De-a arhitectura TALKS – BINK Barbara Feller

06/11/14 | Rețea

Ne pregătim pentru prima conferinţă din România dedicată educaţiei de arhitectură pentru copii. De-a arhitectura TALKS a fost acceptată ca proiect cultural al Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), organizată de Asociaţia De-a Arhitectura. Prima ediţie (dintr-o serie pe care o dorim anuală) se deschide pe 15 noiembrie 2014 la Sala Frescelor a Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti (UAUIM), cu prezentări şi discuţii, urmate de o jumătate de zi de ateliere derulate la Concrete House. Sperăm să ne întâlnim, să ne inspirăm unii de la alţii şi să reuşim să punem bazele unei reţele adevărate.

Mai multe detalii despre program aici. Nu uitaţi să confirmaţi participarea la: office@de-a-arhitectura.ro.

Vă prezentăm mai jos unul dintre invitaţi. Vă încurajăm să ne trimiteţi în avans întrebările care apar, vor fi puncte de plecare în discuţia de pe 15 noiembrie.

BINK | AUSTRIA | bink.at

DR. PHIL. BARBARA FELLER | MEDIEREA EDUCAŢIEI DE ARHITECTURĂ ŞI MEDIU CONSTRUIT ÎN AUSTRIA | prezentare (EN)

Prezentarea va fi constituită din trei părţi: o privire de ansamblu asupra situaţiei medierii educaţiei de arhitectură şi mediu construit către publicul larg, în Austria, câteva obiective şi idei generale despre acest subiect şi o a treia parte care va prezenta mai în detaliu câteva proiecte şi iniţiative precum şi reţeaua comună şi cooperarea.

În fiecare dintre cele nouă provincii federale există o Casă a Arhitecturii care este responsabilă de organizarea expoziţiilor, dezbaterilor şi conferinţelor privitoare la arhitectura locală şi internaţională. Din 1996 aceste Case au fondat Fundaţia Arhitecturală a Austriei, o platformă comună responsabilă pentru proiecte de interes naţional, ca premiul de stat pentru arhitectură sau zilele arhitecturii austriece, care au loc o dată la doi ani în întreaga ţară.

Subiectul educaţiei de arhitectură şi mediu construit pentru publicul tânăr este o îndatorire specifică în întregul spectru al activităţilor. Experienţa spaţială este una fundamentală în existenţa umană. Practica arată că tinerii şi copiii sunt foarte interesaţi de mediul lor, percepându-l cu un nivel ridicat de conştientizare. De mulţi ani proiecte cu acest subiect sunt făcute în şcoli şi în zona extracurriculară. Pentru a îmbunătăţi munca din acest domeniu şi pentru a deveni mai vizibili, în 2010 s-a fondat reţeaua naţională BINK_Iniţiativa pentru educaţie de mediu construit şi arhitectură pentru publicul tânăr. Câteva proiecte comune au fost realizate de atunci: website-ul bink.at, Săptămâna Technology Movestechnik bewegt”, două simpozioane la Bienala de arhitectură de la Veneţia şi s-au dezvoltat materiale didactice.

Mag. phil, Dr. phil. Barbara Feller a studiat la universitatea din Viena.

Din 1996 este directorul Fundaţiei Arhitecturale a Austriei (Architekturstiftung Österreich). Din 2001 este responsabilul de arhitectură la KulturKontakt Austria. Din 2010 este preşedinta BINK – Initiative Baukulturvermittlung für junge Menschen.

Activităţi cheie: educaţia mediului construit pentru copii şi tineri, oraşele şi locuirea în secolel XX şi XXI, autor şi curator.