Peste 1600 elevi din 6 orașe experimentează arhitectura în săptămâna Școala Altfel, cu sprijinul YTONG
Succesul înregistrat de conferințele de arhitectură în primele două ediții a condus la o extindere a acestora în Transilvania și Moldova. Astfel, peste 1600 elevi din București, Timișoara, Sibiu, Cluj, Iași și Brașov vor asculta, în cadrul săptămânii Școala Altfel din acest an, povești interactive despre arhitectură, despre orașe și clădirile care îi înconjoară, oferindu-le un bagaj important de cunoştinţe de cultură generală.
„Arhitectura îi atrage într-un mod incredibil pe copiii din clasele primare. Iubesc poveștile despre case, activitățile practice și ideea că într-o zi vor putea schimba modul în care arată orașele în care locuiesc.”, a adăugat Eliza Yokina, membru fondator De-a Arhitectura.
„De-a arhitectura povestită” este un proiect susținut încă de la început de brandul de origine germană YTONG, cunoscut pentru implicarea în proiecte renumite de arhitectură la nivel internațional. „Pentru importanța acordată educației de arhitectură și implicarea în susținerea activităților asociației, YTONG va fi prima companie desemnată Membru Onorific al Asociației De-a Arhitectura”, a adăugat Eliza.
„Suntem onorați să primim această distincție și foarte bucuroși că am reușit să aducem arhitectura în școlile din România. Ne dorim să dezvoltăm acest proiect de la an la an, să contribuim la educarea și formarea tinerelor generații, dezvoltându-le interesul pentru mediul construit de calitate, ecologic și eficient energetic.”, declară Georgiana Stanciu, specialist marketing Xella România, producătorul blocurilor de zidărie YTONG.
În București apoximativ 700 de elevi din clasele primare vor participa la seminarii despre arhitectură organizate la Școala Centrală, Școala „Constantin Brâncuși” și Biblioteca Central Universitară (BCU). Din Moldova, Iașiul este orașul care va organiza în premieră seria „De-a arhitectura povestită” unde s-au înscris deja 88 de elevi. Peste 250 de elevi din Cluj Napoca au ales să afle mai multe despre arhitectură și despre spațiul construit în Săptămâna Altfel. Alți 600 de copii din Transilvania (Timișoara, Sibiu și Brașov) și-au manifestat interesul de a participa la prezentări pe această temă.
În cadrul conferințelor arhitecţi notorii precum Ana Hogaş și Ionuț Florea (Into the world), Ștefan Simion și Irina Meliță (The Poster), Andrei Ivănescu, Eliza Yokina, Ana Maria Goilav, Roxana Strut-Stefanovici, Magda Vieriu și Octavian Hrebenciuc (Volumetrica), Andrei Mureșanu, Gabriel Roşca (Cooplan), Marius Timofte (3Dplan), Mihai Sima, Sorin Ciuariu, Brândușa Havasi, Atelier MASS și Vlad Rusu sunt invitați în faţa şcolarilor pentru a le vorbi despre importanța arhitecturii în viața lor.
Asociaţia De-a Arhitectura îşi propune dezvoltarea şi promovarea educaţiei de arhitectură şi mediu construit în vederea conştientizării şi a cunoaşterii valorilor arhitecturii, design-ului şi ale urbanismului. Prin înţelegerea şi asumarea acestor valori de către diverse categorii de public, De-a Arhitectura urmărește creşterea calităţii mediului construit din mediile urbane şi rurale.
Despre De-a Arhitectura
De-a Arhitectura este o asociaţie care își propune dezvoltarea și promovarea educației de arhitectură și mediu construit, prin predarea în școli de stat și private a cursurilor de arhitectură pentru copii. Asociaţia a fost creată de arhitecţi români: Mina Sava, Vera Marin, Eliza Yokina, Corina Croitoru, Claudia Pamfil și Miruna Grigorescu. Împreună cu Filiala Teritorială Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România şi în parteneriat cu Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din Universitatea Bucureşti, Asociaţia De-a Arhitectura a dezvoltat un program cultural care include un program educaţional numit „De-a arhitectura în oraşul meu”. Acesta este un curs de cunoştiinţe de arhitectură şi mediu construit pentru clasele III-IV, ce poate fi utilizat pentru materia opţională. Pentru anul școlar 2014-2015 cursul se va desfășura în 100 de clase din 13 orașe, fiind predat de arhitecții învățători.
Despre Xella
Xella este cel mai important producător mondial de materiale de construcții pentru zidărie din domeniul betonului celular autoclavizat. Grupul are 90 de fabrici și numeroase centre de vânzare ȋn 30 de țări. Ȋn România, Xella a inaugurat în anul 2010, la Ploiești, cea mai modernă unitate de producție de blocuri de zidărie tip BCA din Europa de Est, în urma unei investiții greenfield de 32 mil EUR. Cu focus pe inovație continuă și calitate în construcții, Xella produce și comercializează în România zidărie premium din BCA sub marca YTONG, iar din 2013 și produse termoizolatoare minerale sub marca Multipor.
www.de-a-arhitectura.ro
www.ytong.ro (sisteme complete de zidărie termoizolantă)
# # #
Pentru mai multe detalii contactați:
Andreea Rădulescu
antonescu pr&consulting
Tel: 031 620 73 26
Mobile: 0752 440 041
E-mail: andreea.savu@antonescupr.com
Web: www.antonescupr.com