Vizită la fabrica Danone din Bucureşti

Copiii din clasa a IV-a C de la Liceul Bilingv „Miguel de Cervantes”, care urmează în anul şcolar 2013-2014 cursul opţional „De-a arhitectura în oraşul meu” al Asociaţiei De-a Arhitectura, au mers la sfârşit de aprilie într-o excursie pe teren în cadrul Capitolului 5, Sustenabilitatea. Ei au vizitat fabrica Danone din Bucureşti şi au aflat despre activităţile pe parte de mediu ale companiei.

Ne dorim foarte mult ca elevii din programul nostru să viziteze staţiile de epurare, să vadă cum se reciclează, cum se produce corect. Este important ca ei să experimenteze pe viu sustenabilitatea şi această vizită la staţia de epurare a apei (Danone) vine în continuarea vizitei de la Uzina de apă Roşu, unde s-a desfăşurat expediţia pentru capitolul Sustenabilitate în anul şcolar 2012-2013.

Din cauza ploii torenţiale din ziua vizitei, prima oprire a copiilor a fost în sala de oaspeţi de la etajul unu al fabricii. Aceasta este sala în care se opresc copiii care vin în vizită în fabrică o dată pe săptămână; elevii de la Cervantes au aflat ce este iaurtul – lapte cu fermenţi, cum ajunge laptele de la fermă la fabrică în mai puţin de 24 de ore de la mulgere şi cum se transformă apoi în iaurt în păhărelele pe care le luăm noi de pe raft; tot acest proces se numeşte aici drumul laptelui.

IMG_3442

IMG_3391

IMG_3803

Valentin Dragomir, Manager de Mediu în Danone, le-a vorbit şi despre staţia de epurare cu care fabrica este dotată. După ce copiii au ascultat curioşi şi i-au pus o sumedenie de întrebări lui Valentin, s-a purces într-o scurtă vizită în fabrică (programată pe loc, cu deschidere, de gazde) pentru ca micii vizitatori să aibă ocazia să vadă cum se produce iaurtul Danone.

Între timp, ploaia s-a oprit, suficient cât să permită şi vizita la staţia de epurare. Copiii au înconjurat fabrica, au văzut locul de descărcare al cisternelor cu lapte şi marile containere pentru colectarea  selectiva a deşeurilor reciclabile. Staţia de epurare – sau de „iepurare” cum o alintă intern angajaţii datorită iepurilor de câmp care îşi fac apariţia uneori prin zonă, alături de fazani şi potârnichi este una dintre cele mai mari staţii industriale din Bucureşti şi cea mai performantă din industria de lactate din România. Aici copiii au aflat că aceasta are rolul de a curăţa apele tehnologice, cele rezultate în procesul de fabricare a iaurturilor (spre exemplu, apa folosită la spălarea cisternelor care transportă laptele de la fermele româneşti la fabrică, la curăţarea echipamentelor de fabricaţie, conductele prin care circulă laptele în fabrică etc.). Au mai aflat, de asemenea, că staţia de epurare a Danone are o capacitate de peste 1000m³ pe zi de apă tehnologică tratată conform normativelor legale de deversare în canalizare şi că dispune de masă microbiologică care asigură o reducere semnificativă a încărcăturii organice a apelor tehnologice la valoarea admisă legal. Apa limpede obţinută după treapta de curăţare mecanică şi cea microbiologică merge în canalizarea publică respectând normativele legale.

IMG_3729

IMG_3699

IMG_3628

IMG_3645

IMG_3592

Staţia este dotată şi cu tehnologie de recirculare a aerului viciat rezultat din procesul de curăţare, fiind prietenoasă cu ambientul. În plus, în jurul staţiei de epurare şi a întregii fabrici există peste 300 de copăcei din diferite specii, plantaţi chiar de angajaţii Danone, care joacă rolul de plămân verde local şi reprezintă un sistem natural de filtrare a aerului din zonă, mai ales că în apropierea fabricii miroase a lapte, iar copăceii sunt meniţi să minimizeze orice impact asupra zonelor învecinate.

La sfarşitul vizitei copiii au întrebat cum şi când Valentin Dragomir şi-a ales această meserie. Au aflat că poţi ajunge Manager de Mediu la 28 ani, dar că trebuie să îţi doreşti aceasta cam de la 10 ani şi să îţi placă biologia, fizica şi matematica, să mergi la facultate şi master.

IMG_3883

Actuala fabrică Danone produce în România de 15 ani şi funcţionează pe locul fostei fabrici de lactate Mioriţa, care data din 1972 şi pe care Danone a preluat-o după ce fusese închisă; astăzi produce peste 1 milion de iaurturi zilnic pentru piaţa românească şi alte ţări europene.

Danone a reuşit reducerea amprentei de carbon cu 30% în perioada 2008-2012, adică a cantităţii de CO₂ create în timpul producţiei, ambalării şi transportării produselor de la fabrica din Bucureşti la magazinele din toată ţara; de pildă, rutele de transport în toată ţara au fost optimizate pentru a reduce noxele, plasticul folosit a fost redus cu 20%, iar compania derulează un amplu program de reciclare. Pe scurt, cum ne-au spus cei de la Danone, ei cred că mâncarea sănătoasă începe cu o natură sănătoasă şi sustenabilitatea e pur şi simplu parte din toate activităţile lor.