Atelier De-a arhitectura la Someş Delivery

23/06/17 | Atelier, Eveniment

Pe 18 iunie, în cadrul evenimentului cultural Someş Delivery din Cluj-Napoca, în colaborare cu Grupul Someş Expres, a avut loc un nou atelier De-a arhitectura. Aflat la a treia ediţie, Someş Delivery a avut ca temă „Someşul viitorului”, subiect ce şi-a propus provocarea de idei inovatoare privind apropierea de apă şi, practic, impactul amenajărilor temporare asupra comunităţii clujene.

Atelierul De-a arhitectura intitulat „Someşul meu” s-a desfăşurat după turul ghidat de pe cele două maluri ale râului, în care s-au prezentat locurile poveştilor din ziarul oficial Someş Delivery. Coordonatorul atelierului De-a arhitectura, arh. Simona Or-Munteanu, a realizat împreună cu Paula Boarţă, jurnalist, gazeta „Someş Expres”, astfel legându-se de tema implicării comunităţii în activarea vieţii pe Someş şi valorificând poveştile individuale ale oamenilor. Atelierul a presupus realizarea unei poveşti despre Someşul imaginat de fiecare în parte. De-a Arhitectura a oferit de fapt spaţiu de expresie pentru răspunsul vizual al copiilor privind evenimentul Someş Delivery şi a percepţiei acestora despre râul care străbate oraşul.

În ciuda vremii schimbătoare am desfăşurat atelierul în aer liber, întinzând cartoanele mari pe iarbă şi pe băncile din butuci aflate pe mal şi împărţind materiale de lucru doritorilor. Poveştile copiilor au fost realizate cu diferite tehnici: desen, pictură, colaj, plastelină. Aceştia au lucrat singuri sau împreună cu părinţii la povestea lor reprezentând căsuţa din copac, apa străbătută de stâlpii de electricitate, floricele din hârtie colorată sau poduri peste Someş din plastelină. Însă cel mai bine s-au distrat cei mici confecţionându-şi panglici din hârtie creponată prinse cu sfoară de crenguţe din tufişuri, reprezentând valurile apei. Au alergat cu zmee colorate, cum le-au zis chiar ei, în lumina apusului de soare, privind spre bărcile plimbându-se pe apă, ceea ce nu se întâmplă în mod normal pe râul Someş.

Deşi atelierul a avut o notă de improvizaţie, fiind în aer liber şi parte a unui eveniment cultural manifest, s-a transmis mesajul Someşului de poveste, râul ca parte a oraşului, a libertăţii de expresie prin creativitatea copiilor. Cei mici s-au bucurat să lucreze cu mânuţele lor, însă chiar şi unii părinţi au fost mândri de ce au realizat împreună cu ei.

Coordonatorul local De-a arhitectura pentru zona nord, arh. Veronica Iosip, a fost alături de noi şi a pus la dispoziţie materiale de bricolat şi creioane imprimate drept cadou.

Text: arh. Simona Or-Munteanu

Save