de-a arhitectura la joacă în grădină

27/05/14 | Uncategorized

După-masa unei zile de marţi a fost un prilej de adunare a copiilor între 5 si 10 ani în grădina casei modulabile MoMi imaginată de arhitectii de la Republic of Architects. Pe vreme numai bună pentru a sta in grădina, de-a arhitectura a organizat un curs practic despre grădini si case mici.

Pornind de la vizitarea curţii în care au fost explorate plantele şi copacii crescuţi liber, copii au văzut unde erau în grădina cea mare măceşul înflorit, oţetarii tată şi fiu, nucul bătrân, socul frumos mirositor. Apoi au testat căsuţa MoMi, o locuinţa de mici dimensiuni, ce este amplasată în curte acum doar ca structură din metal şi au avut ocazia să se caţere prin casă. Au fost interesaţi în special de spaţiul de dormit de la etaj, făcut special pentru copii, unde ei şi-au găsit un loc potrivit.

După explorarea şi observarea grădini, apoi testarea casei MoMi, atelierul a continuat cu lucrul la scară unei case şi curţi rectangulare în miniatură. Din beţe de lemn şi plastilină, copii, ajutaţi de parintii atenţi şi abili, au reusit să facă macheta casei. Au testat posibilitatea de a realiza o structură stabilă cu elemente simple.

W01-de-a arhitectura 2

W01-de-a arhitectura 3

Grădina a fost apoi realizată cu materiale din natură. Cu aracet şi pensulă au fost trasate zone plantate şi cele de poteci, ce au fost acoperite cu seminţe de mac, pepene, roşii, dar şi cu plante verzi ce se vor usca păstrându-şi culorile: muşetel, soc, spic de grâu, brad. Copii mai mici au fost incântaţi sa testeze materialele ce au calităţi tactile ca boabele de linte, grâu, orez, mălai. Frunzele uscate de dafin şi cuisoarele au adus miresme plăcute peste cele din grădina înflorită.

La sfârşitul după-amiezii în curte am fost plăcut surprinşi de Ivona Berceanu (8 ani) care a venit pregătită cu vioara şi a ne-a în-cântat printre vişinii, ascultată cu atenţie şi admirată pentru talent.

Cu emoţii la plecare pentru a păstra stabilitatea casei cu beţe si plastilină, copii au plecat multumiţi cu macheta MoMi si a grădinii cu plante si seminţe. Dacă ar fi fost şi plante comestibile, suntem convinşi că am fi avut discuţii despre importanţa grădinii frumoase faţă de gustul unei migdale, dar păstram ideea pentru atelierele viitoare.

W01-de-a arhitectura 4

MoMi este o locuinţa modulabilă de mici dimensiuni promovată de Republic of Architects. Prin forma ei condensată, MoMi ocupă cât mai puţin loc cu putinţă pentru a lăsa o suprafaţă de teren liber cât mai mare, astfel încurajând aprecierea naturii şi sprijinind crearea de legături cu spaţiile învecinate. Împrejurul lui MoMi, grădina devine o tablă de joc pe care se derulează locuirea propriu-zisă care foloseşte ca piese de joc elemente de mobilier.

Republic of Architects este un birou colaborativ născut din dorinţa partenerilor de a aborda întrebări contemporane specifice design-ului, arhitecturii sau oraşului. Experimentează cu o largă varietate de practici printre care proiectarea efectivă, design-ul grafic şi design-ul de produs, intervenţii urbane sau studii teoretice. Republic of Architects dezvoltă noi moduri de interacţiune între arhitectură şi design, în căutarea unor ţinte dincolo de limitările practicii curente. Ii găsiţi aici sau aici.

W01-de-a arhitectura 5