GOODYEAR pentru o siguranţă mai mare a copiilor în trafic

De-a arhitectura în oraşul meu este un curs în cadrul căruia copiii fac expediţii prin oraş. Materia e astfel structurată încât le oferă mai întâi ocazia de a observa, într-un mod organizat, împrejurimile şcolii, centrul oraşului sau cartierele învecinate. Ieşirile sunt foarte aşteptate de elevii claselor a III-a şi a IV-a înscrise în program, şi nu numai pentru gura de aer curat! Un copil de clasa a IV-a numărase că a trecut în viaţa lui de circa 2000 de ori pe aceeaşi stradă fără să „vadă” multe dintre detaliile pe care le-a descoperit în cele două ore de expediţie. Adulţii care îi îndrumă – doamna învăţătoare şi arhitectul – pregătesc minuţios înainte toate detaliile, iar pe teren sunt câteodată însoţiţi de părinţi sau de colegi arhitecţi. Special pentru ieşirile în oraş din cadrul cursului echipa noastră a inserat printre materialele dedicate îndrumătorilor un ghid de organizare. Iar de curând iată că primim ajutor în acest sens. Mai jos veţi găsi câteva reguli pentru o mai mare siguranţă a copiilor în trafic, prezentate de compania GOODYEAR. Ne-am bucura să le preluaţi pentru copiii cu care ieşiţi prin oraş!

Un copil de vârstă preșcolară sau școlară din clasele primare nu are încă capacitatea necesară de a sta în siguranţă în trafic. Adesea ei nu pot vedea dincolo de maşinile parcate pe marginea drumului sau pe trotuare şi nu au experienţa necesară de a judeca viteza şi distanţa unei maşini care se apropie. Ei sunt mai mici decât maşinile, iar acest lucru îi împiedică să vadă drumul sau să se facă vizibili pentru cei ce trec pe drum. Conducătorii auto aflați în trafic nu îi pot zări printre mașini, sau, cum este cazul în aceste zile de iarnă de la noi, dintre nămeți și mașini acoperite de zăpadă.

Siguranța copiilor în trafic devine cu atât mai greu de asigurat în zilele de iarnă, când întunericul se lasă mai devreme, iar vizibilitatea scade mult, forțând atenția tuturor celor aflați în trafic.

Pentru cei mici…

Faceţi-i vizibili!

“Ca părinţi suntem întotdeauna îngrijoraţi de siguranţa copiilor noştri. Facem orice pentru a micşora riscurile de accident: îi învăţăm regulile de bază pentru siguranţa în trafic, când şi unde să traverseze în siguranţă strada, dar este tot responsabilitatea noastră aceea de a ne asigura că sunt vizibili pentru conducătorii auto din trafic”, spune de Briey. În aceast sens inginerul de teste al Goodyear ne recomandă:

• Haine vizibile, luminoase, strălucitoare și intens colorate.

Accesorii reflectorizante pentru haine, benzi reflectorizante în jurul braţelor sau pe încălţăminte

Bicicleta şi ghiozdanul accesorizate cu elemente reflectorizante atașate sau agățate pe margini, în față și în spate, sau prin lipirea unor stickere reflectorizante pe suprafața lor.

Fiţi un bun exemplu pentru ei!

Copiii învaţă urmându-ne exemplul. În timp ce ne petrecem mult timp vorbindu-le despre siguranţa în trafic, drumurile străbătute pe jos către şi de la şcoală sunt momente potrivite pentru a le consolida un bun comportament pe drum.

Fiţi mereu un bun exemplu alegând locurile sigure pentru a traversa, explicând de ce a trebuit să va opriţi la semafor, să vă uitaţi în ambele părţi şi să ascultaţi traficul înainte de a traversa.

“Este universal valabil faptul că un copil sub 9 ani nu are abilităţile necesare pentru a se descurca singur în trafic. Lăsarea copiiilor sub 9 ani singuri pe stradă sau lângă străzi cu trafic trebuie evitată cu orice preț. Dar pe măsură ce copiii cresc, este de asemenea important să îi învăţăm că sunt responsabili pentru propria lor siguranţă când noi nu suntem prin preajmă,” a adăugat de Briey.

0