Text: o serie coordonată de arh. Monica Popescu
Editor: arh. Monica Popescu
Fotografie: arh. Diana Galoș
Timp de citire: 2 minute
Răspunsuri primite în septembrie 2022
An de an, voluntari din toate colțurile țării aleg să-și dedice timpul și energia pentru a sprijini și educa generațiile viitoare despre arhitectură și mediu construit. Ei nu sunt supereroi, ci oameni obișnuiți, cu job-uri, familii și provocări proprii. În ciuda acestor lucruri, ne minunăm de fiecare dată când aleg să se implice și să ofere din timpul și cunoștințele lor pentru a influența pozitiv viețile copiilor și tinerilor.
Voluntariatul este o expresie profundă a convingerii noastre comune că educația este cheia transformării sociale și că fiecare mic gest de învățare poate sădii semințe care vor crește în viitor. Voluntarii noștri sunt mentori, modele și ghizi, dar mai presus de toate, sunt adevărați însoțitori în călătoria copiilor și a tinerilor noștri către un viitor mai bun.
La marcarea bornei de zece ani de De-a Arhitectura, de programe de educație de mediu construit, am revizitat seria de interviuri „Iată cine suntem! Arhitecţii De-a Arhitectura povestesc”, lansată în septembrie 2016, și am luat pulsul voluntarilor care ne-au fost alături încă de la început. Revizitați interviurile inițiale și cunoașteți voluntarii De-a arhitectura și parcurgeți seria nouă ca să vedeți unde sunt acum aceștia.
De-a Arhitectura (DAA): Ce faci, cu ce te ocupi acum/în acest moment? Unde ești?
Diana Galoș (DG): De trei săptămâni am intrat în concediu de maternitate și am pus în așteptare activitatea profesională pentru câteva luni. În 2020 am început un doctorat în cadrul Facultății de Arhitectură din Cluj, sub îndrumarea doamnei prof. dr. arh. Dana Vais, iar în anul universitar 2021-2022 am profitat de obținerea unor burse (Erasmus + Bursa Guvernului Francez) pentru a extinde cercetarea și a dezvolta doctoratul în co-tutelă, în cadrul ENSA Paris Val-de-Seine.
DAA: Cum vezi acum experiența De-a arhitectura (spune-ne câți ani au trecut de când te-ai implicat prima oară/ultima oară)? Ce ai învățat din această experiență?
DG: Prima experiență cu De-a Arhitectura am avut-o în 2013, când am coordonat pentru prima dată opționalul „De-a arhitectura în orașul meu”. Am reluat această activitate de două ori, lucrând cu copii de clasa a III-a și a IV-a, iar de-a lungul timpului m-am mai implicat și în programul „De-a arhitectura în școala mea” și în workshop-urile organizate în cadrul programului „Urban Up”.
DAA: I-ai recomanda unui coleg profesionist al mediului construit să se implice în proiectele De-a arhitectura? Dacă da/nu, de ce?
DG: Da, aș recomanda oricui să se implice în proiectele De-a arhitectura. Mi se pare o ocazie frumoasă de a lucra cu copii și de a folosi în modul cel mai util posibil cunoștințele acumulate de-a lungul timpului în calitate de arhitect. De asemenea, cred că este o modalitate ideală de a ne implica în comunitățile din care facem parte și a ne pune amprenta în mod pozitiv asupra viitorului mediului construit.
DAA: De ce ar alege cineva să fie voluntar, să își dea din timpul prețios unui ONG ca De-a Arhitectura?
DG: Cred că obiectivul ONG-ului poate deveni un scop și o motivație pentru oricine este interesat de viitorul mediului construit. În plus, calitatea materialelor și a metodelor de lucru puse la dispoziție reprezintă o șansă de dezvoltare a unor competențe poate neexplorate anterior.
(Însă din experiență pot să spun că pentru a atinge un nivel corect de calitate a activităților este nevoie de o pregătire consistentă, care presupune o investiție mare de timp. De aceea aș propune, mai ales în cazul susținerii unor activități pe termen lung, o remunerare a muncii.)
Interviul inițial cu Diana din seria „Iată cine suntem! Arhitecţii De-a Arhitectura povestesc” poate fi citit aici.