„De-a arhitectura MINI” a ajuns începând cu septembrie 2015 și în școlile sibiene. Două clase a II-a de la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” explorează alături de doamnele profesoare Renate Golumbovici și Lidia Mihu lumi fantastice pline de personaje și plante grozave.
În fiecare săptămână mânuțele copiilor din cele două clase desenează, bricolează căsuțe, grădini, gospodării, orășele pentru personaje simpatice.
Raluca Tatiana Ispas, arhitect voluntar De-a Arhitectura din anul 2014, experimentează alături de prof. înv. primar Renate Golumbovici cursul „De-a arhitectura MINI”. Raluca este mămica plină de energie a doi copii, unul dintre ei fiind chiar în clasa la care merge săptămânal.
Raluca: „Am călătorit împreună, de-a lungul primului semestru, prin lumea fantastică a unor personaje imaginare cu care ne-am imprietenit încet, încet… și atunci când imaginația a început să prindă formă, din carton, hârtie colorată, cutii și tot felul de lucruri simple îmbinate cu grijă, bucuria a devenit și mai mare. De-a Arhitectura a adus bucurie în clasă în fiecare săptamână, eu am început să devin dependentă de energia cu care mă încarcă cei mici, iar ei au devenit tot mai curioși să descopere câte lucruri mai putem construi singuri și cum va arata Grădina Minunată a clasei a II-a C. Deja facem planuri pentru anul viitor și pentru noi provocări…”
Prof. înv. primar Lidia Mihu o are alături în fiecare săpămână pe Iulia-Maria Nistor, arhitect care a intrat în programul De-a Arhitectura în același timp cu începutul activităților asociației la Sibiu.
Lidia ne spune părerea ei, dar și mesaje din partea copiilor: „Copiii așteaptă cu nerăbdare ziua de miercuri, e ziua în care vine Iulia. De cum intră în clasă fața lor se luminează. Sunt încântați de acest curs. Au foarte mult de câștigat de pe urma lui. Le stimulează creativitatea, imaginația și priceperea. Au învățat să lucreze în echipă și să se completeze unii pe ceilalți. Le place mult pentru că fac «chestii faine». Ieșirea în muzeu (au vizitat expoziția de căsuțe de păsări – Case Ciripite – din Muzeul ASTRA) le-a plăcut foarte mult. Unii și-au propus chiar să construiască propria căsuță pentru păsărele. Le place pentru că pot construi și pentru că au posibilitatea de a-și folosi mintea. Copii spun despre Iulia că are idei multe și bune, inițiativă și foarte multă răbdare și îi mulțumesc pentru tot.”
Iulia: „Este o experiență nouă, după 2 ani de «De-a arhitectura în orașul meu», care mă încântă și îmi dă energie în fiecare săptămână. În fiecare oră am parte de surprize foarte plăcute întrucât este absolut impresionant câtă imaginație au copiii la această vârstă. Singurul neajuns este durata scurtă, într-o oră abia apucăm să ne «încălzim». Copiii își descoperă preferințele: unii se descurcă mai bine desenând, alții modelând din plastilină, marea majoritate se pricep la bricolat și nu puțini dintre ei își exprimă foarte bine ideile în scris.
Voi continua colaborarea cu Lidia și în anul viitor și mă bucur nespus că am cunoscut-o. Este extrem de dedicată, copiii o adoră, iar eu sunt recunoscătoare că încă există astfel de dascăli.”
Din septembrie 2016 sunt 8 clase care vor să studieze „De-a arhitectura MINI” în Sibiu. Sperăm să găsim arhitecți voluntari care să-și dorească o oră de fericire pe săptămână! 🙂