„De-a siguranţa rutieră în oraşul meu” la Şcoala Gimnazială Nr. 146 „I. G. Duca”

28/06/16 | Uncategorized

Programul „De-a siguranţa rutieră în oraşul meu” a ajuns, pe 27 mai 2016, şi la clasa a III-a B a prof. înv. primar Alice Nichita, de la Şcoala Gimnazială Nr. 146 „I. G. Duca”. Elevii acestei clase nu sunt familiarizaţi cu programele Asociaţiei De-a Arhitectura, aşadar ne-au primit cu mare entuziasm pe noi şi pe partenerul nostru în acest program, Goodyear Dunlop Tires România, împreună cu pilotul Andrei Mitraşcă.

Kit-ul de siguranţă oferit din partea Goodyear a mărit interesul elevilor curioşi, iar obiectele reflectorizante au fost imediat desfăcute şi studiate. Vizibilitatea în funcţie de culorile hainelor pe care le purtăm sau vizibilitatea cu şi fără vestă reflectorizantă a fost uşor explicată prin videoclipuri scurte şi interactive. Aşadar, primul îndemn al pilotului Andrei Mitraşcă a fost să folosim tot timpul un accesoriu reflectorizant sau fosforescent pentru ca ceilalţi participanţi la trafic să ne poată observa cu uşurinţă.

 width=

 width=

Când ne-a povestit despre semnele de circulaţie, Andrei ne-a ajutat să găsim singuri explicaţii pentru fiecare semn pe care îl scotea din cutia lui cu surprize. Semnul „Drum pentru pietoni” a fost, însă, confundat cu „Mama şi fiul”.

Mulţi dintre elevii clasei a III-a vin la şcoală pe jos, astfel că a fost uşor de condus scurta discuţie despre cum ne orientăm în jurul şcolii cu ajutorul punctelor de reper. De asemenea, elevii au ştiut că există mai multe tipuri de puncte de reper şi că unele dintre ele pot fi subiective, drept urmare fiecare dintre ei a menţionat câte un punct de reper personal. Elevii au recunoscut imediat imaginile cu intersecţiile din jurul şcolii şi au ştiut chiar ei să explice pe unde traversează când se îndreaptă spre şcoală.

 width=

 width=

Prezenţa pilotului Andrei Mitraşcă a fost un prilej de neratat pentru ca elevii clasei a III-a să afle răspunsurile la toate întrebările legate de siguranţa în trafic. Timp de aproape două ore elevii au ascultat poveşti despre lucrurile la care trebuie să fim atenţi pentru ca participarea noastră la trafic să nu fie periculoasă pentru cei din jurul nostru. Întâlnirea noastră s-a finalizat cu un mic chestionar pentru a recapitula informaţiile proaspăt aflate, apoi elevii au primit diplome cu titlul de „Pieton în siguranţă”.

Este al doilea atelier pe care l-am coordonat împreună cu Andrei, iar de data aceasta i-am încurajat pe elevi să-l întrebe detalii despre competiţiile de viteză la care participă, iar apoi a fost tare greu să-i opresc. Poveştile lui Andrei despre curse, maşini, viteze şi concursuri i-au bucurat pe elevii curioşi.

Text: arh. Ioana Rizea

Mulţumim arhitectei îndrumător Ioana Rizea pentru susţinerea atelierului.

 width=

 width=

De-a siguranța rutieră în orașul meu este un proiect ce face parte din programul „Goodyear pentru siguranța celor mici” și este implementat de Goodyear Dunlop Tires România în parteneriat cu De-a Arhitectura. Programul „Goodyear pentru siguranța celor mici” se derulează în România încă din 2009. Parteneriatul cu Asociația De-a Arhitectura este activ din 2013, iar până în prezent au fost derulate trei proiecte distincte în cadrul său. Partneriatul are la bază ideea că orașul este un organism complex, bazat pe reguli de conviețuire și respect reciproc, în care nici o casă nu poate fi construită singură, fără ambientul său și fără a ține seama de nevoilor celor care o vor locui. Una din nevoile importante este aceea de a avea acces la spațiul public, cum este strada, și de a putea conviețui în siguranță alături de alții în acest spațiu.