Ne pregătim să lansăm înscrierile pentru voluntari în anul şcolar 2019-2020

Ne pregătim deja să lansăm înscrierile pentru voluntarii care doresc să facă parte din echipa De-a arhitectura şi să predea la clasă alături de un cadru didactic în anul şcolar 2019-2020. Invităm colegii arhitecţi, urbanişti, arhitecţi de interior, peisagişti, designeri şi studenţi arhitecţi să se înscrie ca voluntari începând cu noiembrie, când vom deschide înscrierile. De ce s-ar înscrie colegii noştri ca voluntari şi s-ar angaja la un an de zile în care săptămânal să se prezinte în faţa copiilor şi să îi introducă în lumea arhitecturii? Ei bine, o lăsăm pe colega noastră antropolog Gabriela Anghel, nou membru al echipei De-a arhitectura, să ne spună cum vede ea lucrurile şi care ar fi motivaţia din spatele devenirii voluntar De-a arhitectura.

În general sunt greu de cuantificat pe termen lung efectele educaţiei non-formale. Şi tocmai de aceea, pentru organizaţiile care desfăşoară astfel de activităţi, e o provocare continuă să facă rost de resursele materiale necesare. Pentru că trăim într-o societate dinamică şi grăbită, în care toţi vor să vadă rezultate concrete cât mai curând. Dar amprenta pe care şi-o pune această educaţie în dezvoltarea copiilor se vede treptat şi contribuie la modelarea personalităţii lor ulterior.

Dincolo de resurse materiale însă, cea mai importantă resursă a unei organizaţii este cea umană. Oamenii sunt cei care aduc plus valoare, ei sunt ambasadorii care cred în cauză şi contribuie la creşterea ei şi o duc către următorul nivel. Ei lucrează activ, zi de zi, la schimbare. Şi de aceea, în cadrul Asociaţiei De-a Arhitectura, voluntarii sunt nişte oameni speciali, care alocă din timpul lor, vreme de un an şcolar, pentru ca cei mici să beneficieze de aceste cursuri la clasă.

De-a Arhitectura desfăşoară programe educaţionale de arhitectură şi mediu construit de 7 ani de zile, în instituţii de învăţământ din întreaga ţară. Beneficiari sunt copiii de grădiniţă, şcoală primară şi gimanzială şi până la liceu, ai căror profesori aleg să implementeze la clasă unul dintre programele De-a arhitectura.

Într-un mediu educaţional rigid, în care avem curricule învechite şi sisteme de notare axate pe memorare, cursurile De-a arhitectura vin şi creează un context de învăţare cu componentă non-formală. Copiii învaţă, dincolo de noţiuni despre mediul construit, să pună întrebări şi să găsească soluţii, să negocieze, să lucreze în echipă, să fie practici, dar în acelaşi timp creativi. Cursurile sunt astfel gândite încât să lase frâu liber imaginaţiei, dar şi să îndemne la rigoare. Pentru că orice copil care e învestit cu încredere, lăsat să exploreze şi ghidat cu blândeţe, îşi va lua rolul în serios şi va face tot ce poate mai bun din el. De aceea voluntarii sunt atât de importanţi în acest proces de formare.

De ce să fii voluntar De-a arhitectura?

Pentru că efortul depus e pe măsura recompenselor primite: zâmbete la început timide care devin din ce în ce mai mari pe parcurs, uimiri exprimate în cel mai firesc mod cu putinţă, bucurii şi reuşite împărtăşite, hopuri depăşite împreună. De asemenea, când predai în faţa unei clase întregi de copii care nu te cunosc, înveţi în primul rând să vorbeşti pe înţelesul tuturor şi poţi fi sigur că dacă te înţeleg ei, te vor înţelege şi alţii ulterior. Înveţi să îţi adaptezi discursul, să ieşi din starea de confort şi să găseşti mereu soluţii noi, înveţi să asculţi şi, ca arhitect, designer, peisagist, urbanist este foarte important să ai urechile larg deschise către ceea ce are de spus celălalt. Pentru că doar aşa poţi crea, dincolo de o capodoperă tehnică, o capodoperă în acord cu nevoile celui care apelează la tine. Şi cred că, mai presus de toate, înveţi să te laşi ghidat la rândul tău. Pentru că, deşi mici, copiii nu încetează să ne uimească cu intuiţia şi capacitatea lor de înţelegere.

În anul şcolar 2019-2020 vom avea clase în toată ţara care îşi vor alege să urmeze unul dintre cursurile De-a arhitectura. Toate aceste clase vor avea nevoie de îndrumători şi îşi vor aştepta voluntarii care să îi ghideze, alături de profesor, pe acest traseu frumos, la finalul căruia vor fi mai bogaţi în informaţii, deprinderi şi experienţe.

Şi tu poţi contribui la formarea unor viitori cetăţeni responsabili, implicaţi în viaţa urbei, care vor face lucruri mai bune mâine. Şi cu toţii ştim că acţiunile fiecărui cetăţean responsabil în parte se reflectă la nivelul întregii societăţi!

Toate detaliile despre înscriere le găsiţi pe site-ul De-a arhitectura, aici.

Text: antropolog Gabriela Anghel
Editor: arh. Monica Popescu