Bazalt Iskolát (Școala de bazalt) – Să ieșim afară să învățăm!

17/01/23 | Guest writer

j

Text: o serie coordonată de arh. Monica Popescu​

l

Editor: arh. Monica Popescu

Fotografii: CAN Architects

h

Timp de citire: 7 minute

Asociația De-a Arhitectura lansează în 2023 o nouă serie de interviuri centrate pe educația de mediu construit (Built Environment Education – BEE), care va completa seria noastră „De vorbă cu membrii UIA – Architectura şi Copiii” lansată în 2020, cu membrii Programului de lucru Arhitectura și Copiii al Uniunii Internaționale a Arhitecților (UIA).

Considerăm că este vital să creștem gradul de conștientizare despre educația de mediu construit (BEE) în întreaga lume, fie că vorbim cu organizații sau inițiative din cadrul Programului de lucru al UIA sau nu. Evidențierea organizațiilor, programelor sau indivizilor care implementează activități BEE, schimbul de experiențe și învățăminte, răspândirea informațiilor și a cunoștințelor noastre comune pe acest subiect sunt câteva dintre modalitățile prin care putem crește acest domeniu, educa publicul asupra problemelor importante și vedea o îmbunătățire a mediului înconjurător.

Începem noua serie cu un interviu din Ungaria, cu prietenul nostru András Cseh, care a venit la prima conferință De-a Arhitectura dedicată educației de arhitectură pentru copii în 2014 – De-a arhitectura Talks.

Acest interviu a apărut pentru prima dată pe 12 ianuarie 2023 în revista online Modern Iskola. Întrebările au fost adresate de Éva Tóth. Le mulțumim atât revistei, cât și jurnalistei pentru că ne-au permis să publicăm interviul!

Bazalt Iskolát (Școala de bazalt), considerată și metoda Kodály de învățare în aer liber, este noul proiect educațional al CAN Architects pentru a integra învățarea în aer liber în sistemul școlar național din Ungaria. Constă în crearea de spații de învățare, truse de instrumente și metode pentru comunitățile școlare prin procese de proiectare participativă și cercetare multidisciplinară. Un număr tot mai mare de școli și municipalități s-au alăturat inițiativei cu sprijinul Veszprém-Balaton 2023 Capitală Culturală Europeană. I-am întrebat pe doi dintre fondatori, András Cseh DLA și Szilárd Köninger, despre conceptul de educație în aer liber și despre obiectivele viitoare ale Bazalt Iskolát.

⌂ Bazalt Iskolát a fost imaginată de profesioniștii de la CAN Architects, adică voi – ce presupune mai exact acest program, ce se află în spatele inițiativei?

Când folosim noțiunile de mediu construit și mediu natural avem tendința să le considerăm opuse, trasând o linie între ceea ce este permis într-unul sau altul. Să luăm de exemplu școlile. Interiorul, sala de clasă, este pentru învățare; în timp ce ieșim afară doar în timpul pauzei. Aceasta a fost o regulă nescrisă de zeci de ani, în timp ce, în multe cazuri, mediul natural ar servi ca un cadru mai potrivit pentru educație. Experiența orelor în aer liber ne ajută să reținem mai ușor ceea ce am învățat acolo, oferind în același timp un mediu excelent pentru abordarea dificultăților de învățare. Mediile naturale de învățare au reprezentat de mult timp un pilon al educației alternative. Credem că predarea în aer liber nu ar trebui să fie un privilegiu al unor astfel de forme de educație; prin urmare, grupurile noastre țintă sunt școlile elementare. Scopul nostru este integrarea utilizării conștiente a mediului natural în educația publică.

⌂ Programul dă naștere metodei Kodály de educație în aer liber; ce înseamnă asta mai exact?

Așa cum Kodály a reușit să dezvolte o metodă universală care poate fi aplicată la nivel internațional în educația muzicală, scopul nostru este să dezvoltăm o metodologie educațională de bază, și nu numai în practică, prin implementarea locațiilor în aer liber, ci și prin compilarea materialului teoretic. Crearea instrumentelor pentru educația în aer liber va avea loc în parteneriat cu programul Veszprém-Balaton 2023 Capitală Culturală Europeană, în primul rând în tandem cu școlile din regiunea Balaton-felvidék – implicând profesori și elevi deopotrivă. O parte a proiectului este crearea spațiului, unde vom construi o sală de clasă în aer liber. O componentă crucială a creației este planificarea cu ajutorul comunității, unde organizăm ateliere pentru a dezvolta un limbaj comun cu utilizatorii, pentru a folosi instrumente și a vorbi despre utilizare. Apoi alcătuim un rezumat metodologic folosind lecțiile din ateliere și feedback-ul participanților. Acesta va deveni Colecția Educațională. Programul educațional alcătuit în acest fel poate sta la baza răspândirii naționale a educației în aer liber.

⌂ Natura este instrumentul redescoperit pentru educație în secolul 21 – una dintre principiile de bază ale programului dumneavoastră. Cum ne poate ajuta natura să ieșim din mediile convenționale de învățare?

Învățarea și mediul său s-au schimbat enorm de-a lungul timpului. În timp ce grecii învățau mergând și vorbind, sistemul școlar care s-a dezvoltat de-a lungul secolelor a inclus natura ca o parte importantă a mediului de învățare pe lângă mediul construit, care s-a încheiat cu Revoluția Industrială, unde educația a fost complet surghiunită către coridor și sistemul celular al școlilor. De atunci, percepția conștientă a mediului natural, în procesul de îndepărtare de el, a apărut ca o cerere din ce în ce mai intensă în pedagogie. Școlile forestiere, cercetașii și traseele educaționale încearcă să reconecteze copiii la mediul care a făcut parte din viața de zi cu zi pentru aproape întreaga istorie a omenirii.

Educația frontală în secolul 21 a fost completată de modele de învățare contemporane. Chiar și în sala de clasă nu ne mai uităm doar la tablă. Munca orientată pe echipă și pe proiecte devine din ce în ce mai comună pentru învățare. Mediul natural oferă un alt strat acestui lucru. Nu numai că ne mișcă afară, dar și învățăm diferit în noul cadru. Nu este nevoie de caiete sau manuale. În schimb, transformăm informațiile dobândite în cunoștințe prin sarcini reale.

⌂ Ce v-a motivat să creați programul?

Cercetăm legătura dintre spații și învățare de mai bine de un deceniu. Credem că aceasta este veriga lipsă pentru reînnoirea educației. Ne străduim constant să includem utilizarea conștientă a spațiilor de la o vârstă fragedă sau în educația profesorilor.

V-ați gândit vreodată să începeți o școală?” – mulți au întrebat când au primit cunoștințe pe care le-ar putea înțelege și procesa din munca comună în timpul unei sesiuni de formare sau de planificare. Acest program educațional este răspunsul nostru la întrebare, unde ani de cercetare, experiență, cunoștințe colective se ciocnesc; cu care – sperăm – putem reînnoi sistemul școlar maghiar.

⌂ „Colaborarea nu este o abilitate non-tehnică (soft) evidentă – trebuie dezvoltată”, declarați pe prima pagină a site-ului. Cum poți implementa acest lucru în practică?

Construcția este o metodă importantă de învățare. În cazul provocărilor fizice, munca în echipă devine evidentă, deoarece singuri nu suntem suficient de puternici, suficient de înalți și nu putem fi în mai multe locuri deodată – devenim sprijinul unuia pentru celălalt. Cooperarea noastră depinde de comunicarea constantă și de observarea reciprocă și a împrejurimilor noastre. În timpul atelierelor noastre folosim întotdeauna obiecte care ne împing abilitățile la limită. Acestea pot varia de la foi mari, până la bețe de stejar lungi de 2,5 metri sau paleți, pe care îi putem folosi pentru a construi structuri mari în cel mai scurt timp. Dacă participanții pot experimenta aceste sesiuni ca pe o aventură, le-ar putea fi mai ușor să își amintească în timp ce stau la clasă cum ar putea rezolva o problemă într-o situație diferită.

⌂ Ați planificat săli de clasă în aer liber în trei sate din regiunea Balaton-felvidék – cum va funcționa acest lucru în practică și care este stadiul acestora?

Era important ca toate cele trei locații să descopere cât de specială a fost fiecare școală și cum curțile școlii, parcurile și natura au fost utilizate pentru învățare până acum. În Balatoncsicsó, am construit patru săli de clasă „de buzunar” pentru învățarea individuală și în grup mic, pe care elevii le pot modela după propria imagine. La Monostorapáti, pe de altă parte, am proiectat o sală de clasă pentru Izvorul Szentkút, care este frecvent vizitată de comunitatea satului, care poate găzdui și inspira 2-3 clase în același timp. Aici am proiectat o bancă de trepte în formă de vulcan, unde poți studia în mai multe poziții. În timp ce în „crater” cu fața spre interior, împărtășirea concentrată a cunoștințelor este prioritatea, la margini, suprafața poate fi folosită într-un mod asemănător unui amfiteatru, chiar și pentru sesiuni de grup. În Nemesgulács folosim pădurea din jur ca material pentru a crea locuri de învățare într-o poiană atât pentru grupuri mari, cât și pentru grupuri mici de studenți. Este important ca comunitățile școlare să-și definească utilizarea, deoarece doar astfel aceste construcții pot fi integrate în munca și jocul de zi cu zi.

⌂ Ce planuri aveți pentru noul an școlar? Programul va fi extins la nivel național?

Rețeaua Bazalt Iskolát (Școala de Bazalt) se extinde. Pe lângă primele trei școli, vom lucra cu alte șase școli partenere în 2023, al căror program va intra în vigoare în ianuarie. Zona programului Capitală Culturală Europeană este Veszprém și regiunea Balaton-felvidék, dar negociem deja cu mai multe școli despre cum ar putea intra în programul Școala de Bazalt din toată țara. 2023 va fi un punct de cotitură în viața Bazalt Iskolát (Școlii de Bazalt), întrucât vom organiza o competiție între elevii școlilor participante, în care vom implica și comunitățile școlilor aplicante, în plus, trusa de instrumente dezvoltată în proiect, „Cartea de bazalt a învățării în aer liber” va fi publicată până la sfârșitul anului, care va pune la dispoziție cunoștințele compilate în comun sub formă de carte și site, oferind un instrument nu numai pentru profesori, elevi, ci și pentru alte programe de tineret. Pe baza interesului intens, sperăm să creăm o sală de clasă Bazalt pentru majoritatea școlilor maghiare în următorii 10-15 ani și, de asemenea, să ne alăturăm rețelei internaționale de învățare în aer liber.

Bazalt Iskolát (Școala de Bazalt) (ID proiect: OC-MUV/3-2021/760242; Cod proiect: P-120) este sponsorizată de programul Veszprém-Balaton 2023 Capitală Culturală Europeană.

⌂ Articolul poate fi citit în limba engleză, aici.