Text: arh. int. Mădălina Bold, arh. Ioana Moraru
Editor: antropolog Gabriela Anghel
Fotografii: arh. int. Mădălina Bold, arh. Ștefana Iaschevici, arh. Ioana Moraru
Timp de citire: 3 minute
Cu ocazia Nopții Muzeelor, pe 13 mai 2023, De-a Arhitectura a organizat atelierul „Lumea secretă a copilăriei” în parteneriat cu Muzeul Școlii de Arhitectură – Centrul Expozițional Documentar din Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”. Îndrumați de arh. int. Mădălina Bold și arh. Ioana Moraru, alături de voluntarii arh. Ștefana Iaschevici și stud. arh. Flavia Nechițelea, copiii de 3-9 ani au fost invitați să se lase inspirați de visele despre case care plutesc pretutindeni prin Școala de Arhitectură și să construiască, din bețe și fâșii colorate, lipind culcuș lângă culcuș, o lume secretă făcută pe măsura lor. Cum a decurs atelierul ne-au povestit în continuare arhi-îndrumătoarele, Mădălina și Ioana.
Cine zice că zilele de 13 aduc musai ghinion? Pentru noi, la De-a Arhitectura, 13 mai a fost o zi (spre noapte) plină de veselie, zumzet și creativitate. Am adunat bețele speciale, conectorii StickLets, am umplut trăistuțele de culoare – hârtii, creioane și carioci – și, cu energie, entuziasm și bagajele gata de „drum”, am pornit spre Muzeul Școlii de Arhitectură unde a avut loc cea de-a doua ediție a atelierului Structuri arhitecturale: „Lumea secretă a copilăriei”.
Dacă anul trecut i-am provocat pe cei mici să țeasă pasaje secrete către muzeele care le plac, fie ele imaginare sau reale, anul acesta a fost rândul nostru, al de-a arhi-îndrumătorilor, să călătorim și să pătrundem într-o lume care, altfel, nu ne este deschisă și „pe măsură”. O lume secretă, o lume a celor mici care se întinde ca o pânză prin lume, printre casele, străzile, cartierele, orașele uriașe, făcute pe măsura adulților, o rețea de ascunzișuri din pături și scaune, culcușuri sub masa bunicii sau în dulapul vechi, case-în-casă pe care copiii le ridică și adăpostesc acolo bucurii, frici, prieteni, cărți și povești. De mult ne-am fi dorit să o vizităm, iar Noaptea Muzeelor a fost ocazia perfectă: i-am invitat pe copiii participanți la atelier să o reconstruiască alături de noi și să ne fie gazde pentru o seară.
Atelierul a fost, cu siguranță, unul „altfel”: cei mici puteau trece pragul muzeului oricând pe parcursul celor două ore, astfel că activitatea era într-un proces de creație continuă. Deși părea că am pornit timid, încăperea s-a umplut imediat de pici dornici de construit, iar rețeaua noastră de culcușuri a început să se întindă prin întreg spațiul.
Chiar e nevoie de ceva ingeniozitate să te joci cu bețe pentru a obține o structură solidă! Procesul însă nu i-a descurajat pe cei mici și au găsit soluții pentru orice provocare. Părinții și echipa De-a arhitectura au ajutat și ei și, împreună, au descoperit ce forme geometrice sunt mai stabile și ce forme au nevoie de mai multă susținere.
La final, după ce s-au asigurat că adăpostul secret este rezistent și pe măsura lor, au decorat structura cu fâșii colorate sau desene simpatice, apoi au testat cum se simte spațiul inițial, protejați fiind de culcușul lor, pe care l-au umplut cu emoții, idei jucăușe, prieteni imaginari sau reali, joacă și multă, multă veselie.
Am călătorit și noi, de-a arhitecturoasele, de la un ascunziș la celălalt, am aflat (unele) secrete ascunse prin ele, am ascultat poveștile celor mici și, după fiecare vizită, ne-am simțit puțin mai mult copii-mari și noi.
Atunci când ești mic, lumea la care te raportezi trebuie să fie în acord cu tine, astfel capeți încredere și curaj că și tu poți face lucruri în lumea asta mare. Sperăm că atelierul nostru i-a încurajat pe cei mici să privească altfel mediul construit și „lumea adulților” și i-a impulsionat să caute în jur părțile care le sunt pe măsură și simt că li se potrivesc și îi protejează. Iar atunci când ele lipsesc, să păstreze în minte că nu e nevoie decât de un strop de creativitate, materiale simple și multă veselie pentru a construi un culcuș secret, la scara lor, și a face să „crească”, astfel, lumea ascunsă a copilăriei.
Mulțumim Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Mulțumim tuturor copiilor care au participat alături de noi la atelierul din acea noapte-eveniment de mai și care au fost curioși să descopere cum, folosind doar elemente simple – bețe, noduri, fâșii de hârtie, pot aduce lumea înconjurătoare la scara lor și pot construi spații numai bune pentru a fi umplute cu veselie și povești și, cel mai important, care ne-au permis și nouă, adulților-copii mari, să vizităm apoi lumea lor secretă. De asemenea, le mulțumim voluntarilor și partenerilor de la Muzeul Școlii de Arhitectură pentru colaborare și așteptăm cu drag să revenim la joacă aici și la ediția viitoare.
Dacă v-a plăcut ce ați citit, dar nu ați apucat să participați la atelier, vă așteptăm cu drag la alte ateliere de Club marca De-a Arhitectura, adunate toate aici.