Gabriela Anghel, responsabil comunicare, au prezentat activitatea celor două departamente.

În continuare, membrii De-a arhitectura au votat noua propunere în Consiliul Director, arh. Viorca Popescu, și au ascultat prezentările celor 7 noi membri asociați: profesorii Roxana Costache, Oana Ionescu, Veronica Șandor, Roxana Vorovenci și arhitecții Alexandra Berdan, Livia Petrescu și Iarina Tavă. Ne-am bucurat să vedem un număr atât de mare de cadre didactice care se alătură acestei aventuri.

„Dorința noastră mai mult sau mai puțin secretă este de a da această putere cadrelor didactice de a introduce copiii puțin mai mult în lumea arhitecturii, dar și a problemelor mediului construit, de a-i face mai responsabili. Ne bucurăm că vă găsim și vă regăsim după mai mulți ani în program.” – a transmis arh. Mina Sava.

Cât despre viziunea pentru următorii 10 ani, visăm ca De-a Arhitectura să continue să contribuie la o educație de mediu construit cu impact și amploare. Mulțumim membrilor asociației care fac posibil acest lucru, zi de zi, prin dedicarea și implicarea lor.