Evenimente de final de an De-a arhitectura la Iaşi

În prima zi a celei de-a doua ediții a Festivalului Copilăriei ȘOTRON, pe 1 iunie, de Ziua Copilului, arhitecții voluntari împreună cu învățătorii și copiii participanți la cursurile „De-a arhitectura în orașul meu” în anul școlar 2017-2018 s-au întâlnit într-un loc plin de poezie și parfum de tei, în Grădina Casei Pogor, actualul Muzeu al Literaturii Române din Iaşi, pentru a sărbători expoziţia de final de an.

Expoziția a început cu emoții și din partea copiilor, dar mai ales din partea noastră, a organizatorilor – echipa De-a arhitectura Iaşi. Alături de colegi, părinți, bunici, arhitecți, cadre didactice, dar și public curios, copiii și-au prezentat machetele orașelor imaginate de ei.

Elevii clasei a IV-a au reciclat cutiile din programul  „Cornul și laptele” de la școală şi au creat „Orașul cu ferestre colorate”, cu mult soare și copaci cu flori, alcătuit din case albe, asemănătoare cu așezările din Grecia. Au colorat ferestrele pentru a le da personalitate și a crea o atmosferă de joc și veselie. „Casele cu terase mari comunică unele cu altele și cu natura pentru că ne place să ne simțim bine împreună în mica noastră comunitate și vrem să ne bucurăm de soare, de apă și de copacii din jur. Pentru joc și relaxare avem multe parcuri, cafenele, terase verzi, magazine. Din casele noastre ieșim la plimbare cu bărcuțele pe râu. Folosim surse naturale de energie, mori de vânt și panouri solare pentru că iubim natura și o ocrotim.”, ne-a povestit dr. arh. Liliana Petrovici, arhitectul voluntar îndrumător.

Urmând cursul „De-a arhitectura în orașul meu” pe parcursul a doi ani școlari, elevii clasei a III-a de la Școala Gimnazială Nr. 15 „Ștefan Bârsănescu” din Iași au făcut o „repetiție generală” pentru orășelul lor, „Iașopolis”. Astfel, copiii au realizat clădirile publice principale ale orașului lor – stadion, aeroport, poliție, clădire de birouri, biserică, etc. Deși bucuroși că în orășelul lor „nu există școală și nici profesori”, clădirea școlii s-a dovedit a fi una dintre cele mai mari și mai detaliate, cu un lot generos și o poziție privilegiată în cadrul expoziției.

În toate machetele copiilor, am fost surprinși de grija pentru detalii și mai ales preocuparea lor pentru amenajările exterioare construcțiilor lor – parcuri, grădini, terase înverzite, locuri de parcare, etc.

Fie că au prezentat macheta finală (în cazul clasei a IV-a a Colegiului Tehnic de Electronică şi Telecomunicaţii „Gh. Marzescu”) sau doar o etapă intermediară, „de lucru”, a orașului imaginat de către ei (în cazul clasei a III-a a Școlii Gimnaziale Nr. 15 „Ștefan Bârsănescu” din Iași), copiii ne-au surprins din nou prin naturalețea și inocența curiozității lor. Un spectacol de culoare și creativitate, bucurie și scenarii inedite desprinse din poveștile vârstei de 10-11 ani. Noi, cei mari, ne-am reîntâlnit preț de câteva momente într-o lume a copilăriei, cu prințese și Feți Frumoși, Ilene Cosânzene și Zmei. La final, printre diplome de participare și creioane De-a arhitectura, am sărbătorit cu toții cu cireșe și caise.

Expoziția de la Iaşi a putut fi vizitată pe toată perioada festivalului Şotron, între 1 şi 3 iunie, în colțul „de arhitectură” amenajat în colaborare cu Facultatea de Arhitectură Iași, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Iași și Asociația Studenților Arhitecți Iași (ASAI).

Tot în legătură cu expoziţia de final de an şi cu Festivalul Copilăriei, voluntarii De-a arhitectura au organizat în celelalte două zile ale festivalului ateliere HandsOn! la care au participat copii mari și mici, părinți și bunici, arhitecți și studenți arhitecți.

Mulţumim voluntarilor care ne-au ajutat pe perioada expoziţiei şi a atelierelor HandsOn!: Ana Maria Aionesei, Ioana Antaluta, Roxana Aungurenci, arh. Alexandru Boariu, arh. Florin Bodnar, Mihai Dimache, arh. Ana-Karyna Dornescu, Alice Drăgan, dr. arh. Carmina Gheorghiţă, Bogdan Olariu, Emanuela Olariu, Florina Pantilimonescu, Raul Sauca, Ecaterina Ungureanu, Cristina Varhanioschi, Monica Zavate, Diana Zbarnea.

Autor text: dr. arh. Carmina Gheorghiţă
Editor: arh. Monica Popescu
Fotografi: arh. Florin Bodnar, Iulian Bucu, arh. Anca Dorohoi