Iată cine suntem acum: Florin Bodnar

27/05/24 | voluntari

j

Text: o serie coordonată de arh. Monica Popescu

l

Editor: arh. Monica Popescu

Fotografii: arh. Florin Bodnar

h

Timp de citire: 3 minute

Răspunsuri primite în septembrie 2022

An de an, voluntari din toate colțurile țării aleg să-și dedice timpul și energia pentru a sprijini și educa generațiile viitoare despre arhitectură și mediu construit. Ei nu sunt supereroi, ci oameni obișnuiți, cu job-uri, familii și provocări proprii. În ciuda acestor lucruri, ne minunăm de fiecare dată când aleg să se implice și să ofere din timpul și cunoștințele lor pentru a influența pozitiv viețile copiilor și tinerilor.

Voluntariatul este o expresie profundă a convingerii noastre comune că educația este cheia transformării sociale și că fiecare mic gest de învățare poate sădii semințe care vor crește în viitor. Voluntarii noștri sunt mentori, modele și ghizi, dar mai presus de toate, sunt adevărați însoțitori în călătoria copiilor și a tinerilor noștri către un viitor mai bun.

La marcarea bornei de zece ani de De-a Arhitectura, de programe de educație de mediu construit, am revizitat seria de interviuri „Iată cine suntem! Arhitecţii De-a Arhitectura povestesc”, lansată în septembrie 2016, și am luat pulsul voluntarilor care ne-au fost alături încă de la început. Revizitați interviurile inițiale și cunoașteți voluntarii De-a arhitectura și parcurgeți seria nouă ca să vedeți unde sunt acum aceștia.

De-a Arhitectura (DAA): Ce faci, cu ce te ocupi acum/în acest moment? Unde ești?

Florin Bodnar (FB): În urmă cu un an [n.r. în 2021] am devenit tăticul unui minunat băiețel care mi-a schimbat complet prioritățile. Așa că în acest moment sunt de-a dreptul fascinat de etapele din dezvoltarea unui om pe care eu nu mi le pot aminti din copilărie și descopăr bucuriile vieții de familie în trei.

DAA: Cum vezi acum experiența De-a arhitectura (spune-ne câți ani au trecut de când te-ai implicat prima oară/ultima oară)? Ce ai învățat din această experiență?

FB: Pentru ca m-am implicat în activitățile De-a arhitectura încă din 2014 pot spune că am fost parte din succesul acestui proiect educațional care este într-o continuă dezvoltare și sunt convins că este departe de apogeu. Astfel, am intrat în contact cu cadre didactice pasionate, prin intermediul cărora am învățat să relaționez cu copiii, descoperind faptul că sunt un izvor de imaginație neexploatată.

DAA: I-ai recomanda unui coleg profesionist al mediului construit să se implice în proiectele De-a arhitectura? Dacă da/nu, de ce?

FB: În perioada în care am fost parte al acestui proiect am reușit să atrag în activitățile DAA suficienți colegi astfel încât cursurile să își îndeplinească menirea prin relația profesor-arhitect. Cu siguranță aș recomanda oricărui coleg să aleagă implicarea într-un astfel de program, fie și doar pentru a transmite mai departe cunoștințe despre meseria pe care se presupune că o îndrăgești și o faci cu pasiune.

DAA: De ce ar alege cineva să fie voluntar, să își dea din timpul prețios unui ONG ca De-a Arhitectura?

FB: În primul rând pentru latura socială – prin intermediul unui voluntariat în cadrul unui ONG ca De-a Arhitectura având șansa de a întâlni și lucra ușor cu oameni ce împărtășesc aceleași valori ca ale tale. În același timp este un mod de a crește profesional și de a îmbunătăți, sau deprinde, noi abilități, fiind pus de copii în situații inedite.  

DAA: Spune-ne ceva despre educația de arhitectură și mediu construit care poate să ne surprindă.

FB: Nu știu cât de surprinzător sună, dar pentru mine o mare surpriză a fost faptul că prima clasă din regiunea Moldovei înscrisă în programul „De-a arhitectura în orașul meu” a fost din Pașcani, o localitate destul de „gri”, ca multe altele, dar care a demonstrat încă o dată că omul sfințește locul. Și pentru că a fost fructuoasă colaborarea, De-a Arhitectura a rămas o constantă aici, culminând anul acesta [n.r. în 2022] cu participarea a nu mai puțin de șapte clase în programele asociației.

Interviul inițial cu Florin din seria „Iată cine suntem! Arhitecţii De-a Arhitectura povestesc” poate fi citit aici.