Atelier „Nu te supăra, vecine!” la „Block Party în District 40”

03/12/18 | Fără categorie

La început de toamnă, pe 6 și 7 octombrie 2018, Asociaţia De-a Arhitectura a organizat, în parteneriat cu A.R.C.E.N., două ateliere pentru copii de 9-12 ani intitulate „Nu te supăra, vecine!” în cadrul evenimentului „Block Party în District 40” din Bucureşti. Timp de două zile, o porțiune din strada I.L. Caragiale a fost închisă, „eliberată” de mașini și redată oamenilor, un bun prilej pentru locuitorii cartierului Icoanei, și nu numai, să lege prietenii cu vecinii, să iasă împreună la joacă și la dans pe stradă, să ia parte la conferințe, proiecții de filme și lecturi de poezie.

Mădălina Bold, arhitect îndrumător al atelierului De-a arhitectura alături de arh. Mina Sava, preşedinte De-a Arhitectura, arh. Monica Lăzărică şi voluntarul Teodora Matei, s-a jucat cot la cot cu copiii de la eveniment, iar mai departe ne povesteşte cum s-au supărat sau nu s-au supărat vecinii.

V-ați dorit vreodată să puteți deveni parte dintr-un joc drag? Să existe o formulă magică prin care să deveniți personajul principal, cel care pornește în căutarea comorii, care dezleagă mistere și trece de provocări, care se „luptă“ cu ceilalți concurenți pentru a ajunge primul la finalul traseului? Tabla de joc s-ar mări, ca prin magie, până ar ajunge pe măsura oamenilor, regulile ar putea fi schimbate, adaptate traseului ales, ochii curioși ar privi mereu în sus, în căutarea indiciilor.

Inspiraţi de această dorință a copiilor, am imaginat un atelier-expediție, folosind strada drept spațiu-suport primitor și două jocuri cunoscute în universul celor mici: „Nu te supăra, frate!” și „Piticot”, pe care le-am adaptat astfel încât să îi provoace pe copiii participanţi să descopere părți din oraș, clădiri și elemente arhitecturale până acum trecute cu vederea.

În ambele zile, sâmbătă şi duminică, începând cu ora 11:00, i-am invitat pe copiii din cartier și pe cei participanți la evenimentul „Block Party în District 40” să intre în jocul propus de noi, „Nu te supăra, vecine!”, și să parcurgă strada I. L. Caragiale din Bucureşti, transformată în traseu de joacă, folosindu-se de reguli stabilite chiar de ei şi inspirate de arhitectura clădirilor din jur.

Primul pas, după ce copiluții-jucăucioși s-au „aliniat” la linia de start și s-au împrietenit, a fost să ne reamintim poveștile celor două jocuri dragi din copilărie și să alegem din ele părțile care ni se păreau cele mai captivante și fără de care nu am fi putut să îi dăm o nouă viaţă atelierului „Nu te supăra, vecine!”. După o aprigă negociere, am pus pe lista noastră trei elemente-cheie.

Tabla de joc. Tabla noastră de joc a fost strada: am pornit în explorare și am privit cu multă atenție clădirile ce o străjuiesc – erau oare ele asemănătoare? Care era cea mai veche „locuitoare” a străzii? Dar cea care poposea de cea mai scurtă vreme acolo? Ferestre, uși, balcoane, materiale, zone cu vegetație – ce elemente se repetau și ne-ar fi putut ajuta?

Regulile. Fără ele jocul nu putea începe. Descopeream o ușă – săream două pătrățele în față. Ferestrele le număram atenți și aflam cât de mult să înaintăm. Întâlneam un balcon și țopăiam înapoi către căsuța de start.

Punctul final – „comoara”. Mereu elementul cel mai interesant, cel care captează privirile, care ascunde cele mai vechi povești – în cazul nostru, clădirea care găzduia Rezidenţa BRD, fostă proprietate regală, cu exteriorul bogat decorat, cu grădină și curte, numai bune pentru a deveni teren de joacă pentru cei mari și mici.

Am adus zarul-uriaș – cu el puneam totul în mișcare și spuneam start arhi-joacă! Am mers înainte și înapoi, marcam pe harta străzii punctul în care ne opream, ascultam atenți poveștile îndrumătorilor legate de casele vechi și noi, uși și ferestre decorate, deosebirile şi asemănările dintre stilurile arhitecturale diferite descoperite pe stradă. Ne apropiam rapid de casa-comoară, doar pentru a porni din nou la drum cu o altă echipă de jucăucioși.

Mulțumim A.R.C.E.N pentru oportunitatea de a organiza aceste ateliere împreună. A fost o bucurie să vedem strada animată de glasurile și entuziasmul copiilor timp de două zile!

Text: arh. int. Mădălina Bold
Fotografii: arh. Monica Lăzărică
Editori: antropolog Gabriela Anghel, arh. Monica Popescu