Text: arh. Ioana Rizea
Editor: arh. Monica Popescu, antropolog Gabriela Anghel
Fotografii: realizate în cadrul expedițiilor
Timp de citire: 7 minute
Sunt deja 7 ani de când De-a Arhitectura a început colaborarea cu Greenitiative în cadrul proiectului Școli verzi prin vizitele claselor care urmează cursul „De-a arhitectura în oraşul meu” la Centrul Green Mogo, sediul Greenitiative din Mogoşoaia. Ne bucurăm să continuăm colaborarea începută în 2017 şi să le oferim copiilor care studiază cursul De-a arhitectura o experienţă hands-on în explorarea unei clădiri verzi, în cadrul capitolului de sustenabilitate: „Lecţia C 5.2. – Localităţile verzi şi impactul locuirii asupra mediului înconjurător”.
Ioana Rizea, coordonator Programe Școli, ne-a povestit despre căsuța acoperită de verdeață și gazdele ei, despre plantele aromatice de pe acoperișul centrului și despre rolul important pe care îl joacă învățarea prin explorare și observare directă a mediului în dezvoltarea copiilor.
Și în acest an școlar clasele De-a arhitectura au ajuns în vizită la Green Mogo. Colaborarea cu Felicia este dintotdeauna eficientă, cu multă dăruire și atenție pentru toate detaliile organizării acestor întâlniri. În fiecare an strângem idei și gânduri pentru a face mai bine lucrurile în anul școlar următor. Discuțiile despre organizarea acestor vizite încep din lunile ianuarie-februarie: stabilim toate aspectele legate de program, agenda întâlnirilor, variante de transport și știm că totul este pregătit atunci când stabilim și calendarul. Coordonatorul local trimite invitația claselor din zona București – Sud, îndrumătorii aleg ziua preferată, iar Felicia îi așteaptă pe elevi cu toate poveștile ei despre case verzi, sustenabilitate, dezvoltare comunitară. Vizitele au loc primăvara, de cele mai multe ori înainte și după vacanța de primăvară.
Programul „De-a arhitectura în orașul meu” conține un capitol despre „Sustenabilitate”, astfel că, atunci când elevii ajung la acest capitol, o vizită la Green Mogo pare să fie cea mai potrivită expediție, un prilej extraordinar să vadă și să simtă toate lucrurile despre care doar au auzit. Green Mogo este chiar un instrument didactic: este un spațiu de învățare, atât pentru elevi, cât și pentru adulți. Este un spațiu înconjurat de natură, cu o casă verde și acoperiș verde, cu exemple concrete de refolosire și reciclare a unor obiecte sau materiale. Curtea este și ea plină cu locuri de descoperit, nimic secret, totul la vedere, dar trebuie să îți iei timp să le cauți, să le vezi, să le înțelegi.
Anul acesta am revenit și eu la Green Mogo și m-am bucurat nespus. Nu doar porțile se deschid larg când ajungi aici, ci și brațele Feliciei cu poveștile pe care le adună și le păstrează pe toate pentru noi. Iar când pleci de acolo le iei cu tine pentru că toate aceste povești te inspiră: și cele despre dulapul vechi salvat și recondiționat, și cele despre sistemul de producere a energiei regenerabile, și cele despre plantele aromatice plantate pe acoperișul casei, și cele despre iazul din grădină. Felicia îngrijește acest loc minunat alături de familia sa și primește vizitatori de oriunde.
Profitând de faptul că aproape peste drum de Green Mogo se află Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia, elevii au continuat expediția. Și au ajuns în locul perfect pentru a folosi noțiunile descoperite în cadrul „Lecției C3.3: Specificul și memoria locului” din capitolul despre „Loc”: patrimoniu, monument de arhitectură, restaurare, reabilitare, reconversie, specificul și memoria locului. Ce ocazie grozavă să descoperi prin experiențe!
În continuare am invitat cadrele didactice și arhitecții să ne poveastească cum au decurs expedițiile și cum s-au simțit cei mici.
Startul a fost dat pe 4 aprilie 2024 de elevii clasei a IV-a de la Liceul Teoretic Waldorf din București, îndrumați de prof. înv. primar Nicoleta Alexa și arh. Dora Alexa-Morcov, care au avut oportunitatea să viziteze și Palatul Mogoșoaia.
Pe 11 aprilie a venit rândul copiilor din clasele a II-a și a III-a de la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din Pitești, jud. Argeș, să viziteze Centrul Green Mogo, îndrumați de prof. înv. primar Ioana Colțoi, prof. înv. primar Emanuela Dicu, prof. înv. primar Florina Stoica și arh. Cristina Dumitrescu.
Cristina ne-a povestit mai departe cum s-a desfășurat vizita: „Pe 11 aprilie am avut bucuria să asist la descoperirile unui grup de 35 de copii veniți tocmai din Pitești la centrul Green Mogo, ca să afle de la gazdele noastre, adevărați specialiști în sustenabilitate și ecologie, despre clădiri «verzi», dar și despre acțiuni și comportamente corecte în și față de mediul înconjurător. Copiii au desfășurat, în echipe, un joc în care Felicia Ienculescu-Popovici, gazda noastră, i-a provocat să observe în jurul lor, în interiorul centrului, obiecte care au primit o a doua viață – care au fost reciclate, recondiționate, reutilizate sau transformate creativ.
Spiritul de observație i-a ajutat pe copii să descopere muuulte exemple, de la «luminile cu crengi» (corpuri de iluminat realizate din hârtie recuperată și elemente vegetale), la piese de mobilier și până la la cărămizile vechi – refolosite ca bază pentru bancheta din lemn. A urmat cercetarea la exterior, în grădina cu iaz și cu vegetație de toate felurile! Ca de fiecare dată, surpriza cea mai mare e constatarea că din gradină se poate urca chiar pe casă, mergând pe panta înierbată a acoperișului! Aici sus copiii au găsit plante aromatice, îngrijite cu atenție de proprietari, dar și panouri fotovoltaice care asigură funcționarea energetică autonomă a clădirii.
Sigur că, odată veniți în Mogoșoaia, grupul de copii din clasele a II-a și a III-a au mers în continuare și la Palatul Brâncovenesc. Nici nu s-ar fi putut să nu viziteze o asemenea grădină minunată!”
Pe 18 aprilie au pornit în explorare elevii din clasa a IV-a D de la Școala Gimnazială Nr. 169, sector 6, București, îndrumați de prof. înv. primar Emilia Micloi și arh. Diana Stancu (Jinaru) împreună cu stud. arh. Delia Budeanu.
Iată ce ne-a transmis Emilia Micloi despre cum s-a desfășurat vizita: „Deși a fost un pic ploios și un pic frig afară, acestea nu au fost obstacole pentru vizita la Green Mogo care a fost plină de entuziasm și de surprize plăcute pentru elevi. Aceștia au învățat, au aflat lucruri despre construirea unei case pasive, despre sustenabilitate, despre integrarea în mediul înconjurător și armonia cu natura.”
Nici copiii nu s-au lăsat mai prejos, și ne-au transmis cum a fost pentru ei această escapadă:
- „Green Mogo a fost una dintre cele mai frumoase experiențe trăite alături de colegi. Am aflat tot felul de lucruri noi, foarte utile. Dar cel mai mult mi-a plăcut acoperișul verde, plin de plante aromatice. A fost extraordinar!”
- „Mi-a plăcut spațiul mare și verde. Am văzut cum casa și chiar toată curtea a fost creată și cum arăta la început. Am învățat că aproape totul poate fi refolosit sau transformat într-un mod creativ.”
- „A fost o experiență uimitoare. Totul era reciclabil. Mult spațiu verde.”
- „A fost foarte frumos. Totul era ecologic.”
- „A fost minunat. Peste tot unde priveai era numai natură. Domnii pe care i-am vizitat ne-au învățat cum să reciclam creativ.”
- „Mi-a plăcut. Am învățat multe lucruri interesante pe care nu le știam despre natură. Mi s-a părut foarte interesant acoperișul eco pe care se afla levănțică.”
- „A fost minunat. Oamenii de acolo nu iroseau sau aruncau nimic ce putea fi reutilizat. Acolo m-am simțit precum aș primi cea mai bună lecție de viață care o poate primi un copil de 11 ani.”
Pe 16 mai și elevii clasei a IV-a de la Școala Gimnazială Nr. 124, sector 5, București, îndrumați de prof. înv. primar Adriana Iordache și Camelia Spătaru, alături de arh. int. Mădălina Bold și arh. Silvia Olteanu au vizitat sediul Greenitiative.
Mădălina ne-a povestit cum s-au simțit copiii: „Grădina Green Mogo ne-a primit în amestecul ei minunat de miresme, flori colorate, umbră și verde și ne-a dat energie înainte de finalul de an școlar. Am ascultat atenți tot ce ne-a povestit Felicia, am descoperit multe informații noi despre casele verzi și cum sa fim mai prietenoși cu mediul, ne-am cocoțat pentru prima dată pe un acoperiș -grădină – și tare ne-a plăcut! Și, cel mai important, ne-am aflat aici inspirația pentru orășelul din macheta de final de an. Spunem doar atât – vă așteptăm în RefoloRRRașul nostru!”
Expedițiile noastre s-au încheiat pe 23 mai cu elevii clasei I de la Școala Gimnazială Nr. 197, sector 6, București, îndrumați de prof. înv. primar Floarea Brânzaru și arh. Diana Stancu.
Diana ne-a transmis cum a arătat ultima vizită din acest an școlar la căsuța cu acoperiș verde: „Am planificat vizita la Green Mogo cât mai târziu în acest semestru, sperând să avem vreme bună și să ne putem bucura de curtea minunată de acolo. Însă vremea nu a ținut până la capăt cu noi și câțiva stropi de ploaie tot s-au strecurat de-a lungul zilei. Chiar și așa, ne-am bucurat de vizită și am aflat o grămadă de informații: cât de repede se construiește o casă verde, ce materiale au fost folosite, care sunt obiceiurile pe care ar trebui să le avem pentru a veni în sprijinul naturii, ce prieteni sunt în jurul casei și, cel mai important, ce poate face fiecare dintre noi pentru un mediu mai curat. La sfârșitul vizitei copiii au fost provocați să numească un cuvânt care ar putea să definească ceva din ce au aflat, ce le-a plăcut sau cum a fost experiența. Au ieșit la iveală cuvinte precum: verde, eco, natură, reciclare, compost, materiale, panouri, lumină, animale, plante. Cu toate informațiile prețioase pe care le-am aflat vom continua lecția despre sustenabilitate, bazându-ne pe noțiunile practice, aplicate, palpabile, de la Green Mogo.”
Mulțumim echipei Greenitiative/Green Mogo pentru găzduire și pentru faptul că ne pun la dispoziție un spațiu propice învățării și inovării. Mulțumim îndrumătorilor care i-au însoțiti pe elevi în această călătorie a descoperirii și învățării, precum și elevilor a căror curiozitate și entuziasm ne inspiră și pe noi.
Centrul de Instruire şi Consiliere Energetică Green Mogo este un proiect al organizaţiei Greenitiative, un spaţiu în care sunt identificate, discutate, analizate şi promovate soluţii pentru construcţii ecologice, eficienţă energetică şi alte initiaţive cu impact redus asupra mediului.