“De-a arhitectura în oraşul meu” în expediţie

05/03/14 | Uncategorized

Veşti de la Cluj Napoca, trimise de arh Iulia Pătru. Pentru clasa a IV-a de la Şcoala Racoviţă, care „atacă” caietul al III-lea al cursului de-a arhitectura în oraşul meu, despre contextul urban, natural, istoric etc.

A treia expediţie, Locul, a fost cea mai aşteptată şi mult anticipată. Asta pentru că vremea ploioasă şi rece din ianuarie ne-a obligat să amânăm de două ori această ieşire. Apoi au aflat că vor fi câţiva reporteri care vor lua interviuri de la oamenii pe care îi vom întâlni pe traseu, că îi vor întreba despre oraş: cum s-a schimbat, ce a rămas la fel, cum ar dori să fie. Bineînţeles că toţi au vrut să fie reporteri, ceea ce au şi reuşit până la sfârşitul expediţiei.

Astfel, în 11 februarie, o zi caldă şi cu mult soare, am plecat de la şcoală spre parcul din spatele Operei trecând pe langă o parte din zidul medieval al cetăţii şi Bastionul Croitorilor. Ora a fost potrivită, era destul de multă lume la plimbare în parc aşa că au avut pe cine întreba. Iniţial i-am împărţit în cele 3 echipe. Fotoreporterii au ales să deseneze în loc să fotografieze clădirile din zonă, colecţionarii s-au pus şi ei pe treabă rapid şi cu mult entuziasm, iar primii reporteri, puţin timizi se uitau pe cine să oprească şi să întrebe. Doamna învăţătoare Gianina Vanca şi cu mine am decis să-i lăsăm să încerce singuri să ia interviurile. După ce au şovăit puţin, au oprit un domn în vârstă care s-a bucurat să le răspundă la întrebări. A urmat o domnişoară tânără, apoi interviurile s-au ţinut lanţ. Am fost foarte plăcut impresionată că au filmat chiar ei interviurile şi le-am selectat pe cele care au fost făcute spre sfârşitul orei, când deja aveau experienţă cu întrebările. Au intervievat un domn de la un chiosc de ziare, o bunică cu nepoţelul la locul de joacă pentru copii, o doamnă şi un domn mai în vârstă, iar la întoarcere, la intrarea în şcoală, au luat interviu mamei unei fetiţe de la noi din clasă.

Săptămâna trecută am montat filmuleţul şi înainte de atelier, l-am vizionat. A fost o linişte în clasă ca niciodată. Erau foarte atenţi să audă tot, iar la sfârşit i-am întrebat dacă vor să îl trimitem pe internet să îl vadă şi celelalte clase. Au răspuns „Daa” toţi într-un glas. Aşa că vă trimit ataşat filmuleţul lor şi câteva poze. Aşteptăm cu nerabdare urmatoarea expediţie. O săptămână frumaosă tuturor!