Atelierul „De-a Casele Ciripite”, care s-a desfășurat pe 6 februarie la Galeria de Artă Galateca din București, a inspirat 18 copii care apoi, creând, ne-au inspirat pe noi, oamenii mari.
„Atelierul a început cu o mică discuție ghidată despre preocupările unui arhitect. Apoi, pentru că se știe că arhitecții construiesc case pentru oameni, ne-am îndreptat atenția către casele expuse în jurul nostru și am descoperit că arhitecții pot construi case și pentru păsări. A urmat o discuție interactivă despre ce tipuri de materiale au folosit arhitecții, le-am descoperit împreună și le-am numit.” – ne povestește arhitecta Ioana Rizea, coordonatoarea atelierului.
„Așa a început sesiunea de lucru la machete. Fotografii cu păsări de dimensiuni mijlocii au fost împărțite, iar participanții au ales cine va fi beneficiarul căsuței lor. Copiii au construit la scara 1:1 și au avut ca repere de dimensiuni căsuțele arhitecților expuse în jurul nostru.” – continuă Ioana.
După ce fiecare copil și-a ales o specie de pasăre pentru care să creeze, după ce au aflat cum au fost create căsuțele de păsărele din expoziție, copiii și-au făcut propria lor schiță de căsuță. Apoi, suflecându-și mânecile, au început să taie cartonul și bețele de balsa și să-i dea forma imaginată. Părinții au fost și ei prinși în joc, lucrând cot la cot cu copiii! Mulți copii au simțit nevoia să protejeze locatarul-zburător, fie să îi facă o cameră mai ascunsă unde să se adăpostească de furtună, fie să facă o căsuță camuflată (ca un copăcel cu frunze adevărate), fie au desenat pe exterior monștri care să alunge păsările prădătoare. Unele căsuțe au fost realizate special pentru perechi de păsărele, iar copiii și-au pus problema coabitării în cazul acestora. În exterior, mulți copii au prevăzut zone de socializare pentru mai multe păsărele. Am văzut și un design 2 în 1, un cuib și ghiveci de plante în același timp. Formele au fost foarte variate, ca și în cazul creațiilor arhitecților adevărați. Toate modelele însă și-au propus să protejeze locatarul, să îi ofere un mediu cald, primitor.
După întregul proces de construcție a urmat prezentarea, așa cum ne descrie Ioana: „Am prezentat apoi; fiecare copil ne-a cucerit cu detalii delicioase din viața păsărilor: casele se încadrează armonios în spațiul natural, spuneau copiii, iar păsările au preocupări diverse, așadar fiecare casă are spațiu de dormit, dar și de relaxare.”
Alături de coordonatoarea atelierului, arhitectul îndrumător Ioana Rizea, au ajutat arhitecții voluntari Alexandra Prode și Kristina Bokos.
Mulțumim Galeriei Galateca pentru găzduire!