„De-a arhitectura povestită” la Sibiu

Dacă anul trecut conferinţele de la Sibiu au urcat pe scena teatrului Gong, un teatru foarte drag copiilor şi nu numai lor, anul acesta poveştile depre arhitectură au fost spuse dintre… cărţi. Am fost găzduiţi cu bucurie de Librăria Habitus, între zidurile şi bolţile vechi din subsolul Bisericii Romano-Catolice Sfânta Treime, fost depozit de carte al Centrului Naţional de Librării înainte de 1990. Un loc în care mirosul de cărţi se amestecă plăcut cu acela al zidurilor vechi, rezultând atmosfera propice pentru spus poveşti.
Ascultători (în toate sensurile) au fost 240 de copii cu vârste cuprinse între opt şi treisprezece ani, însoţiţi de şapte doamne învăţătoare, nu mai puţin dornice de a asculta poveşti. Accesul gratuit la conferinţe a fost posibil mulţumită sponsorului Ytong, brand de origine germană cunoscut pentru implicarea şi promovarea arhitecturii de calitate.
 
DSC_0081
 
DSC_0084
 
Incantati de experienta de anul trecut, Gabriel Rosca de la Cooplan si Marius Timofte de la 3Dplan s-au intors sa povesteasca “Despre soare”, cel care face posibil ca “arhitectura sa fie jocul savant, corect si magnific al formelor reunite sub lumina” (LeCorbusier). Dialogul celor doi arhitecti cu copiii a fost unul extrem de alert, un foc incrucisat de informatii, intrebari si comentarii despre soare si rolul lui in arhitectura.
 
DSC_0825
 
DSC_0121
 
Mihai Sima, coordonatorul echipei de arhitecţi care a realizat proiectul Pavilionului României la Bienala de Arhitectură de la Veneţia, „Site under construction”, a împărtăşit copiilor experienţa sa iniţiatică în oraşul labirint. Copiii au aflat lucruri concrete despre istoria Veneţiei, dar şi curiozităţi despre oameni, obiceiuri şi case din minunatul oraş de pe apă. O poveste magică, însoţită de imagini care au făcut posibilă o călătorie imaginară în oraşul în care singurele vehicule cu motor sunt bărcile, iar străzile sunt pavate cu… apă.
 DSC_0208
 
DSC_0801
 
Responsabilă cu organizarea acestui eveniment a fost  echipa de arhitecţi formată din arh. Carmen Şandru – coordonator, arh. Iulia Maria Nistor şi arh. Cristian Şandru – asistenţi, arh. Anca Bordean şi arh. Ciprian Pasca – fotografie.
 
DSC_0044
 
DSC_0046
 
DSC_0053
 
DSC_0012
 
Mulţumim tuturor celor care au făcut ca şi anul acesta „De-a arhitectura povestită” la Sibiu să fie o reuşită!