„De-a arhitectura povestită” la Timişoara

În Timișoara, a doua ediție a conferințelor „De-a arhitectura povestită” s-a desfășurat în săptămâna „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!” în data de 7 aprilie 2015.

Cele două conferințe au beneficiat și în acest an de sprijinul brandului de origine germană YTONG, recent desemnat Membru Onorific al Asociației De-a Arhitectura, pentru importanța acordată educației de arhitectură și mediului construit, și pentru implicarea constantă în susținerea activităților asociației.

IMG_8738

Conferințele au avut loc la Bastionul Theresia în acest an, cu sprijinul Muzeului Banatului, a cărui mansardă a fost gazda a peste 200 de școlari de la diefrite școli din oraș. Prin grija partenerilor accesul la conferințe a fost gratuit. La Timișoara am avut doi invitați anul acesta: urbanistul Sorin Ciurariu și arhitecta Brîndușa Havași.

IMG_8686
Sorin le-a relatat copiilor „Povestea unui oraș”, atrăgându-le atenția asupra elementelor din care acesta este compus, asupra regulilor sale și asupra rolului fiecăruia dintre noi în dezvoltarea orașelor în care trăim.

IMG_8737

Povestea Brîndușei a fost una diferită poate doar ca scară. „Școala mea de vis” s-a intitulat prezentarea ei. „Cum poate arăta o școală?” și „Cum ar arăta şcoala voastră de vis?” îi întreba constant Brîndușa pe elevii prezenți. Școala este o instituție importantă pentru oraș, sau uneori poate fi gândită chiar ca un oraș mai mic – trebuie deci să fim atenți  atât la modul în care aceasta face parte din familia mai mare a spațiilor publice ale orașului, precum și la cât de bine se potrivesc spațiile acesteia cu nevoile și dorințele elevilor și ale cadrelor didactice.

IMG_8739
Le mulțumim pe această cale celor 2 povestitori urbanistul Sorin Ciurariu și arhitecta Brîndușa Havași, arhitecților voluntari: Oana Ardelean, Ornella Munich și Anda Meier, și arhitectei Oana Simionescu, coordonatorul local.