Atelier de Scenografie la Casa „Ion Mincu”

25/03/16 | Atelier

 width=Sâmbătă, 19 martie 2016, De-a arhitectura și partenerul organizator Digital Spirit au invitat copii între 6 și 9 ani la un atelier de văzut lumea prin ochii unui creator de povești desenate, în care scenografia și arhitectura au fost pretextul prin care lumi imaginate au fost dezvăluite.

Urmând subiectul inspirant al atelierului din ianuarie 2016 întâmplat în contextul Festivalului de film UrbanEye, atelierul a adus împreună copii cu o cutie de carton goală, dar care erau pregătiți să o umple cu povești nemaiauzite.

 width=

Tove Jansson, creatoarea benzilor desenate finlandeze Moomin, a fost modelul de făuritor de povești despre care copii au aflat pentru prima oară. Moomin este un personaj „grăsuț, curat și atrăgător” (cum spunea Gellu Naum despre un alt personaj imaginar la fel de simpatic, Apolodor), similar unui hipopotam, ce trăiește în Valea Moomin, alături de familia extinsă: Mama Moomim, Tata Moomin, prietenul Snufkin, iubita Snork Maiden, cățelul Snif (vorbitor, desigur), alții.

 width=

Pornind de la episodul de desene animate „Primăvara în Valea Moomin” oprit la momentul în care Moomin se trezește din somnul de peste iarnă – căci el și familia hibernau – și face primii pași la joacă împreună cu prietenul și cățelul vorbitor, copiii au avut libertatea de a continua fiecare poveste așa cum vor. Atașați de la primele cadre de Moomin și prietenii lui, copii și-au asumat cu ușurință rolul de creatori de povești. Moomin culege flori de primăvară pentru mama lui, Moomin are de escaladat un munte pentru a trezi un alt personaj de hibernează, Moomin se transportă în lumea dinozaurilor, atâtea povești de care Tove Jansson ar fi impresionată. Mai întâi prin desen, apoi prin lucrul cu carton colorat, plastilină, hârtie creponată, sclipici, la scara cutiilor de carton, copiii au transpus poveștile pentru a fi dezvăluite spectatorilor. La final, decorul înscenat în cutii a fost povestit cu glas tare în față audienței formată din părinți și bunici ce au aplaudat fiecare poveste nou creată.

 width=

 width=

Atelierul s-a desfășurat în Casa „Ion Mincu”, acum sediu al Ordinului Arhitecților din România, gazdă primitoare a atelierelor De-a arhitectura.

Îndrumător al atelierului a fost arhitecta Oana Coarfă și a avut ajutor de nădejde pe Alexandra Tornea, Anisia Mouhamed și Ionuț Paraschiv, studenți arhitecți, voluntari De-a arhitectura.

 width=

 width=

 width=

 width=

 width=