„De-a arhitectura povestită” la Iaşi

Anul şcolar 2014-2015 este primul în care clase din Moldova s-au alăturat cursului „De-a arhitectura în oraşul meu”. Iar „De-a arhitectura povestită” a ajuns şi la Iaşi în 2015. Prima editie a conferinţei a adunat elevii claselor primare de la Şcoala „Varlaam Mitropolitul” şi de la Liceul Waldorf Iaşi.

_DSC0282

_DSC0259

_DSC0232

_DSC0169

_DSC0165

_DSC0162

În prezentarea „Aventurile prichindeilor în Oraşul Soarelui”, arhitecta Roxana Struţ-Ştefanovici ne-a arătat cum viitorul pe care şi l-a imaginat Nikolai Nosov în cartea sa „Habarnam în Oraşul Soarelui”, scrisă acum aproape 60 de ani, acum este realitate. Clădirile cu terase verzi, circulabile, scările rulante exterioare, uşile automate, ecranul interactiv, baia „high tech”, aspiratorul robot, autobuzul cu televizor, casele rotunde, strâmbe, casele turnante, maşina fără şofer şi iluminatul cu energie solară se găsesc în cartea scrisă în 1958. Copiii au urmărit povestea în paralel cu imaginile actuale cu toate aceste realizări arhitecturale şi inginereşti. Au fost impresionaţi de Dynamic Trower din Dubai şi maşinile fără şofer din Masdar City, Emiratele Arabe Unite, iar la final au fost provocaţi să viseze, pentru că de ei depinde cum va arăta lumea viitorului, încurajaţi de citatul din Walt Disney „If you can dream it, you can do it!”.

Mulţumim speaker-ului arhitect Roxana Struţ-Ştefanovici care a inspirat copiii, deschizându-le „uşi” către acest nou domeniu. Mulţumim Şcolii „Varlaam Mitropolitul” din Iaşi pentru găzduire, studentului arhitect Andrei Bodnar (foto) şi arhitecţilor Alexandru Boariu şi Florin Bodnar pentru organizarea activităţii.