De-a arhitectura HandsOn! la Câmpulung

28/04/14 | Uncategorized

La Câmpulung am ajuns pe o ploaie torenţială, de aprilie, care a lăsat după amiază locul soarelui. Între timp ne-am făcut de lucru la fabrica Holcim, unde ne-au primit cu căldură Anca Buta, Responsabil Comunicare Campulung al Holcim România şi o clasă întreagă de copii curioşi şi nerăbdători să înceapă să lucreze, care s-au împărţit în 5 echipe cu o mare repeziciune.

După ce i-am felicitat pentru că ne-au trimis cea mai inspirată „poveste despre oraşul lor”, pe care o puteţi citi aici, am vorbit puţin despre spaţiile publice pe care le experimentăm zilnic sau pe care le-am vizitat în vacanţe. Despre cum un loc e influenţat de relieful natural care îl domină sau de istoria lucrurilor care s-au întâmplat de mult şi au lăsat urme concrete.

Înarmaţi cu câteva imagini de locuri publice frumoase, cu cuburi de polistiren, echipele noastre au pornit la atac. Fiecare şi-a ales un model din oraşul lor – vreo două echipe au ales zona şcolii, alţii a spitalului, unii primăria, iar alţii, deşi au pornit de la ceva familiar, au ajuns la zgârie-nori. Cu mare energie au tot aşezat şi re-aşezat blocurile de polistiren, au trasat şi au re-trasat străzile, trotuarele şi locurile de parcare, au negociat limite între curţi şi zone publice, au înverzit zeci de metri pătraţi de scuaruri, au modelat fântâni şi sculpturi urbane. Şi cu mult entuziasm au populat spaţiile cu omuleţi şi maşini. Casele vesel colorate, dar şi spaţiile libere dintre construcţii, au trecut în vreo două rânduri proba „scării umane” – atunci când primii omuleţi şi-au făcut apariţia printre volumele de polistiren a fost nevoie de unele ajustări ale dimensiunilor ferestrelor, ale intrărilor în locuinţe şi instituţii publice, iar Primăria şi-a pierdut chiar un etaj, pentru că prea devenise masivă. Noi am stat prin preajma lor tot timpul, punându-le întrebări, sugerându-le soluţii venite din experienţa noastră de „machetişti”, îndemnându-i să meargă mai departe cu curiozitatea exporării fiecărui metru pătrat de loc din machetă. Doamna învăţătoare Ionela Călinescu ne-a însoţit pe tot parcursul atelierului, fiind tot timpul în preajma copiilor cu mare blândeţe şi eficienţa relaţiei de încredere pe care o are cu elevii săi. Fotografii care surprind lucrul copiilor puteţi vedea aici.

IMG_6380 IMG_6384 IMG_6381

Îmbujoraţi de efort, copiii au avut ocazia să prezinte ce au lucrat în faţa colegilor, dar şi a unor invitaţi: celelalte clase participante la concursul de poveşti au fost invitate la fabrică tocmai pentru acest moment, iar Holcim a avut frumoasa iniţiativă de a le premia pentru participare.

Mulţumim Holcim şi Ancăi Buta pentru sprijin. Atelierul HandsOn de la Câmpulung a fost condus din partea de-a arhitectura de arhitecţii Miruna Grigorescu şi Ovidiu Grigorescu, iar la organizarea lui ne-au ajutat şi Mina Sava şi Lucian Călugărescu.