Cum ar fi să trăim într-un oraș făcut de copii? Într-un fel de LEGO urban adus la scara noastră? Ei bine, pe 20 februarie 2016, noi am reușit să vedem cum ar fi și ne-am distrat pe cinste!
De jur-împrejurul Casei Poporului, acolo unde toți specialiștii au eșuat în a realiza ceva, copiii au venit cu o serie de metode de reinserție a acestui vid urban în viața noastră, în viața orașului. Astfel, începând cu transformarea clădirii Parlamentului într-un spațiu public definit prin muzee, galerii de artă, săli de concerte, grădini zoologice și piscine suspendate pe acoperișuri și până la refacerea unor conexiuni între vechile cartiere aflate în spatele cortinei de blocuri de pe bulevardele Libertății, 13 Septembrie și Splaiul Independenței, fiecare clădire și parcelă de teren s-a redefinit și au fost reintegrate într-un ansamblu LEGO dominat de o viziune copilărească a unui oraș perfect. Această urbe ideală s-a metamorfozat într-un oraș în care cei mici chiar au început să creadă, astfel că, după mai puțin de 1 oră de joacă, au început să iasă afară din sala de lucru și să verifice singuri cum s-ar transpune în realitate viziunea lor. Așadar, rămâne acum să gasim sponsorii care își vor permite să transpună în realitate imaginația lor.
Dacă au învățat ceva? …credem că am putea spune că și-au reamintit să își imagineze o lume desprinsă din realitatea contemporană, fie ea online sau offline și și-au asumat o gândire critică încercând să creeze un spațiul viu la scara omulețului LEGO și un oraș adaptat (mai mult sau mai puțin!) la nevoile acestuia.
Au desenat, au construit și-au închipuit și au promis că nu vor renunța la ideea de a crea un spațiu al lor, al celor „din popor”, în jurul Casei Poporului.
Macheta lor va rămâne în Muzeul Național de Artă Contemporană atât ca o mărturie a faptului că au lucrat la un astfel de proiect, dar și ca un „statement” al faptului că, indiferent de vârstă, bucureștenii își doresc să își reaproprie, sub o formă sau alta, un vast teren-pârloagă rămas abandonat de aproape 30 de ani.
După ce, cu o săptămâna în urmă, pe 20 februarie, cei mici au început să ia pulsul orașului sau mai bine spus al vidului adiacent Casei Poporului şi au încercat sa îl reconfigureze astfel încât sa îl anime, atelierul ce tocmai s-a terminat în weekend-ul ce a trecut a exploatat la maximum imaginația copiilor, dar şi „produsele”/ exponatele muzeului.
Astfel, înainte să se apuce de continuarea lucrărilor la machetă, cei mici au fost conduși şi ghidați de către Irina Radu prin expoziția lui Liviu Stoicovici. În această expoziție cei mici au avut ocazia şi oportunitatea să descopere matematica geometrica care guvernează, de fapt, structurile arhitecturale. Prin descoperirea desenelor abstracte şi a structurilor din hârtie şi lemn ale artistului, cei mici şi-au îmbogățit orizontul cunoașterii şi chiar au aplicat câteva principii învățate în cadrul expoziției într-o serie de proiecții LEGO pe care le-au realizat pe machetă.
În ceea ce privește macheta, aici s-a configurat un nou oraș ce poate fi cu greu transpus în cuvinte. Putem doar enumera câteva elemente care definesc această nouă urbe „ChildrenUtopia”: un „montaigne-russe” folosit ca mijloc de transport în comun (prezintă două avantaje majore, dacă nu chiar trei: viteza de deplasare, adrenalina care poate înlocui viciul cafelei şi panorama care se deschide deasupra oraşului), un circ în interiorul şi exteriorul Casei Poporului, un nou stadion al Republicii care balansează proporţiile dintre Parlament şi Catedrală, dar şi un nou ţesut urban de case (!) cu grădini, scuaruri, parcuri şi grădini publice care să acopere vidul lăsat în urmă de demolările anilor ’80, un râu urban cu plaje cu nisip şi umbreluţe, etc.
Presupunem însă că acest prim atelier va fi doar un preambul pentru atelierele ce vor urma să aibă loc la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, acolo unde cei mici vor putea relaţiona atât cu vechiul, noul (contemporanul), cât şi cu viitorul şi vor putea să îşi dezvolte o atitudine critică şi un nou univers al cunoaşterilor care, poate, probabil, SPERĂM (!) vor aduce schimbări fericite atunci când puterea de decizie le va aparţine celor care astăzi doar experimentează prin joc şi joacă.
Peisagist Alexandru Mexi
Peisagist Andrei Zelenco
Coordonatori Atelier ChildrenUtopia