Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!

În perioada februarie-martie 2015 se fac înscrierile claselor pentru activităţile extracurriculare şi extraşcolare desfăşurate de Asociaţia De-a Arhitectura în săptămâna „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”

De-a arhitectura povestită

Vârsta/Clasele: I-VII
Durata: 45-60min
Număr clase: 60 clase
Locaţie: BCU, Școala „Constantin Brâncuși” și Şcoala Centrală pentru București, Bastionul Theresia pentru Timișoara, Librăria Habitus pentru Sibiu, Casino – Centrul de Cultură urbană pentru Cluj, Liceul „Andrei Șaguna” pentru Brașov, Liceul „Negruzzi” pentru Iași.
Cost: gratuit
Parteneri: YTONG
Înscrierile: online, aici

Povestita 02

Continuăm buna tradiţie a conferinţelor De-a arhitectura povestită” cu cinci conferinţe în Bucureşti, două conferințe în Timișoara, Sibiu și Cluj și câte o conferință în Brașov și Iași. „De-a arhitectura povestită” este un proiect prin care şcolarii ajung mai aproape de arhitecţi cunoscuţi din România care le vorbesc copiilor „pe limba lor” despre arhitectură, prezentându-le acestora o experienţă sau un proiect din portofoliul lor. Acest demers doreşte să familiarizeze copiii cu exemple pozitive şi concrete de arhitectură, dar şi cu rolul social al arhitecturii şi al arhitectului. Pentru a asigura gratuitatea programului pentru copii, suntem susținuți de către brandul de origine germană YTONG, pentru al treilea an consecutiv.

235x290_povestita_web_nou

De-a arhitectura ciripită

Vârsta/Clasele: I-IV
Durata: 2h30min
Interval orar: 9.00-11.30
Număr clase: 5 clase București
Locaţie: Grădina Botanică București
Cost: 20 RON/copil
Parteneri: Societatea Ornitologică Română (SOR) și Grădina Botanică Bucureşti
Înscrierile: pentru București, la adresa: adriana@de-a-arhitectura.ro.

Expoziția de creație și fundraising Case Ciripite, organizată în octombrie 2014 a reunit 12 arhitecţi şi designeri români de renume au creat şi expus piese unicat de design (căsuţe de păsărele) în vederea susţinerii educaţiei pentru arhitectură şi mediu construit. Aceste creaţii îşi găsesc locul în Grădina Botanică pentru a-şi îndeplinii funcţiunea pentru care au fost create şi anume găzduirea păsărelelor.

Ciripita 03

Astfel, în săptămâna „Şcoala altfel”, timp de 5 zile, câte o clasă pe zi, va descoperii căsuţele de autor create special pentru păsărele. Copiii vor învăţa să se orienteze pe hartă ca să descopere căsuţele, vor afla informaţii despre păsarile din Grădina Botanică, iar la fiecare căsuţă ghidul va explica care este ideea de la care s-a plecat în crearea acesteia. Punctul de întâlnire este intrarea în Grădina Botanică.

De-a arhitectura Nisipurile Magice

Vârsta/Clasele: I-III
Durata: 2h30min
Interval orar: 9.00-11.30
Număr clase: 5 clase București
Locaţie: Libraria Merlin, strada Severeanu, nr 30, Cotroceni.
Cost: gratuit
Parteneri: Libraria Merlin
Înscrierile: pentru București, la adresa: adriana@de-a-arhitectura.ro.

Nisipuri magice 01

Nisipuri magice 02

Anul acesta pentru prima oară vom desfăşura 5 ateliere Nisipurile Magice în parteneriat cu Librăria Merlin, timp de 5 zile, câte o clasă pe zi, va construi cu nisip cetăţi, lumi imaginare, poveşti, alături de doi arhitecţi voluntari De-a arhitectura. Copiii vor folosi nisipurile Bubber, Shape It! și Kinetic, niște nisipuri revoluționare, cu o textură mătăsoasă, lipsite de toxicitate, ușor de folosit, ușor de curățat, care nu se usucă niciodată.

Nisipuri magice 03

Atunci când se joacă în nisip, singuri sau alături de prieteni, copiii devin stăpînii propriului joc. Această libertate absolută le clădește încrederea în sine, abilitatea de a lua decizii, gândirea critică, abilitățile de socializare, dar și flexibilitatea intelectuală.

De-a arhitectura HandsOn!

Vârsta/Clasele: I- IV
Durata: 2h30min
Intervalul orar: 9.30-11.00
Locaţie: în școli în orașele București, Sibiu, Timișoara, Constanța, Brașov, Cluj, Bistrița, Baia Sprie, Bacău
Cost: gratuit
Înscrierile: pe orașe, detalii mai jos. Pentru București nu mai sunt locuri

Hands On 01

Atelierele De-a arhitectura HandsOn! au un rol dublu: propunem apropierea publicului larg de evenimentele de arhitectură importante şi exersarea într-o echipă de copii a procesului comunităţii care face oraşul. Îndrumaţi de voluntarii De-a arhitectura, lucrând cu materiale şi instrumente de bricolaj, copiii îşi asumă misiunea de a construi spaţiile publice pe care şi le-au imaginat sau pe care le-au experimentat în oraşul lor.

Hands On 02

La ateliere, împreună cu voluntarii noştrii, copiii vor construi macheta unei case la scara unui omuleţ LEGO©, învăţând ce este acela un plan, o mobilare, stabilind înălţimea corectă a pereţilor, a ferestrelor, a uşilor şi realizând prima lor structură de acoperiş.

De-a arhitectura Detectivii Urbani

Vârsta/Clasele: III-V
Durata: 45-60min
Intervalul orar: 9.30-11.00
Locaţie: în jurul școlilor, în centrele orașelor, se va desfășura în București, Sibiu, Roman, Cluj, Constanța
Cost: gratuit
Înscrierile: pe orașe, detalii mai jos.

Detectivi urbani 01

În săptămâna „Şcoala altfel” poate fi aplicat kit-ul pentru Detectivii Urbani dezvoltat de De-a arhitectura pentru o lecţie cu copiii claselor III-V, care poate fi susţinută de învăţător şi/sau arhitect.

Detectivi urbani 03

Detectivi urbani 02 

Copiii vor pleca într-o expediţie în oras şi vor depista diferite funcţiuni, vor găsi reperele zonei, vor învăţa să se orienteze pe hartă şi pe stradă, vor interacţiona cu locuitorii zonei, observându-i specificul. Va invităm să parcurgeţi indicaţiile din kit şi să descoperiţi în oraş lucruri interesante alături de copii!

Înscrierile se fac:

 • pentru Bucureşti, Bacău și Roman  la colega noastră Adriana Comănici: adriana@de-a-arhitectura.ro
 • pentru Cluj la colega noastră Iulia Pătru: iuliapatru@de-a-arhitectura.ro
 • pentru Sibiu la colega noastră Iulia Nistor: iulia@de-a-arhitectura.ro
 • pentru Timișoara la colega noastră Oana Simionescu: oanasimionescu@de-a-arhitectura.ro
 • pentru Constanța la colega noastră Ana Maria Olteanu: gaudiamo@yahoo.com
 • pentru Brașov la colega noastră Deea Mihălțan: mihaltand@yahoo.com; deea@de-a-arhitectura.ro

Vă rugăm să specificaţi orașul, la ce activitate doriţi să vă înscrieţi şi numărul de copii din fiecare clasă înscrisă.  Înscrierile se fac pentru o clasă.

Mulţumiri pentru susţinerea în anul şcolar 2014-2015:

 • OAR București pentru finanțarea din 2011 a scrierii cursului De-a arhitectura în orașul meu
 • UAR pentru finanțarea programului de pregatire al îndrumătorilor
 • Goodyear alaturi de care „Crestem impreuna siguranta in trafic a copiilor”
 • Ytong alaturi de care „Crestem impreuna orasul Constanta” in acest an scolar
 • Sponsorilor implicati in Expozitia „Case Ciripite” editia I: CA Immo, Coldwell Banker, Clinica Maria, Crama Atelier, Dedeman, Delta Glass, Raluca Antonescu PR & Consulting, Richter, Siniat, The Park, Valrom si Velux.