Expoziţie De-a arhitectura Cluj-Napoca 2017 la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Pe 13 iunie 2017 a avut loc la Cluj-Napoca expoziția de final de an a școlilor participante la cursul opțional „De-a arhitectura în orașul meu”. Pentru ca acestui eveniment să i se acorde importanța cuvenită, gazda noastră, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, ne-a pus la dispoziție curtea interioară ca spațiu de desfășurare, iar Grădinița „Sfântul Stelian” ne-a furnizat sistemul audio.

Clădirea în care se află sediul administrativ al Muzeului Etnografic al Transilvaniei a luat numele principalei săli din incinta edificiului, denumită „Reduta” (de la fr. redoute = sală de dans). Istoria edificiului este însă cu mult mai veche având și reminiscențe renascentiste de la începutul secolului al XVII-lea.

Machetele prezentate în cadrul expoziției au fost gândite pentru un oraș sau cartier imaginar, realizate de elevi sub îndrumarea profesorilor și arhitecților voluntari. În acest an școlar aproximativ 90% din clasele din orașul Cluj-Napoca au beneficiat de sprijinul a câte doi arhitecți voluntari cărora le mulțumim pentru dedicația cu care au participat la ore săptămânal sau o dată la două săptămâni și fără de care nu am putea împărtăși atât de facil generațiilor tinere educația despre arhitectură. Cursul este oferit în mod gratuit în primul rând claselor primare, materia parcursă neavând ca scop final formarea unor viitori arhitecți, ci familiarizarea copiilor cu mediul înconjurător, cu lucrul în echipă, negocierea și prezentarea ideilor, cu bricolajul tridimensional, totul prin joc și seriozitate în același timp. Procesul de lucru este parte importantă din spatele acestei expoziții care nu arată perfecțiunea, ci unicitatea fiecărui proiect în parte.

Şcolile participante din Cluj-Napoca au fost:

  • Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, clasa a III-a A, înv. Cristina Chifor;
  • Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, clasa a III-a B, înv. Reghina Liscan;
  • Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, clasa a III-a C, înv. Ioana Pop
  • Şcoala „Ioan Bob”, clasa a III-a B, înv. Aurelia Bogdan
  • Seminarul Teologic, clasa a IV-a B, înv. Iulia-Cosmina Tămaş
  • Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă, prof. Corina Drocaş

Arhitecți voluntari de la Cluj: Raluca-Teodora Gârbovan, Eliza Jurca, Simona Or-Munteanu, Marta Vişinescu, Ioana Anca Virginaş, Luisa Roxana Drăjan, Oana Burnete, Andreea David.

Clasele din județele Maramureș și Bistrița vor continua cursul pe parcursul a doi ani, iar din acest motiv machetele lor vor fi terminate şi expuse în cadrul şcolilor doar la finele anului şcolar 2017-2018.

Spre deosebire de anii anteriori, expoziția a avut o mulțime de vizitatori chiar dacă timpul în care s-au ținut machetele în această locație a putut fi doar de o zi. Astfel, rudele apropiate ale elevilor noștri harnici au venit cu mic cu mare și au participat atât la prezentarea fiecărui proiect în parte, cât și la transportul și aranjarea lor în curte. 

În primul rând a fost nevoie de o amânare a începerii expoziției pentru că pe măsură ce se așezau machetele la locul lor copiii, curioși, doreau să vadă munca de un an a celorlalte clase și să o dezbată liber. Acest răgaz li s-a oferit și aceștia s-au bucurat alături de invitații și colegii lor. Prezentările echipelor au fost foarte apreciate, iar țelul de a-și însuși un limbaj și un început de gândire armonioasă legată de mediul construit și mediul natural au fost atinse.

După fiecare prezentare fiecare elev a primit o răsplată constând dintr-o diplomă, un creion ștanțat cu sigla De-a arhitectura și, bineînțeles, ceva dulce: o prăjitură cu cireșe și ciocolată care îi aștepta ademenitoare.

Mulțumim în primul rând arhitecților voluntari, învățătorilor, elevilor și părinților care s-au implicat în acest proiect, iar pentru anul următor ne vom pregăti cu alte surprize dulci și nu numai, cu ocazia expoziției de sfârșit de an școlar.

Text: arh. Veronica Iosip, arh. Simona Or-Munteanu