Atelier „Acoperișuri verzi” la Green Mogo: grădina fermecată

În 2019 clasele care au urmat cursul „De-a arhitectura în oraşul meu” au mers în vizită la Centrul Green Mogo din Mogoşoaia, sediul organizaţiei Greenitiative, parteneri ai Asociaţiei De-a Arhitectura, pentru a observa la faţa locului cum arată şi ce presupune o clădire verde.

Cum au fost deplasările prilejuite de ultimul caiet din cursul „De-a arhitectura în oraşul meu”, Caietul nr. 5 – Sustenabilitatea: „Lecţia C 5.2. – Localităţile verzi şi impactul locuirii asupra mediului înconjurător”, v-am povestit mai pe larg aici.

În cadrul vizitei, pe lângă observarea clădirii la care s-au folosit materiale şi tehnologii de construire prietenoase cu mediul înconjurător, copiii au putut să își construiască și propriul mini acoperiș verde. Cum a fost această experiență pentru elevii claselor a III-a și a IV-a ai Şcolii Gimnaziale „Ion Pillat” din Piteşti, jud. Argeş, aflați sub îndrumarea arhitectului îndrumător Roxana Penişoara-Pîrvu și a prof. înv. primar Vasilica Oprişor, care au fost în vizită la Centrul Green Mogo pe 10 și 24 mai, aflăm din povestea de mai jos relatată de Roxana.

Să înveți despre „Acoperişuri verzi” instalat în grădina care creşte deasupra Centrului Green Mogo este o experiență unică și autentică, deopotrivă pentru copiii și îndrumătorii profesori sau arhitecți. Fascinația naturii dezlănțuite este instantanee. Odată trecută poarta grădinii ești cucerit: tufele de lavandă, de iarbă colosală, de clematite albe sunt chiar parvisul [n.r curtea interioară] caselor și, pe nesimțite, urcă pe acoperișurile lor, topesc clădirile în peisaj. Ceea ce place sunt echilibrul și firescul care stăpânesc acest loc, armonia desăvârșită dintre om, construcție și natură.

Pe de o parte, din punct de vedere strict estetic, pentru copii este un excelent exemplu despre a construi în armonie cu locul în care te așezi. Dar mai important este că ei înțeleg CUM se întâmplă acest miracol, ce anume face posibilă simbioza deplină dintre construit și loc.

Deci CUM facem pentru a NU altera sau agresa peisajul? CUM construim fără să epuizăm resursele naturii? CUM refolosim obiectele abandonate? CUM dăm o viață nouă „reciclabilelor“? CUM integrăm tehnologii performante tocmai pentru a avea o viață mai simplă? Copiii ajung să înțeleagă prețiosul termen de „sustenabilitate” văzând și apoi făcând.

„Văzând”

Gazdele noastre, Felicia [n.r Felicia Ienculescu-Popovici] și Marius [n.r Marius Ienculescu-Popovici], cu multă bunăvoință, disponibilitate și entuziasm, împărtășesc oaspeților cum au creat acest loc. Experiența lor, condensată în povești, imagini, proiecte, grafice, mostre de materiale și jocuri ingenioase, ghidează copiii în deslușirea misterului și găsirea răspunsurilor juste la întrebările enumerate mai sus.

Dar revelația principală vine o dată cu întrebarea și îndemnul la reflecție al Feliciei, care provoacă uimirea copiilor: „Vă place această casă?” – „Daaaa”…, răspund entuziasmați, în cor. „Gândiți-vă că a fost construită din «GUNOI»!”. Copiii înțeleg și acceptă această afirmație paradoxală: întra-devăr, la Centrul Green Mogo totul a fost recuperat și repus în operă într-un mod admirabil. Copiii sunt nerăbdători să exploreze grădina de pe acoperiș. E fermecată!

Ajungi acolo urcând lin o pantă înverzită cu gazon și tufe de lavandă. Sub pantă stau compacte cauciucuri recuperate și molozul excavat în timpul săpăturilor pentru fundație. Pe acoperiș panourile fotovoltaice sunt străjuite de ronduri de flori și legume. Nu știi unde se sfârșește natura și începe tehnologia…sau invers.

Copiii coboară în curte și descoperă straturi de flori și roșii, un iaz plin de vietăți șerpuitoare, adăpostul de observat păsările, compostoarele și, deloc de neglijat, arhitectura casei: compactă, minimală, îmbrăcată în lambriu vertical de lemn care îmbătrânește atât de frumos în nuanțe de gri, sub un acoperiș parțial din țiglă, parțial înflorit. Aici copiii văd al doilea acoperiș verde.

„Făcând”

Încântați de descoperirile din grădina fermecată și cu toate instrumentele la îndemână, copiii încep să „facă”: ei vor construi propriul mini-acoperiș verde, cu materiale adevărate. Îl vor lua acasă pentru a-l îngriji și pentru a-l înverzi. Așa că au așezat în cutii transparente straturile de baza ale acoperișului verde: geotextilul gros-stratul de protecție, geotextilul subțire-stratul de filtrare, cofrajul membrană de plastic-stratul de drenaj, pământul negru afânat. În el au plantat semințe de plante aromatice și câteva fire de roșie oferite de Felicia.

Densă și frumoasă, încântătoare experiență! La final copiii au concluzionat simplu: „Să fii «eco» este foooarte distractiv!”.

Centru de Instruire şi Consiliere Energetică Green Mogo este un proiect al organizaţiei Greenitiative, un spaţiu în care sunt identificate, discutate, analizate şi promovate soluţii pentru construcţii ecologice, eficienţă energetică şi alte initiaţive cu impact redus asupra mediului. Colaborarea cu Greenitiative a început în 2017 în cadrul proiectului Școli verzi. Mulțumim pe această cale echipei pentru cel de-al treilea an de colaborare cu De-a Arhitectura.

Atelierul „Acoperișul verde” desfăşurat în timpul vizitelor la Centrul Green Mogo se bazează pe un scenariu educațional dezvoltat de arh. Timea Hitter Buru din Cluj-Napoca. Mulțumim Greenitiative pentru găzduire, companiei S.C. MEDLINE COM S.R.L., departamentul GARDENLINE – Spații Verzi, şi domnului Zsolt Tulogdy, pentru materialele donate specifice acoperişurilor verzi (geotextil, membrană de retenţie apă şi drenaj) şi folosite de copii la construirea mini-machetelor.

*Profesorii şi voluntarii noştri fac tot posibilul să fotografieze doar copiii ai căror părinţi şi-au dat acordul scris pentru aceasta. Totuşi, dacă dintr-o eroare copilul dumneavoastră apare în vreuna dintre imagini şi nu vă doriţi aceasta, ne puteţi scrie la office [at] de-a-arhitectura [punct] ro şi vom remedia eroarea.

Text: arh. Roxana Penişoara-Pîrvu
Editori: antropolog Gabriela Anghel
Fotografii: prof. înv. primar Vasilica Oprişor, Felicia Ienculescu-Popovici