De-a arhitectura la Street Delivery*

27/06/14 | Uncategorized

Intre 14 -15 iunie, vizitatorii mai mici şi mai mari ai expoziţiei de-a arhitectura au contribuit fiecare la o machetă a unui oraş imaginar, în atelierul nostru din cadrul Street Delivery, numit  “cum creşte un oraş”.

1_atelier SD

Intocmai ca într-un oraş real, acesta s-a născut pe malul unui râu, din două localităţi total diferite, una veche cu clădiri mici, alta nouă, unde “dezvoltarea imobiliară explozivă” a produs multe clădiri foarte înalte. Primii copii (prima generaţie a oraşului) au construit fiecare în zona preferată. Treptat fondul construit (blocurile de polistiren) şi terenul s-au epuizat. Aceasta a determinat o schimbare în relaţia dintre cele două localităţi, a fost nevoie să se împrietenească. Clădirile prea mari au fost demontate de noii veniţi, deoarece ideile lor despre acestea erau altele. Aşadar regimul de înălţime s-a diminuat şi s-a uniformizat, casele s-au îndesit, au apărut şi funcţiuni mai speciale:  primul muzeu, cel de geometrie,  care apoi a fost înconjurat de un grup de muzee mai mici pe diverse teme.

2_SD0345

A apărut apoi un pod/autostradă suspendată, o gară, case ale fantomelor dar şi ale florilor şi 3 parcuri cu lac. Un mic arhitect a lansat stilul clădirilor din mai multe volume de polistiren fixate cu beţe de frigărui şi multe clădiri asemănătoare au apărut apoi.

6

Peste noapte macheta a rezistat impecabil, ca în ziua următoare să sufere noi modificări de la noii veniţi, sau foştii “arhitecţi” din ziua precedentă. “Noua generaţie” nu mai avea nici fond construit nici teren liber, soluţia a fost reciclarea clădirilor mai puţin reuşite. Acestea au fost desprinse de pe machetă, transformate şi amplasate, adesea, în locuri diferite. Oraşul se schimba constant în detaliu, cu toate că imaginea generală rămânea aceeaşi.

7891011

Spre seara ultima “nouă generaţie” a ajuns la concluzia că trebuie demolat, clădirile bune păstrate sau luate acasă, restul la gunoi … şi terenul a devenit gol ca în prima zi. Intreaga poveste a oraşului o puteţi vedea aici (timelapse)

 

Pentru cei  mai îdemânatici a existat şi un atelier slow, unde au construit, împreună cu voluntarii noştri, macheta unei case la scara unui omuleţ Lego, învăţând ce este acela un plan, o mobilare, stabilind înălţimea corectă a pereţilor, a ferstrelor, a uşilor şi realizând prima lor structură de acoperiş.

12131415

Pentru aceste două zile intense dorim să mulţumim:

voluntarilor noştri din aceste două zile: Oana Paval, Andreea Lupu, Iuliana Bratasanu, Ioana Rizea – care au fost alături de noi şi în anul şcolar ce a trecut, celor mai noi voluntari arhitecţi : Mircea Dima, Florin Enache, Tana Lascu, studenţilor arhitecţi: Ioana Herisanu, Bianca Soare, Anca Tatulescu, Luana Ionascu, studenţilor  de la FPSE: Raluca Lungu, Clara Mihalache, Ioana Elena Raducanu, Petruta Timofte, Vladislava Burlea şi lui Stefany Iova – Liceul Nichita Stănescu.

Mulţumim TIAB pentru găzduirea în primitoarele spaţii ale sălii şi curţii sale, Star Sistems (Star Security) pentru transportarea cu grijă a exponatelor noastre şi Street Delivery Bucureşti pentru includerea în evenimentul său anual,

precum şi OAR şi UAR pentru susţinerea programului cultural.

 

STAR SISTEMS

TIAB

*Street Delivery

Aflat deja la cea de-a noua ediţie, Street Delivery îşi propune an de an formularea şi practicarea unor alternative la locuirea oraşului. Strada e readusă în prim plan şi devine cadrul de testare a unei regenerări culturale ce presupune participare şi responsabilitate colectivă cu privire la calitatea vieţii în oraş. Pornind de la schiţa unui traseu cultural viu și plăcut între Grădina Icoanei și parcul Cișmigiu, evenimentele apar ca o manifestare plină de vitalitate a nevoilor celor ce trăiesc în oraş: plimbare, odihnă, joc, întâlnire, dialog.
În perioada celor trei zile de activitaţi, exerciţiul de deschidere
și re-imaginare a străzii Arthur Verona a cuprins, pe segmentul dintre curtea TIAB şi casa Mincu, înscenarea şcolii în stradă. Pupitre şi extemporale, ateliere de construcţii, olărit, ceramică şi desen au exersat, pornind de la jocuri şi activităţi deschise realizate în colectiv, un tip de educaţie practică, veselă şi informală.

 

Fotografii: Lucian Călugărescu (@de-a arhitectura)

Echipa De-a Arhitectura delegată la eveniment: Mina Sava, Mădălina Bold, Oana Popescu, Adriana Comănici, Veronica Sava, Claudia Pamfil, Oana Coarfă, Claudia Bingol.