Cursul „De-a arhitectura în orașul meu” pentru clasele a III-a și a IV-a se predă în școlile din Sibiu începând cu anul 2013. De atunci numărul claselor și al arhitecților implicați a fost în continuă creștere. În acest an școlar copiii din 10 clase din Sibiu, o clasă din Rîu Sadului și o clasă din Agnita studiază o oră pe săpămână acest curs. Ne bucură grozav că prin devotamentul a două colege arhitecte a fost posibil ca acest curs să ajungă și în alte localități din județul Sibiu.
Veronica Vaida este arhitect îndumător alături de doamna prof. înv. primar Viorica Târziu la clasa a IV-a de la Școala Gimnazială „G.D. Teutsch” din Agnita. Veronica a devenit arhitect voluntar în cadrul Asociației De-a arhitectura în septembrie 2015. Veronica a făcut săptămânal drumul spre Agnita. Am rugat-o să ne povestească despre experiența ei de până acum: „I-am întrebat azi pe copii ce le-a plăcut cel mai mult de la orele De-a arhitectura. Majoritatea au spus că le-au placut expedițiile când au făcut poze, când au măsurat caselele și trotuarele. Apoi le-a plăcut foarte mult ora la care au recunoscut materialele din săculețe închise. Au mai zis că li se pare interesant că au aflat din ce se fac materialele de construcție: lut, nisip, ciment, var etc. A fost o experiență interesantă de a încerca să vorbesc pe limba lor și de a-i atrage în joaca de-a arhitectura.”
Mircea Țibuleac este arhitect voluntar veteran în asociația noastră. Este deja la a doua generație și merge la fiecare oră cu același entuziasm ca în primul an. Este arhitect îndrumător alături de doamna prof. înv. primar Simona Conț de la Școala cu clasele I-VIII Nr. 18 din Sibiu. Iată ce spune doamna profesor despre orele De-a arhitectura și despre colaborarea cu arhitectul îndrumător: „Suntem încântați de orele de arhitectură, așteptăm cu nerăbdare întâlnirea cu domnul Mircea. Am învățat o mulțime de lucruri… cel mai mult ne-a plăcut modalitatea de a măsura diferite dimensiuni cu ajutorul creionului; reducerea la scară a fost o provocare plăcută. Am descoperit că nu știm să desenăm corect clădirile. Domnul arhitect ne îndeamnă să privim și cu «ochii minții».”
Alexandra Minea face săptămânal un drum destul de anevoios de o oră pentru a ajunge la școala generală din satul Rîu Sadului. Alexandra este arhitect îndrumător, în al doilea an de voluntariat, la clasa doamnei prof. înv. primar Margareta Veronica Bogdan. „Viața la sat – niciunde ca aici. Vă pot spune că fiecare zi de aici e diferită, diferită într-un fel anume, diferită pentru că vorbim despre viața la Rîu Sadului. Timpul trece mai încet. Școala pentru cei mici înseamnă bucurie.
O zi de vineri dimineața, ora 8:00. Doamna «De-a arhitectura» intră în clasă. Ana din prima bancă întreabă: «Astăzi mergem în expediție?» Plecăm. Vorbim despre specificul locului, istoria zonei, natura înconjurătoare, legende, repere din zonă, elementele ce ne influențează în fiecare zi modul de viață, orice. Asta facem: OBSERVĂM. Nu ne dăm seama ce înseamnă viața lângă munte, râu, în natură. Nu ne dăm seama nici noi, cei care venim din altă parte, dar nici cei «de-ai locului» pentru că asta au avut dintotdeauna «de când se știu». În acea vineri, în timpul unor discuții, copii și-au exprimat dorința de a pleca din aceste locuri, dorința de a locui în zonele aglomerate și cu blocuri fără verdeață și lumină de pe «Calea Cisnădiei» (un cartier construit în ultimii ani ca o extindere a orașului Sibiu). În acel moment întrebarea doamnei învațătoare a fost: «Oare chiar asta ne dorim?» Sper să își pună și ei întrebarea asta peste puțin timp și să realizeze mai bine ceea ce își doresc cu adevărat.
Îi mulțumesc doamnei învățătoare pentru susținerea și colaborarea din timpul orelor. În fiecare vineri întâlneam această dorință de a face lucruri noi și cât mai atractive pentru cei 11 elevi ai clasei a IV-a. Fiecare oră înseamna altceva, un joc, o poveste…”
La Școala Gimnazială „Regina Maria”, Diana Constantinescu, arhitect voluntar, este alături de doamna prof. înv. primar Corina Mohanu. Doamna profesor ne povestește: „Iată-ne ajunși la mijlocul anului școlar! Nimic nu e mai satisfăcător decât să știi că după un semestru de școală poți să ai propria casă! Și încă una realizată de tine! Elevii calsei a III-a A de la Școala Gimnazială «Regina Maria» Sibiu, trăiesc vineri de vineri emoția revederii cu minunata noastră arhitectă Diana Constantinescu. După ce la începutul anului școlar am explorat clădirile orașului măsurându-le cu pasul, am văzut cum arată secțiunea unei case și în final am ajuns să realizăm propriul plan al unei camere și al unei locuințe. Cireașa de pe tort a fost realizarea minunatelor căsuțe, pornind chiar de la planul casei noastre. Vis împlinit și copii fericiți!”
Carmen Șandru, arhitect voluntar De-a arhitectura, membru al asociației și coordonator al evenimentului De-a arhitectura Povestită la Sibiu, este la a treia generație de copii și continuă să aibă puterea de a merge în fiecare săptămână la două clase să-i învețe pe copii lucruri minunate despre arhitectură. „Bucuria de a lucra cu copiii m-a facut să continui, pentru al treilea an consecutiv, munca de arhitect voluntar în cadrul programului «De-a arhitectura în orașul meu», lucrând cu două clase în cadrul Școlii Gimnaziale Nr. 2 Sibiu, în echipă cu doamnele învățătoare Monica Nartea și Lia Presăcan. Deși uneori deschid ușa clasei cu umerii împovărați de grijile «cotidiene» (predări, clienți etc.), invariabil explozia de bucurie cu care sunt primită mă face să zâmbesc și să îmi dau seama cât de mult câștigăm, cu toții, mari și mici, din aceasta experiență. Și pentru că mereu am din partea copiilor câte o mică surpriză prin care să mă facă să înțeleg cât de mult le place acest curs, am ales câteva «dovezi» simpatice, motiv de a încuraja și alți arhitecți să ni se alăture în această aventură cu și despre… arhitectură.”
În 2015 județul Vâlcea a intrat în programul național de promovare a educației de arhitectură și mediu construit prin cursul opțional „De-a arhitectura în orașul tău” cu două clase, trei invățătoare și două arhitecte voluntare.
Doamnele învățătoarele Ileana Radu și Dorina Vizante de la Școala Gimnazială Nr. 13, în sistem alternativ Step by Step, din Râmnicu Vâlcea și doamna învățătoare Maria Cristina Proteasa de la Școala Gimnazială „Costea Marinoiu” din Ocnele Mari au dorit să încerce și altceva în noul an școlar și au optat pentru cursul opțional „De-a arhitectura”. Alături de arhitectele Cristina-Maria Miu și Ada Popescu au început, în septembrie, primele cursuri.
Școala Gimnazială Nr. 13 – Râmnicu Vâlcea: „Am intrat în program din curiozitatea de a vedea cum se face să înveți pe altcineva ceva, de a vedea cum este să lucrezi cu copiii și de a observa dacă o activitate de acest fel îmi schimbă în vreun fel modul în care mă raportez la această meserie. Dincolo de motivele personale, cred că educația timpurie în studiul arhitecturii și mediului construit are nenumărate beneficii, atât pentru dezvoltarea personală a copiilor și a celorlalte persoane implicate cât și pentru transformarea societății în general.” – spune una dintre voluntare.
„Cursurile au adus o mulțime de surprize plăcute, copiii au venit cu entuziasm si curiozitate, cu participare și inițiativă (înainte să vină vremea rea, într-una din clase se formase o echipă care ne-a solicitat asistența pentru a construi o căsuță în copac – aveau ședințe consultative în pauză☺), cu multe desene și machete (chiar cu o prezență constantă, necaracteristică, din partea unui elev – ni s-a spus discret de către o doamnă învățătoare). Comunicarea cu doamnele învățătoare este foarte bună și sprijinul reciproc este constant. În urmă cu puțin timp, una dintre mămici ne felicita pe grupul de pe Facebook pe care l-am făcut pentru cursurile «De-a arhitectura», pentru «ucrurile calitative» pe care le facem cu copiii (mulțumim!).
Preferatele copiilor sunt, bineînțeles, activitățile practice: desenăm, colorăm, decupăm, lipim, asamblăm, măsurăm. Nici prezentările orale, susținute de proiecția imaginilor sau de textul din caietul de lucru nu sunt urmărite cu lipsă de interes. Totul este să nu devină spectatori pasivi prea mult timp – o întrebare sau o solicitare și atenția se reîmprospătează.
Machetele făcute acasă, încă de la prime cursuri – deși tema era numai de a desena la început – ne-au surprins, câteodată prin mărimea lor, de multe ori prin exuberanța soluțiilor, culorilor și texturilor folosite. Diversitatea modului de a reprezenta ceva în spațiu sau în plan este impresionantă.
Mai nou, fiecare curs începe și/sau se termină cu îmbrățișări din partea copiilor. Acesta este unul dintre cele mai neașteptate lucruri și ne umple de fiecare dată de bucurie și mândrie. Alături de mesajele scrise pe tablă și temele făcute cu mâinile lor (atunci când nu sunt uitate acasă – cu sau fără ghilimele☺; și chiar și atunci când poate, alături de mâinile lor se întrevăd și mâinile părinților – este, până la urmă, un timp petrecut împreună, care poate fi benefic), acestea sunt unele dintre cele mai mari satisfacții, care ne dau sentimentul că facem ceva bine – noi individual și în echipă. Și nu în ultimul rând, noi – prin intermediul acestui curs.”
Clase din județul Sibiu care urmează cursurile „De-a arhitectura în orașul meu”:
- Școala cu clasele I-VIII Nr. 2: prof. înv. primar Monica Nartea, prof. înv. primar Lia Presăcan și arh. Carmen Șandru
- Școala cu clasele I-VIII „Regina Maria”: prof. înv. primar Corina Mohanu și arh. Diana Constantinescu
- Școala cu clasele I-VIII „Nicolae Iorga”: prof. înv. primar Silvana Valko și arh. Mihai Sima, prof. înv. primar Lidia Mihu și arh. Iulia-Maria Nistor
- Școala cu clasele I-VIII Nr. 18: prof. înv. primar Simona Conț și arh. Mircea Țibuleac
- Colegiul Național „O.Goga”: prof. înv. primar Henriette Guib și arh. Gabriel Roșca și prof. înv. primar Simona Vonica și arh. Raluca Sabău
- Colegiul Teoretic „O.Ghibu”: prof. înv. primar Anneliese Heltmann și arh. Maria Cristina Găvozdea
- Școala Generală Rîu Sadului: prof. înv. primar Margareta Bogdan și arh. Alexandra Minea
- Școala cu clasele I-VIII „G.D. Teutsch”, Agnita: prof. înv. primar Viorica Tîrziu și arh. Veronica Vaida
Clase din județul Vâlcea care urmează cursurile “De-a arhitectura în orașul meu”:
- Școala Gimnazială Nr. 13, în sistem alternativ Step by Step: prof. înv. primar Ileana Radu și prof. înv. primar Dorina Vizante și arh. Cristina Maria Miu și arh. Ana Daniela Popescu
- Școala Gimnazială „Costea Marinoiu” din Ocnele Mari: prof. înv. primar Maria Cristina Proteasa și arh. Cristina Maria Miu și arh. Ana Daniela Popescu