„De-a siguranţa rutieră în oraşul meu” la Şcoala Gimnazială Nr. 139 „Mircea Sântimbreanu”

31/10/16 | Parteneri

Pe 4 octombrie, De-a Arhitectura a desfăşurat împreună cu partenerul Goodyear Dunlop Tires România şi pilotul Andrei Mitraşcă, atelierul cu tema „De-a siguranţa rutieră în oraşul meu” la Şcoala Gimnazială Nr. 139 „Mircea Sântimbreanu”.

Copiii au privit cu entuziasm filmuleţele vesele, au reţinut povestea „zebrei”, s-au echipat entuziaşti cu vestele reflectorizante pe care cu siguranţă le vor folosi cel puţin atunci când merg cu bicicleta, ca să îi vadă „vitezomanii” pe stradă şi au simţit nevoia să îi relateze lui Andrei câteva dintre „întâmplările rutiere” la care au fost şi ei martori sau chiar personaje în ultima vreme. Totodată, copiii au mărturisit că şi ei, chiar dacă ştiu destul de bine unele reguli, nu le respectă neapărat întotdeauna.

 width=

 width=

Astfel, împreună am recapitulat regulile de circulaţie şi am învăţat câteva reguli noi, copiii au văzut câteva indicatoare noi cu care cu siguranţă nu s-au mai întâlnit şi pe care le vor „vâna” prin toate locurile pe unde vor mai merge. Cu conştiinciozitate şi interes, însă nu fără întreruperi şi întrebări curioase, copiii l-au urmărit pe Andrei cu care au făcut câteva exerciţii similare cu cele de la examenul pentru obţinerea carnetului de conducere, în pregătirea testului pentru „Pieton în siguranţă”.

 width=

 width=

Atat copiii cât şi Andrei au avut parte de diverse provocări pe parcursul  atelierului: înţelegerea priorităţii atunci când eşti la volan şi trebuie să traversezi intersecţia, cunoaşterea semnalelor poliţistului rutier şi chiar am ajuns în momentul în care copiii a trebuit să înţeleagă că uneori sunt situaţii în care nu există neapărat reguli. De cealaltă parte a „baricadei”, Andrei a trebuit să le explice copiilor ce se întâmplă şi cine porneşte primul la un sens giratoriu când în intersecţie ajung simultan pe patru rute patru maşini care trebuie să dea în acelaşi timp prioritate de dreapta sau ce se întămplă dacă într-o intersecţie nesemaforizată ajung în acelaşi timp o ambulanţă, o maşină de pompieri şi o maşină de poliţie, toate cu semnalele sonore şi luminoase în funcţiune… copiii încă dezbat, nu s-a ajuns la o concluzie general acceptată…

La final, cei mici au dorit (şi au reuşit) să îi arate lui Andrei câţi copii reuşesc să intre simultan în maşina lui de raliu, evident cu mult entuziasm şi larmă. Şi au reuşit, sub privirile iniţial amuzate, însă ulterior chiar de-a dreptul „îngrijorate” ale adulţilor „responsabili”.

 width=

 width=

Cel mai greu a fost să îl lăsăm pe Andrei să plece, însă copiii în secret au luat o „pradă de război”: brăţara reflectorizantă pe care o vor înapoia numai dacă proprietarul (Andrei) revine împreună cu maşina de curse şi cu un filmuleţ de data aceasta realizat în timpul unei curse palpitante de viteză filmat exact din poziţia pilotului… Este o provocare căreia sperăm ca echipa Goodyear să îi dea curs!!!

Text: arh. Dana Raicu

Mulţumim arhitect îndrumător Dana Raicu pentru susţinerea atelierului.

 width=

 width=

„De-a siguranța rutieră în orașul meu” este un proiect ce face parte din programul „Goodyear pentru siguranța celor mici” și este implementat de Goodyear Dunlop Tires România în parteneriat cu De-a Arhitectura. Programul „Goodyear pentru siguranța celor mici” se derulează în România încă din 2009. Parteneriatul cu Asociația De-a Arhitectura este activ din 2013, iar până în prezent au fost derulate trei proiecte distincte în cadrul său. Partneriatul are la bază ideea că orașul este un organism complex, bazat pe reguli de conviețuire și respect reciproc, în care nici o casă nu poate fi construită singură, fără ambientul său și fără a ține seama de nevoilor celor care o vor locui. Una din nevoile importante este aceea de a avea acces la spațiul public, cum este strada, și de a putea conviețui în siguranță alături de alții în acest spațiu.

 width=

 width=