Partenerii noștri de la Fundația Arhitext Design ne comunică un moment important din cadrul Trienalei: se apropie termenul limită de înscriere a proiectelor la open call-ul expoziției centrale a Trienalei de Arhitectură East Centric 2016. Iată mesajul lor:
Unul dintre principalele evenimente dedicate arhitecturii din regiune – Trienala de Arhitectură East Centric, revine în această toamnă pentru a doua ediție cu tema «Drifting». Promotorul – Fundația Arhitext Design și echipa curatorială condusă de filosoful și eseistul Bogdan Ghiu așteaptă înregistrările la open call-ul expoziției centrale a trienalei până pe 5 aprilie a.c.
Gândită ca o radiografie a arhitecturii din Europa Centrală și de Est, această expoziție tematică răspunde nevoii constante de identificare a celor mai recente exemple de arhitectură de înaltă calitate din țările din regiune.
Open call-ul este un demers public ce oferă posibilitatea de a contura o imagine de ansamblu, şi astfel mult mai relevantă, a arhitecturii realizate în ultimii trei ani în Europa Centrală şi de Est. Totodată, el va construi modulul central al trienalei – expoziția tematică Drifting Architecture.
Adresându-se deopotrivă birourilor emergente şi practicienilor recunoscuţi, open call-ul se adresează tuturor profesioniștilor (arhitecţi, designeri, urbanişti, arhitecţi peisagişti sau birouri de arhitectură, design, urbanism sau peisagistică) din oricare dintre ţările Europei Centrale şi de Est. Toate proiectele înscrise trebuie să fi fost finalizate în perioada 2013–2016.
Moştenind o istorie comună, arhitectura acestei regiuni îşi defineşte astăzi identitatea prin reutilizarea resurselor locale şi printr-o poziţie critică faţă de tendinţele internaţionale actuale. Acesta este cel de al 3-lea eveniment care face parte dintr-un demers mai amplu de creare a unei platforme vii de înregistrare şi promovare a arhitecturii contemporane din Europa Centrală şi de Est*, a situării acesteia, dar şi a factorilor care au determinat o serie de caracteristici ale arhitecturii contemporane din regiune.
Evenimentele anterioare au fost: Expoziția și Festivalul Fluențe (2011 – Sibiu, România), Expoziția și prima ediție a Trienalei, Trans(a)parențe (2013 – București, România).
Boardul curatorial din 2016 condus de poetul, eseistul şi filozoful Bogdan Ghiu și compus dintr-o echipă ce urmărește atent arhitectura din zonă de peste 5 ani va selecta proiectele care se încadrează cel mai bine în tema centrală (criteriile se găsesc în secțiunea De ce o expoziție tematică – Why a thematic exhibition din open call) pentru a fi incluse în expoziţia tematică Drifting Architecture, precum și în catalogul expoziţiei, conceput ca un proiect de sine stătător.
*Albania, Austria, Belarus, Bosnia Herzegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Cipru, Estonia, Germania, Grecia, Kosovo, Letonia, Lituania, Macedonia, Republica Moldova Muntenegru, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Ungaria.
Președinte board curatorial: Bogdan Ghiu
Membri echipei curatoriale:
Ionuț Butu – arhitect, editor Arhitext
Mălina Conțu –critic de artă și curator, editor Arhitext
Andreea-Livia Ivanovici – arhitect, editor Arhitext
Mihai Pienescu – arhitect, editor Arhitext
Vladimir Vinea – arhitect, cercetător, editor Arhitext
Arpad Zachi – urbanist, profesor, redactor șef Arhitext
98 de proiecte din 20 de țări au fost selectate la ediția precedentă a expoziției tematice din cadrul trienalei. Printre arhitecții și studiourile participante se numără:
synn architekten – Austria / I/O architects – Bulgaria / Radionica arhitekture– Croația / Iva Letilović, Igor Pedišić – Croația / Vladimír Balda & Jiří Janďourek – Republica Cehă / Yiorgos Hadjichristou – Cipru / KAVAKAVA – Estonia / Ingarden & Ewý Architects – Polonia / Andreescu & Gaivoronschi – România / A.LT architekti – Slovacia / Bevk Perovic arhitekti, Dekleva Gregoric arhitekti, OFIS arhitekti, SADAR+VUGA – Slovenia / Sporaarchitects – Ungaria / și mulți alții
Statement expoziție tematică Drifting – Bogdan Ghiu
«(…) Cuvânt straniu, şuierat onomatopeic al istoriei contemporane înseşi, expresie imediată a schimbărilor ei de viteză, contribuind astfel la o impetuoasă materializare a curenţilor de suprafaţă şi de adâncime ai actualităţii, deci la exprimarea incontrolabilelor procese în care suntem angajaţi, driftul, driftingul este unul dintre cele mai emblematice cuvinte ale epocii noastre în înţeles strict. Termen transversal, el ne exprimă ironic fără drept de apel. Prin intermediul lui, însăşi arhitectura contemporană, în cea mai reprezentativă parte a ei, (re)devine un simbol şi o cheie de înţelegere prin care ne putem «citi» actualitatea. Arhitectura-drifting ca expresie a istoriei-drift exprimă paradoxul derivei controlate dinăuntru, aparenta pasivitate a surferului care, identificându-se cu valul (trendul, curentul, elanul, procesul etc.), reuşeşte să transforme, dându-i corp, acceleraţia şi energia în formă, arhitectura devenind astfel amprentă, aluviune aparent informă, haotică a fluxurilor şi vortexurilor istoriei. Altfel spus, cum să construieşti ceea ce se întâmplă. (…)»
Bogdan Ghiu este poet, eseist (literatură, media, artă, arhitectură, filosofie, traductologie) şi traducător de filosofie, teorie și literatură franceză (Foucault, Derrida, Deleuze, Bourdieu, Bataille, Baudrillard, Rancière, Sade, Baudelaire, Artaud, Breton, Leiris, Duras etc.), fost elev al lui Jacques Derrida, membru al Generaţiei 80 şi al Cenaclului de Luni. Autor, alături de curatorii Maria Rus Bojan şi Ami Barak, al proiectului Performing History, care a reprezentat în 2011 România la Bienala de Artă de la Veneţia. Curator al trienalelor de arhitectură East-Centric Fluenţe (2011, ediţia pilot), Trans(a)parenţe (2013) și Drifting (2016), organizate de Fundaţia Arhitext design. Titular al rubricilor săptămânale «De-clic(k)/Atelier deschis» (Observator cultural), «Evul Media» (LiterNet) şi al rubricii zilnice «Unde ne oprim în Bucureşti» (Radio România Cultural), și colaborator permanent al revistelor Arhitext și Idea artă + societate și, ocazional, al revistei Sinteza.
Termenul limită pentru înscriere este 5 aprilie 2016, 11:59 pm (GMT+2).
Mai multe informații sunt disponibile aici.
Trienala de Arhitectură East Centric este un proiect cultural necesar, menit să deschidă porțile pentru o colaborare cât mai strânsă între arhitecţii, teoreticienii, istoricii şi criticii de arhitectură din Europa Centrală şi de Est şi cei din întreaga lume, cu scopul prezentării și reprezentării lor publicului specializat și general. Trienala de Arhitectură East Centric susține și promovează discursul critic atât al practicienilor cât și al teoreticienilor, criticilor și istoricilor de arhitectură. Diferitele formate de acțiuni din cadrul Trienalei (expoziții, conferințe, dezbateri, competiții) conturează imaginea de ansamblu asupra multitudinii de discursuri existente în spațiul central-est european, discursuri particulare, dar cu elemente comune, care trebuie cunoscute pentru încurajarea creșterii calității arhitecturii din regiune.
Trienala de Arhitectură East Centric este structurată în trei module: Drifting Architecture (expoziție tematică de proiecte), Discursuri critice (concurs de eseuri), Premiile Arhitext East Centric (concurs de proiecte), însoţite de proiectul Agora Experiments (expoziție multimedia și workshop organizat în baza unui concurs internațional de idei).
Trienala de Arhitectură East Centric 2016 este organizată de Fundația Arhitext design – promotor și producător, împreună cu Ordinul Arhitecţilor din România – partener strategic principal şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” – partener strategic.
Website-ul oficial al Trienalei de Arhitectură East Centric: aici
Pagina de facebook: aici
Hashtag: #ECATriennale2016
Contact: ecatriennale@gmail.com