Întâlnirea programului de lucru „Arhitectura şi Copiii” al Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor + Conferința „Orașul – mediu de învățare”, Sofia, 14-16 martie 2016

29/03/16 | Eveniment, Parteneri

(UIA WP Meeting Architecture & Children*
+ The City – environment for learning,
Sofia, Bulgaria, 14-16 martie 2016)

Între 14-16 martie Uniunea Arhitecţilor Bulgari, din Sofia, a găzduit întâlnirea bianuală a programului de lucru al Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor (UIA), „Arhitectura şi copiii”, întâlnire la care Ordinul Arhitecţilor din România participă din 2015, la Sofia fiind reprezentat de colega noastră Mina Sava, membru fondator al Asociaţiei De-a arhitectura. În noiembrie trecut am avut plăcerea să găzduim acestă întâlnire la „Casa Mincu”.

 width=

*UIA Architecture & Children reuneşte reprezentanţi ai arhitecţilor din întreaga lume implicaţi în proiecte dedicate educaţiei de arhitectură şi mediu construit pentru copii, având ca scop promovarea acestui domeniu şi schimbul de bune practici.  Una din principalele sale activităţi  o constituie organizarea o dată la trei ani a premiilor Cuburile de Aur/Golden Cubes, premii care onorează persoanele şi organizaţiile care ajută copiii şi tinerii să înţeleagă arhitectura şi procesele prin care ia naştere mediul construit. Acest premiu are patru categorii: şcoli, instituţii, material scris, material audio-vizual.

Întâlnirile UIA Architecture & Children se desfăşoară  în două părţi: o conferinţă adresată publicului interesat din ţara respectivă şi o sesiune de lucru dedicată activităţilor specifice ale grupului. În noiembrie 2015, la Bucureşti, conferinţa s-a desfăşurat în cadrul De-a arhitectura Talks, eveniment înscris în cadrul Anualei de Arhitectură Bucureşti.

Sesiunea de lucru de la Sofia a definitivat: noul logo al grupului de lucru, noul logo şi template-urile  pentru concursul Golden Cubes, pe care De-a arhitectura a avut onoarea să le remodeleze, noul website al grupului, realizat de către echipa din Spania, precum şi detaliile organizatorice legate de desfăşurarea premiilor Cuburile de Aur din 2017, concurs care va fi lansat în luna aprilie 2016. De asemenea s-au prezentat propunerile pentru noul flyer al programului de lucru (din partea României) care va fi utilizat la Congresul UIA de la Seoul 2017 şi pentru broșura dedicată sponsorilor programului (din partea Egiptului).

 width=

 width=

La această întâlnire s-a confirmat şi calendarul următoarei sesiuni a Premiilor Cuburile de Aur: concursurile naţionale se vor promova între aprilie şi septembrie 2016, competiţia naţională desfăşurându-se între 1 septembrie 2016 şi 1 martie 2017, nominalizările naţionale vor fi trimise până pe 15 martie 2017 juriului internaţional, iar câştigătorii vor fi premiaţi şi invitaţi la congresul UIA de la Seoul din septembrie 2017. Pot fi trimise proiecte pentru cele patru categorii: şcoli, instituţii, material scris, material audio-vizual, proiecte realizate după august 2014, care sunt finalizate sau în curs de desfăşurare. De-a arhitectura va fi unul dintre organizatori, împreună cu OAR, deci proiectele sale nu pot participa la această sesiune a premiilor. Aşteptăm cât mai multe proiecte şi iniţiative din partea şcolilor, a organizaţiilor, cărţi, filme şi materiale multimedia, dedicate educaţiei de arhitectură pentru copii.

 width=

 width=

THE CITY – ENVIRONMENT FOR LEARNING (Oraşul – un mediu pentru învăţare) a fost tema conferinţei din 14 martie, desfăşurată la Uniunea Arhitecţilor Bulgari şi a reunit, pe lângă membrii programului de lucru, şi 4 iniţiative din Bulgaria:

Suzanne de Laval, Sweden – REBUS//Trip to A Better School Environment
Vessela Gercheva, Bulgaria//Interactive Educational Programs at Muzeiko
Heba Safey Eldeen, Egypt//Understand Culture. Change Society: Communicating Architecture to Children in Egypt
Mina Sava, România – DE-A ARHITECTURA//Learning the Game of the Build Environment
Stanka Jeleva, Bulgaria//The role of art in the work with children. Architecture for Kids – a fun way to discover the world around them
Nona Aznavaryan, Russia//Architectural and Art Education
Liubo Georgiev, Bulgaria//Children’s Festival Program during One Architecture Week
Cristina Llorente Roca, Spain//Built Environment education in Mallorca
Barbara Feller, Austria – Bink//A Nationwide Network for Built Environment Education for Children and Youth in Austria
Carolina Pizarro, Costa Rica//Building Citizenship in Topic of Architecture, Infrastructure and City from Early Age
Magdalina Rajeva, Bulgaria//Children Architectural Workshop in Sofia
Ewa Struzynska, France//UIA Architecture & Children Golden Cubes Awards

Pe scurt câteva idei desprinse din prezentări, precum şi link-uri la site-urile vorbitorilor.

Suzanne de Laval, doctor arhitect şi cercetător suedez, a povestit şi colegilor din Bulgaria despre proiectul REBUS, un proiect al Uniunii Europene derulat în 12 şcoli din Danemarca, Suedia şi Norvegia, cu scopul de a dezvolta şi testa un Ghid de participare a copiilor la schimbările din şcoala/grădiniţa lor. Ghidul poate fi accesat pe site-ul REBUS în limba engleză.

Alte două veşti din Suedia: noua politică de arhitectură a Suediei îşi propune, printre altele, şi ridicarea nivelului de cunoștinţe de arhitectură în rândul elevilor, iar în varinata suedeză a concursului pentru elevi Future cities, vizualizarea şi proiectarea oraşului viitorului se face cu ajutorul jocului Minecraft (joc sudez), înlocuind jocul Sim City, din varianta americană. Fanii Minecraft pot afla mai multe despre folosirea lui ca unealtă de planificare participativă aici, un program al UN-Habitat.

Heba Safey Eldeen, arhitect egiptean, reprezentând Regiunea V – Africa, a descris câteva proiecte participative din Cairo, care presupuneau imaginarea şi construirea cu mijloace simple de către copii împreună cu arhitecţi, a unor locuri de joacă din diverse zone ale oraşului Cairo, zone foarte diferite ca şi structră a populaţiei (zone ale clasei medii, zone foarte sărace, cămin pentru copii cu dizabilităţi, etc.).

De semnalat prima victorie a grupului din Egipt, semnarea unui protocol între Casa Arhitecţilor Egipteni şi Ministerul Culturii Egiptean pentru asigurarea de finaţări pentru proiecte culturale, precum şi lansarea primei şcoli dedicată industriilor creative din Egipt – Kemet Art & design.

Carolina Pizarro Hernandez, arhitect din Costa Rica, reprezentând Regiunea III – Americile, a fost de această dată o prezenţă fizică, nu doar virtuală ca în conferinţa bucureşteană. Prezentarea sa, pe lângă descrierea activităţilor curente pe care le are acest grup în ţara sa, a inclus şi povestea renovării muzeului copiilor din San Jose, locul unde se desfăşoară o mare parte din atelierele lor. În colaborare cu acest muzeu vor lansa în curând un film educativ pentru copiii, pe care sperăm să îl prezentăm şi noi pe site, un desen animat  ale cărui 3 personaje, 2 arhitecţi şi un inginer, îi provoacă pe copii la o explorare şi reimaginare a oraşului lor, filmul aducând în discuţie, necesitatea apariţiei de trasee ciclabile şi pietonale, elemente urbane încă străine pentru America centrală.

Nona Aznavuryan, arhitect din Rusia, conduce şcola Start (CTAPT), o şcoală de artă şi arhitectură pentru copii şi adolescenţi cu aptitudini artistice, fondată în 1993, care a dezvoltat o programă şcolară extracurriculară utilizată în mai multe şcoli de stat din Rusia. Se urmăreşte dezvoltarea creativităţii  prin desen şi modelaj, elevii utilizând ca sursă de inspiraţie arta şi arhitectura secolului XX-XXI , vă invităm să  vizionaţi lucrările remarcabile ale elevilor pe site-ul şcolii.

 width=

Cristina Llorente Roca, arhitect spaniol, pe care am avut-o invitată şi la Bucureşti, a povestit despre programele educaţionale ale grupului lor, Arquitectives, din Mallorca, a cărui activitate s-a îmbogăţit în acest an cu un proiect care promovează lectura în spaţiile publice, utilizând ca mini biblioteci staţiile de autobuz.

Barbara Feller, coordonatorul reţelei BINK, care reuneşte toate organizaţiile din Austria care activează în domeniul medierii arhitecturii către copii, este membru invitat al acestui grup de lucru şi o mai veche prietenă a De-a arhitectura, pe care poate aţi avut ocazia să o cunoaşteţi şi la Bucureşti. Barbara ne-a invitat să vizităm prima şcoală de artă şi arhitectură pentru copii din Austria, Bilding, aflată la Innsbruck, un proiect remarcabil realizat cu mult voluntariat din partea studenţilor Facultăţii de Arhitectură din Innsbruck, precum şi să participăm la simpozionul şi concursul pentru Bienala de la Veneţia, „Get involved III – bridge the gap”, concurs la care invităm arhitecţii şi studenţii educatori într-ale mediului construit să participe.

Vessela Gercheva este directorul muzeului copiilor din Sofia, cel mai mare şi probabil singurul muzeu de acest tip din Balcani, pe care nu ar trebui să-l rataţi dacă vă aflaţi cu familia la Sofia. Muzeiko doreşte să provoace copiii, educatorii şi părinţii la redescoperirea ştiinţelor şi artelor prin experiment şi joc. Totodată aici este şi locul unde se desfăşoară ateliere de arhitectură pentru copii, conduse de gazda noastră, Magdalina  Rajeva, care a lansat în acestă primăvară primul pilot al cursului de arhitectură şi mediu construit pentru elevi, în Bulgaria, la Plovdiv, un bun motiv pentru noi de a face o echipă comună pentru activităţile cu copiii din cadrul acestui festival. Este începutul unei frumoase colaborări cu colegii noștri din Bulgaria.

 width=

Stanka Jeleva conduce fundaţia Easyart creată special pentru a introduce copiii în lumea artelor, unul din subiectele principale fiind istoria artei şi legătura sa indisolubilă cu arhitectura.

 width=

Ljubo Georgiev, arhitect din Bulgaria, a prezentat festivalul internaţional de arhitectură „One week architecture festival”, care se desfăşoară în fiecare an la Plovdiv. Curatorul din 2016 este StudioBasar,  mai vechi prieteni ai De-a arhitectura, care ne-au invitat să facem un atelier în cadrul festivalului, în octombrie.