De-a curtea şcolii

25/09/13 | Uncategorized

Deși vremea nu a fost tocmai de partea noastră, sâmbăta trecută ne-am întâlnit în Piața Mare din Sibiu, în Pavilionul Smart City și le-am propus școlarilor să-și mobileze / organizeze / dezorganizeze curtea școlii așa cum și-ar dori-o ei.

Cu planurile printate ale celor 24 de școli din Sibiu, cu multe simboluri autocolante reprezentând activități sau obiecte pe care le-am considerat noi a fi utile în curtea școlii (sport, grădiniță de legume, pomi fructiferi, băncuțe, loc de desfășurare a lecției în aer liber, rastel pentru biciclete etc.), cu exemple de curți frumoase de școli din lumea întreagă  am pornit entuziaști atelierul De-a curtea școlii.

Copiii, asistați de arhitectele Anca Bordean, Iulia Nistor și Carmen Șandru, au propus schimbări curții școlilor folosindu-se de imaginația proprie, de exemplele care le-au fost puse la dispoziție, de autocolantele cu simboluri, au creat propriile simboluri la care noi nu ne-am gândit (iarbă, zid de escaladă, trasee cu obstacole etc.), au propus activități (ferma de animale mici pe care să le îngrijească ei) au notat idei, povești, dorințe.

Acesta este prima etapă din De-a curtea școlii, etapă la care am reușit să obținem “consultanță” din partea micilor utilizatori pentru 7 școli din Sibiu. Dorim ca produsul acestei “consultări publice” să ajungă sub ochii avizați (ai Primăriei, și ai conducerii școlilor) și să constituie un instrument de lucru pentru evaluarea și îmbunătățirea calității mediului în care învață copiii.

Evenimentul a avut loc în cadrul Sibiu Smart City International Conference, eveniment organizat de Fundația HERITAS (http://smartcity.heritas.ro/)

În  anul 2013 Administraţia oraşului Sibiu pune accentul pe sloganul „Smart“. În domeniul dezvoltării urbane termenul de “Smart Cities” este unul în vogă, iar promovarea oraşelor sub acest titlu devine tot mai importantă. Performanța la nivel urban nu depinde doar de infrastructura tehnică, ci și de disponibilitatea și calitatea cunoștiințelor, de comunicare și infrastructură socială. Există șase aspecte care joacă un rol important în creșterea competitivității orașelor și care se află în strânsă legătură cu conceptul de “Smart Cities”: economia, mobilitatea, mediul înconjurător, populația, modul de viață și guvernarea. Proiectele smart prevăzute de către Primăria Sibiu urmăresc un trend internaţional oferind totodată posibilitatea promovării şi poziţionării oraşului Sibiu la un nivel înalt în rândul altor oraşe europene.

Prin derularea Pavilionului Sibiu – Smart City organizatorii (Fundația HERITAS) își propun să creeze o platformă de comunicare pentru cetățeni, cu scopul de a strânge și sintetiza materiale relevante pentru elaborarea noului Ghid de dezvoltare a Municipiului Sibiu (2014-2020). Acest document definește scopuri strategice de dezvoltare ale unui oraș, asigură o planificare durabilă, conferă o bază strategică, de ex. pentru alte documente de planificare.