de-a arhitectura HandsOn! la Cluj Napoca

01/04/13 | Atelier, Şcolari

Atelierul de-a arhitectura HandsOn! din Cluj Napoca a fost primul dintr-o serie de manifestări care culminează în cadrul Zilelor Arhitecturii la Cluj cu o expoziţie ce urmăreşte tot parcursul: machetele de spaţii publice făcute de copii la HandsOn, machetele de căsuţe făcute împreună cu copiii in aprilie, in atelierul CloseUp şi construcţiile la scară mare făcute de studenţi pornind de la spaţiile concepute de copii.

Pe o ploaie torenţială 32 de copii împreună cu părinţii lor şi-au croit drum sâmbătă, 30 martie, până la Facultatea de Arhitectură din Cluj Napoca, în Centrală, într-un spaţiu populat de proiectele itinerantei Bienale de Arhitectură 2012. La etaj tocmai avea loc o sesiune extraordinară de susţinere a proiectelor de prediplomă, aşa că invitaţii noştri au fost chiar “în mijlocul evenimentelor”.

Atelierul a debutat provocându-i, pe cei mici şi pe ajutoarele lor, arhitecţii, cu o întrebare grea: de câţi oameni e nevoie pentru a face un oraş? Şi după ce s-au sfătuit legat de ansamblu, după ce fiecare a lucrat la căsuţa lui de polistiren, după ce au decorat spaţii, au marcat parcursurile şi au lipit pomii şi maşinile, concluzia a fost cea evidentă: de toţi!

_IMG_3050Vreme de aproape două ore copii între 6 şi 11 ani nu s-au dezlipit de lângă mesele de lucru, concentraţi, dezbătând soluţii şi testând variante. Şi machetele au reflectat din plin efortul lor, în final fiecare echipă prezentându-şi munca: un ansamblu de două pieţe dintre care una cu deschidere la… mare; un mic cartier rezidenţial, cu piscină şi gradină de legume pentru fiecare vilă, în care circulaţia rutieră era separată perimetral, centrul fiind rezervat pietonilor, bicicliştilor şi răţuştelor din bazinul cartierului; un oraş spaţial cu clădiri futuriste, construite la limita gravitaţională a polistirenului; un exemplu de funcţionalism intuitiv, într-o machetă în care şoselele ce se intersectau într-un sens giratoriu separau o gradină botanică, un cartier de blocuri de locuit, un “centru” cu şcoală, bancă, primărie şi un loc de joacă cu verdeaţă; o reţea de spaţii de recreere – unele verzi, unele de joacă, terenuri de sport şi mici bazine, bordate de clădiri majoritatea publice – biblioteca, facultatea de arhitectură, muzeu, primărie etc.; orăşelul “Paradis”, în care o echipă de fetiţe a compus cu multă migală o sumă de spaţii şi clădiri în care ele şi-ar petrece cu drag timpul.

Dintre toate atelierele de până acum, acesta a fost sprijinit de cei mai mulţi arhitecţi voluntari, majoritatea studenţi, care au însoţit copiii pe parcursul procesului: încurajându-i, provocându-i şi arătându-le din secretele facerii machetelor. Şi suntem convinşi că a fost o experienţă folositoare şi pentru cei mari, care au avut probabil mai multe emoţii decât copiii. Mulţumim Asociaţiei Studenţilor Arhitecţi – AstA Cluj!

Suntem onoraţi pentru că machetele vor putea fi găzduite în următoarea perioadă în Centrala Facultăţii de Arhitectură, înconjurate de proiectele Bienalei de Arhitectură a Ordinului Arhitecţilor din România.

Fotografii de la atelier puteţi vedea aici.