Din 2016 Asociația De-a Arhitectura colaborează cu Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) desfăşurând împreună o serie de ateliere şi evenimente: De-a Arhitectura la Galeria de Artă Europeană, Întrezărind „Oraşul viitorului” – atelier De-a arhitectura la MNAR, Atelier „De-a arhitectura… la muzeu” la Muzeul Național de Artă al României (MNAR).
Cu ocazia „Nopţii Muzeelor”, un eveniment european desfăşurat la nivel internaţional, aflat anul acesta la a XIV-a ediţie şi iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, De-a Arhitectura a primit invitaţia Muzeului Naţional de Artă al României de a organiza un atelier în cadrul evenimentului „MNaRtissimo: Muzeul-Atelier”, dedicat „jucătorilor serioşi de toate vârstele”.
„Noaptea Muzeelor” a avut loc în noaptea dintre 19 şi 20 mai 2018, iar atelierul propus de De-a Arhitetcura, „#Amuzzee – Muzeul de Geometrie”, s-a adresat copiilor şi tinerilor, dar a încurajat şi participarea părinţilor curioşi: „Corpul, spaţiul şi… geometria se măsoară cu… arta.” În descrierea atelierului conceput de arh. Mina Sava, obiectivele au fost setate astfel: „Dezvoltarea vederii în spaţiu, înţelegerea formulelor geometrice simple de arii şi volum prin construcţie 1:1. Participanţii vor învăţa să deseneze şi să calculeze suprafaţe şi volume simple la scara 1:1, utilizându-şi corpul ca unitate de măsură.”
Amenajarea expoziției a fost un bun material didactic, la scara reală de 1:1, de exersare a vederii în spațiu și de învățare prin exercițiu practic a formulelor simple de calcul ale suprafețelor și volumelor. La Noaptea Muzeelor s-a insistat pe cele mai simple exerciții, s-a descompus spațiul expoziției în volume simple – prisme cu baze triunghiulare (ca algoritmul unui computer care ar încerca să socotească volumul și suprafața acesteia). Dar activitatea desfăşurată se va putea face mai apoi, mai aprofundat, pentru volume de conuri, cilindri şi chiar calcul de suprafețe neregulate (pentru a le explica calcul integral) pentru clase care îşi propun să vină la muzeu cu profesorul de matematică. La atelier nu a fost nevoie ca participanţii să fi făcut matematică, instrucțiunile notate pe cartolina furnizată le-au explicat copiilor ce aveau de făcut. De notat că, cu cât sunt mai mici, 4-8 ani, copiii absorb mai repede informația prezentată în acest mod.
Între orele 18:00-21:00 îndrumătorii De-a arhitectura au lucrat la atelier cu copii de toate vârstele, de la 4 la 16 ani. Echipa De-a arhitectura la Noaptea Muzeelor a fost formată din: arh. Ioana Anghel – Rizea, arh. int. Mădălina Bold, arh. Cristina Dumitrescu şi arh. Mina Sava, autorul atelierului. Iată ce au avut de spus îndrumătorii despre atelier.
Mădălina Bold, arhitect de interior şi îndrumător la atelier a povestit: „De câți copii avem nevoie pentru a «umple» un triunghi? Ar putea fi el transformat într-o cameră de joacă? Sau seamănă mai mult cu o felie de tort? De Noaptea muzeelor, copiii și părinții care au trecut pe la atelierul «#Amuzzee – Muzeul de Geometrie» au descoperit că arhitectura și matematica sunt prietene tare bune și este nevoie de amândouă, în egală măsură, pentru a descoperi tainele unui spațiu. În echipe copil-părinte și de-a arhi-îndrumător am împărțit spațiul în triunghiuri mari și mici pe care le-am măsurat folosind unități neconvenționale și am aflat de câte picioare sau mânuțe este nevoie pentru a le acoperi complet. Cei mai curioși și cei pe care formulele complicate nu i-au speriat au fost copiluții nu foarte mari care, cu puțin ajutor din partea adulților, au întins un labirint de ațe colorate și au pornit să îl măsoare, în lung și-n lat, apoi să facă socoteli pe degețele, foi sau tablă. Experiența a fost una inedită și pentru vizitatorii copii, și pentru noi, îndrumătorii, care ne-am lăsat prinși în jocul lor, ne-am rătăcit prin labirintul de panglici și am întins o mulțime de fire.”
Cristina Dumitrescu a scris despre atelierul de la MNAR: „Știți cum e să construiești de-adevăratelea un spațiu virtual? Ca apoi să te plimbi între pereți de aer și să constați că uneori nu mai ai loc între ei? Și să îl măsori cu ce ai la îndemână (cu cotul tău, să zicem, dar ai putea la fel de bine cu palma sau cu piciorul), învațând câteva formule simple? Cum se face asta? Se ia un spațiu real, mărginit de pereți adevărați (de muzeu!) și se împarte în felii triunghiulare – triunghiuri pe care copiii le marchează cu scotch pe pardoseală. Apoi, pe masură ce își ridică privirea, triunghiul de pe pardoseală începe să se repete și el în aer pe verticală, până la nivelul de pe stâlpi unde se găsește legat câte un mănunchi de panglici vesel colorate. Copiii le desfășoară și le întind pe orizontală și le fixează obținând astfel proiecția la înălțimea planului pe care l-au marcat pe pardoseală. La sfârșitul atelierului nu a mai fost loc de nicio prismă, spațiul a fost în întregime ocupat de copii. A rămas în activitate doar centrul. Unul rotund, ca un centru adevărat: conul. Fiecare copil a trasat cu cretă cercul lui de bază, pe care a încercat apoi să fixeze cât mai multe panglici care atârnau de sus, formând astfel generatoarele conului. Ca îndrumător, dincolo de geometria pe care ți-o apropii lucrând cu unități ale corpului, mi-a plăcut că atelierul ăsta a făcut ca spațiul imaginar să devină palpabil.”
Pentru noi, echipa De-a arhitectura, atelierul ne-a binedispus și ne-a încărcat cu energie. Și se pare că și conducerea Muzeului Național de Artă al României a fost la fel de încântată. Ne-am bucurat când am primit scrisoarea de mulțumire de la arh. Liviu Constantinescu, director general interimar al Muzeului Național de Artă al României (MNAR): „Îmi face o deosebită plăcere să vă felicit pe această cale pentru calitatea atelierelor organizate cu prilejul Nopții muzeelor în cadrul evenimentului Muzeul-atelier.
Sperăm ca și pe viitor colaborarea dintre muzeu şi Asociația De-a Arhitectura să continue și să ne aducă nouă și participanților la ateliere un sentiment de bucurie şi satisfacția lucrului făcut din pasiune și convingere ”
Mulţumim şi noi echipei MNAR, condusă de d-na Codruţa Cruceanu, Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) pentru susţinerea programului De-a arhitectura şi aşteptăm cu nerăbdare următorul atelier.
Autori text: arh. int. Mădălina Bold, arh. Cristina Dumitrescu, arh. Mina Sava
Editori: arh. Monica Popescu, antropolog Gabriela Anghel
Fotograf: arh. Lucian Călugărescu