Vineri, 17 februarie 2017, începând cu orele 13:00, la sediul Ordinului Arhitecților din România, a avut loc jurizarea selecției naționale a Premiilor Cuburile de Aur 2017, competiție din cadrul programului Uniunii Internaționale a Arhitecților – Arhitectura și Copiii. Premiile onorează persoanele și organizațiile care ajută copiii și tinerii să înțeleagă arhitectura.
În urma deliberărilor juriului a fost selectat un singur proiect pentru faza internațională a competiției, pentru categoria instituții, și anume:
Local Heritage, (re)source of inspiration – Fundația Universitatea de Vest Timișoara
„A fost apreciată implicarea în proiect a elevilor de toate vârstele, a profesorilor și a învățătorilor, deci a formatorilor și a viitorilor formatori. Desfășurarea proiectului la Liceul Pedagogic «Carmen Sylva», reprezintă un important atu în acest sens.
Buna articulare a diverselor aspecte ale proiectului, colaborarea directă cu artizanii constructori din regiune a fost de asemenea apreciată, dar și varietatea acțiunilor propuse în proiect, preocuparea pentru mediu, având ca urmare fundamentarea conștiinței ecologice.
Un alt aspect considerat important a fost reprezentarea specificului local și regional prin proiect alături de experiența internațională de prezentare și interacțiune.
În plus, intenția declarată de participant de a repeta această experiență printr-un program de lungă durată ne încurajează să considerăm că impactul acestui proiect va fi mult mai mare.” – aprecierea Juriului
Ordinul Arhitecților din România dorește să felicite toți participanții la această competiție pentru contribuția importantă adusă educației de arhitectură pentru copii și tineri!
Procesul verbal al jurizării cu aprecierile juriului pentru toate proiectele participante este afișat pe site-ul OAR.
Galeria de Proiecte a competiției poate fi consultată aici.
Copiii noștri vor construi viitorul, de aceea este important să-i pregătim în acest scop. O prioritate absolută este să-i educăm în vederea conștientizării și cunoașterii mediului construit, a arhitecturii, urbanismului și dezvoltării durabile. Dezvoltarea cunoștințelor lor în aceste domenii va contribui la formarea lor ca cetățeni responsabili, în măsură să-și spună cuvântul și să influențeze strategiile politice, economice și sociale care vor sta la baza creării orașelor și mediului lor construit.
Premiile UIA Arhitectura și Copiii – Cuburile de Aur îi vor recompensa pe cei care-i pregătesc pe copiii și tinerii noștri pentru această misiune. Premiile vor impulsiona conceperea de noi proiecte care participă la atingerea acestui obiectiv.
Competitorii sunt invitați să prezinte activitățile sau produsele pe care le realizează pentru a învăța copiii și tinerii – de la vârsta preșcolară până la 18 ani – să înțeleagă proiectarea de arhitectură și procesele prin care ia naștere mediul construit. Premiul are patru categorii: școli, instituții, media scrisă, media audio-vizuală.
Pentru calificarea în faza internațională a concursului, competitorii trebuie să participe în primă fază la selecția națională. Câștigătorul fiecărei categorii la nivel național se califică la faza internațională a concursului.
CALENDAR COMPETIȚIE – CE URMEAZĂ
⌂ aprilie 2017 – Jurizare Internațională și Anunțarea Câștigătorilor Premiilor Cuburile de Aur 2017
⌂ septembrie 2017 – Ceremonia de Premiere la Congresul UIA la Seoul
JURIUL SELECȚIEI NAȚIONALE
Din juriul selecției naționale au făcut parte 3 arhitecți și 2 ne-arhitecți și anume: arh. Vera Marin – Asociația pentru Tranziție Urbană, arh. Eliza Yokina – Asociația De-a Arhitectura, arh. Ana Maria Zahariade – Catedra Istoria & Teoria Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului, UAUIM, Cătălina Ulrich – Catedra de științele educației, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, UB, Mihaela Dedeoglu – RFI
Mai multe detalii despre concurs găsiți pe pagina oficială a selecției naționale.