„De-a arhitectura MINI” în Timișoara

27/02/16 | Curs, Curs opţional

Timișoara se preocupă din ce în ce mai atent de educația copiiilor cu privire la mediul construit și arhitectură. Un argument este numărul de 17 clase înscrise în anul școlar 2015-2016 pentru cursul „De-a arhitectura în orașul meu”, pentru clasele a III-a și a IV-a. Un alt argument este numărul de 6 clase înscrise pentru cursul „De-a arhitectura MINI”, anul pilot al acestui curs în Timișoara.
Acest curs se desfășoara în 4 școli din oraș. Două clase se bucură de asistența unor arhitecte din cadrul asociației noastre, pe bază de voluntariat, la rândul lor mămici.

 width=

Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, Timișoara, clasa I-a C, prof. înv. Valeria Staszny, architect voluntar: Roxana Cârjan

Arhitecta Roxana Cârjan ne povestește: „În prima oră copiilor le era dificil până să și pronunțe cuvântul «arhitectură», majoritatea nu a avut contact cu această noțiune. După ce am făcut cunoștință, ei au ascultat interesați povestea celor doi frați zmei, cu atâta plăcere de parcă le era dor să li se spună povești. Au fost foarte entuziasmați când li s-a cerut să își imagineze cum arătau cei doi zmei și personajele din lumile fantastice. Și-au imaginat fel de fel de case și spații speciale pentru plimbăcioși, molicioși, jucăucioși, învățăcioși și cititorii în stele. Până acum lecția preferată a fost «Gospodăria sătească».

 width=

 width=

În cadrul scurtelor prezentări, copiilor le place să se implice și să povestească ei ceea ce înțeleg din imagini. Dar cel mai mult le place să lucreze la machete și, mai nou, în echipe, cu toate că uneori acest lucru înseamnă și mici dispute.

Acum ei înțeleg cu ce se ocupă arhitecții și sensul arhitecturii, realizând cât de prezentă este arhitectura, prin clădirile care ne înconjoară, în viața noastră.

 width=

 width=

Colegiul Național Bănățean, Timișoara, prof. înv. Delia Florescu, architect voluntar: Daniela Negrișanu

Arhitecta Daniela Negrișanu a fost alături de cei mici la realizarea unor machete „delicioase”. Elevii au realizat căsuțe de mâncat – făcute chiar înainte de Crăciun, căsuțe curcubeu, căsuțele molicioșilor și țara plimbăcioșilor. Iată ce ne povestește Daniela: „Am optat pentru ideea de a pleca de la structura făcută de ei și pentru ideea de a o modifica după cum am simțit că pot și le face plăcere lor, copiilor. Am decis să fac de fiecare dată căsuțe, pe care la sfârșit voi dori să le expun pe bănci și să chemăm părinții să le vadă. Vom vedea ce iese până la urmă.

 width=

 width=

 width=

Colegiul Național de Artă „Ion Vidu”, Timișoara, prof. înv. Constantin Guțu

Domnul învățător Constantin Guțu este alături de noi încă din primul an de curs „De-a arhitectura în orașul meu”, Dana Ardelean fiind arhitect voluntar la clasa a IV-a, în urmă cu 2 ani. La vremea respectivă, domnul Guțu a fost cucerit de materia acestui curs, susținând clasa cu mult entuziasm, astfel că cei mici au reușit să obțină un meritat loc II la expoziția machetelor de la sfârșitul anului.

Posibil datorită experienței trăite, domnul Guțu nu a stat pe gânduri și s-a înscris la cursul „De-a arhitectura MINI”. Ne-a povestit cât de încântați sunt elevii de clasa I de acest curs. Cursul are loc o oră pe saptămână, iar domnul învățător ne spune că e singura oră la care elevii sunt captivați și în niciun caz nu ratează această oră. Se pare că personajele Grifonel și Semințica i-au cucerit pe micuți. În cadrul cursului elevii sunt îndrumați să deseneze, să povestească, precum și să realizeze diverse „mini machete” de care sunt foarte încântați.

Domnul învățător ne spune: „Le place foarte mult ora De-a arhitectura, e altceva! Sunt foarte curioși și atenți. Vom continua cu siguranță și la anul acest curs.

 width=

Clasele din Timișoara care urmează cursul „De-a arhitectura MINI ”:

  • Colegiul Național Bănățean: prof. înv. Florescu Delia și arh. Daniela Negrișanu
  • Colegiul Național de Artă „Ion Vidu”: prof. înv. Constantin Guțu
  • Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”: prof. înv. Ana Nagy
  • Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”: prof. înv. Elena Valeria Staszny și arh. Roxana Cârjan
  • Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”: prof. înv. Gyongyi  Szucs
  • Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”: prof. înv. Patricia Anamaria Albon

 width=

 width=